Mam pytanie wymieniano mi olej w alfa 159 150KM i widzę że cieknie olej z filtra oleju. Zauważyłem że na obudowie filtra jest jakaś mała wychodząca rurka . bez węża co ona oznacza i czy to tak mam być.
Proszę o pomoc pozdrawiam
Piotr
Printable View
Mam pytanie wymieniano mi olej w alfa 159 150KM i widzę że cieknie olej z filtra oleju. Zauważyłem że na obudowie filtra jest jakaś mała wychodząca rurka . bez węża co ona oznacza i czy to tak mam być.
Proszę o pomoc pozdrawiam
Piotr
Moze mowisz o filtrze paliwa bo tam sa 3 krucce. 2 znich podlaczone, 1 nie. Na filtrze oleju to raczej nie ma wezykow. Jak ma cieknac to spod uszczelki
Wygląda na to, że wymienili filtr ale się już nie chciało w warsztacie wymienić uszczelki która jest w zestawie i stad ten wyciek na filtrze oleju. Też tak miałem, lenistwo Panów mechaników :)
nie koniecznie. W 159 nie da sie wyciągnąć filtra żeby do około nie rozlac oleju. Zawsze cos zleci na przegub wew z prawej półosi. Może nie posprzątali dostatecznie po sobie albo założyli zły filtr i nie dokręcili. Sa 2 rodzaje filtra dłuższy i krótszy. może powinien być krótki - kupili długi wkręcili i nie dokręcili. Możliwości jest wiele :)
mam problem z wyciekiem oleju z filtra oleju. Dokładniej cieknie z rurki z obudowy filtra oleju. Nie z spod uszczelki, tylko z tego króćca. Tylko, że nie ma żadnego wycieku jak samochód stoi przez noc. Wyciek pojawia się na posadzce po postoju ok. 2 dni. Filtr wymieniany dwukrotnie. Za drugim razem myślałem że pomogło ale wyciek pojawił się znowu. Co tam może być uszkodzone?
U mnie też lekko się poci. Obawiam się, że obudowa filtra do wymiany.
u mnie wlasnie o to chodzi ze sie nie poci wszystko dookola jest czyste tylko jak postoi auto ze dwa dni to z tej rurki w metalowej czesci cieknie olej, plastikowa obudowa jest czysta. Filtr zalozony mam Filtrona, może jakiś zły typ? Może trzeba zalożyć jakiegoś Manna? Czy coś? Nie mam zielonego pojęcia co jest?
Do 1.9 jtdm 16V są dwa rodzaje filtrów producentów UFI i MANN. Jest różnica w wielkości. Może założyłeś nie ten co trzeba. Ciężko jest to sprawdzić nawet w ASO bo po VIN nie wiadomo, który trzeba kupić. U mnie jest filtr Mann i dopiero po wyjęciu było wiadomo, który pasuje.
- - - Updated - - -
Czy o to chodzi ?
http://fotoo.pl/show.php?img=719891_2014-02-09-049.jpg.html
tak właśnie o przeciek z tej rurki mi chodzi. A wlożony mam filtr filtrona w tym momencie. Pasował idealnie i wkoczyl na miejsce, jak postoi kilka godzin nie ma zadnego problemu, postoi dwa dni i jest plama oleju pod autem...
mam jeszcze pytanie czy ta plastikowa czapeczka z gwintem na którą od spodu nakłada się filtr oleju powinna się ruszać? Chodzi mi o tą "prowadnicę" na którą nakłada się filtr. U mnie ona się delikatnie rusza - prawo lewo? Może u mnie w tym jest problem ze coś jest uszkodzone. Bo znów samochód stał sobotę i niedzielę w garażu a pod autem plama oleju?
Hej. Mam podobny problem. Po kilku dniach postoju w garażu pod samochodem pojawiła się plama oleju. Mechanik po oględzinach stwierdził, że to uszczelka filtra oleju. Wymienił filtr i obie uszczelki i nadal kapie z tej właśnie rurki o której wspominacie. Mój magik rozłożył ręce (choć fachowiec przedni, ale w Alfach się nie specjalizuje)
Czy ktoś z Was uporał się z tym problemem i wie co jest przyczyną tego wycieku. I czy ta rurka obok filtra powinna być z czymś połączona albo zaślepiona? z góry dzięki...
Jeśli myślimy o tej samej rurce to jest to zawór spustowy z filtra oleju - spuszczasz tym olej z filtra gdy go wyciągasz. Jeśli cieknie to albo uszczelki poszły albo obudowa filtra przepuszcza. W twoim przypadku, jeśli uszczelki są wymienione to pozostaje obudowa filtra, być może ktoś go dokręcił zbyt mocno i pękł.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2014/11/8.jpg
Odnośnie tego kapania z rurki spustowej po wymianie filtra tak. - Otóż kupiłem już kolejny filtr Boscha, umówiłem się na kolejną wymianę i... po prostu po 3 dniach przestało kapać i już od dwóch tygodni nie kapie... Magiczne te nasze piękne AR...
Właśnie zauważyłem identyczne objawy:
* plama oleju po kilku (więcej niż 2) dniach postoju
* wisząca kropla oleju na rurce przy filtrze
Wygląda to jak na zdjęciu poniżej:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=155837&stc=1
Wydaje mi się, że obudowa jest też zapocona, nie tylko rurka.
Filtr wymienili mi ostatnio na Filtrona (niestety nie zasygnalizowałem żeby dali mi Bosha tak jak ostatnio). Ktoś mial z filtronami podobne przejscia?
Nie zakładam żeby mi u Pablo nie wymienili uszczelek, bo do tej pory nie miałem takich problemów.
Przy okazji podlinkuję bliźniaczy temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_filtrze.html
Skoro wymieniałeś olej niedawno... może po prostu mechanik zachlapał obudowę i jej nie wyczyścił?
Ok, napisałeś "ostatnio" co w sumie nie znaczy "niedawno" :D
Witam. Panowie czy do tej rurki z, której kapie ojej powinien być podłączony jakiś wężyk? Bo mi też z tego kapie i nie mogę znaleźć do czego to ma być podłączone. Dzięki.
Wymieniłem olej i filtr. Wsadzilem Boscha i też się poci z tego krućca. Przed wymiana było ok. Dałem nowe uszczelki i przesmarowalem je olejem. Kupię teraz oryginał UFI i zobaczę czy pomogło. Ale ewidentnie wina po stronie oringow. Po co to było montować takie ustrojsto jak więcej z nim problemu niż pożytku :) jak ktos znalazl jakies inne rozwiazanue problemu to prosze o info. Pozdrawiam
Odgrzewam temat panowie,jest kryzys po wymianie filtra z olejem kapie z omawianej rurki i nikt nie wie co z tym zrobić.
Obudowa mann filtr mann oryginalne uszczelki wymieniono,wcześniej nie było problemu,proszę o podpowiedzi !
Pozdrawiam !
W przypadku 159 tbi problem cieknącego oleju z rurki rozwiązany. W podstawce filtru jest zaworek z dwiema uszczelkami - jedna ok 2 cm średnicy, druga ok 1 cm. Wymiana tych uszczelek rozwiązała problem
Gdzieś te uszczelki są dostępne czy trzeba dobrać od czegoś i jak je wymienić?
Podłączę się pod wątek. Mam zjechaną obudowę filtra oleju (159 1,9 jtd 16v), mechanicy od kilku wymian klną, wściekają się, nie mogą jej odkręcić, walcząc - zrobiło się "kółko", żadna nasadka już nie chce obudowy chwycić. Mam krótszy filtr oleju (który to system?), jaką powinienem kupić nową obudowę filtra oleju?
Dzięki
edit.
pogrzebałem i chyba wiem. Mając krótki filtr, muszę szukać obudowy płaskiej, bez środkowej wypustki na klucz, dobrze kombinuję? Muszę szukać tego typu obudowy (sam nigdy oleju nie wymieniałem, nie pamiętam "live" jego wyglądu):
https://archiwum.allegro.pl/oferta/p...478912290.html
krótki filtr (mój)- system MANN HUMMEL ?
Gdzieś popełniłem błąd logiczny?