Witam
Mam problem z błędem P0340 czyli z czujnikiem rozrządu.Objawy są takie ze auto ciężko odpala i dusi się przy 4tys obrotach.Wymiana tego czujnika jest trudna?
Printable View
Witam
Mam problem z błędem P0340 czyli z czujnikiem rozrządu.Objawy są takie ze auto ciężko odpala i dusi się przy 4tys obrotach.Wymiana tego czujnika jest trudna?
Łatwiejsza niż czujnika położenia kątowego wału korbowego :) Lepszy dostęp :)
Sprawdź czy nie masz przestawionego rozrządu i czy przewody idące do czujnika są całe.
jak czy rozrząd nie jest przestawiony?
Mam pytanie jak znalesc ten czujnik bo odkręciłem osłonę rozrzadu i tam go nie
A gdzie znajdują się świece zapłonowe
Koledze malin się chyba coś mocno pomyliło.
Czujnik Halla jest za kołem rozrządu wałka wydechowego i do jego wymiany trzeba zdemontować cały rozrząd.
Jakby kolega Daffodil był zainteresowany to proszę pisać na priv i możemy ten czujnik wymienić we Wrocławiu - świece też znajdziemy, gdzie są i jeśli trzeba, wymienimy.
SG0240.Jaki jest koszt wymiany tego czujnika
miał ktoś doczynia z tym czujnikiem firmy ERA ?
Powiem ci tak kolega SG0240 niedawno wymienial mi ten czujnik i wlasnie mialem firmy ERA obecnie zrobilem juz na nim ponad 2tys kimometrow i hula nadal a co do wymiany to polecam kolege SG0240 koszt nie wielki i jeszcze cenne rady da
kolega SG0240 robi to w bardzo fajniej cenie naprawde
mechanicy wymienili mi czujnik położenia wałków rozrządu i błąd dalej wyskakuje co to może być ? świece też wymieniałem i nie wiem co się dzieje...
A rozrząd jak robili?
Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
tak samo ustawił jak był wcześniej
Jak ustawiał mechanik bez blokad to może być taki efekt. Może też być przerwa w połączeniu ecu z czujnikiem. Nowy czujnik może być felerny. Jakiej firmy czujnik założyłeś? Świece nie mają z tym błędem nic wspólnego.
firmy ERA
podjedz do kolegi co wczesniej pisalem sprawdzi ci to wszystko i bedie ok
Zakładam że twój rozrząd nie został założony przy używciu blokad bo masz ECO 105HP i mało kto chce mieć do niego blokady...
Jest po prostu żadki i ja ich też nie mam ale są na liście moich inwestycji
Więc masz problem bo nie ma jak nawet sprawdzić bez nich poprawności twojego ustawienia
Teoretycznie bo nie ma wariatora jest kumaty chłop zmontować w miarę poprawnie ten rorząd
Na pewno na wałek wydechowy pasuje blokada z 1.6 16V TS 120HP a ssący jest inny ze względu na brak wariatora
Darek twoja teoria podla w 100% bo mam silnik 120cv ale tak i siak nikt nie używam blokad
No to masz już kierunek działań,zmiana warsztatu na jakiś inny dedykowany i po kłopocie będzie najpewniej
Wlasnie napisalem do użytkownika sgh albo cos w tym stylu o termin i koszt
Żeby Ci odpowiedzieć w jakimś stylu to muszę wiedzieć, jaki masz ten silnik w końcu: 105 kM - bez wariatora, czy 120 kM - z wariatorem?
120km
SG024 ale do naprawy tej usterki nie ma znaczenia jaki to silnik. 120 i 105 to praktycznie to samo. No chyba że masz blokady tylko do jednego z nich.
Błąd znikł.Po wymianie czujnika na oryginał bosch i po wymianie rozrzadu.Dziekuje wszystkim za pomoc
Nie ma to jak po niespełna roku zajrzeć do tematu i oznajmić, że problem jest rozwiązany ;)
Nie hejtuj mi tu.Musiałem uzbierac kase na naprawe
co moze być przyczynna ze od czasu do czasu bład powraca?
źle ustawiony rozrząd, zły czujnik bądź co bardziej prawdopodobne wiązka.
Rozrzad był ustawiany na blokadach czujnik nowy boscha wiazka nie pewna bo wczesniejszy włąsciciel coś kombinował
zdjecie wiazki
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=142191&stc=1
A może wtyczka ma styki po prostu zaśniedziałe i dlatego masz błąd?
sprawdzone styki są okey.Wczoraj było wszystko okey a dzisiaj już problemy z jazdą
A może masz to, co ja.
Po uruchomieniu zimnego silnika jest ok przez 2-3 km, a potem zapala się marchewka i jest P0340.
Jazda ze świecącą marchewką powoduje nieodwracalne uszkodzenie Halla po kilkunastu dniach.
Przypuszczam, że winny jest ECU, który ma jakieś przebicie i pali czujnik.
on bardziej dział tak jak by sie zawieszał a nie jak by był spalony bo wtedy wogole by nie działał
Ja wiem i każdy wie, że spalony czujnik nie będzie działał.
Chodzi tylko o to, czy jak już podczas jazdy zaświeci się kontrolka to nie gaśnie do czasu wyłączenia silnika, czy też podczas jazdy okresowo zapala się, a potem sama gaśnie.
tyle wiem ze auto idzie do sprzedazy
Jaak ecu pali czujnik do ecu do wymianny
Auto zrobione.Przyczyna uszkodzone gniazdo wtyczki instalacji czujnika
Tak pół żartem pół serio dwa lata było to robione? ;)