musze kupić silnik 2.4 140kM i mam pytanie nie chodzi mi o osprzęt tylko blok i głowica czym sie różnią???
ja mam taki
Załącznik 105953
a są też takie 140 kM
Załącznik 105954
to tosamo czy nie???
Printable View
musze kupić silnik 2.4 140kM i mam pytanie nie chodzi mi o osprzęt tylko blok i głowica czym sie różnią???
ja mam taki
Załącznik 105953
a są też takie 140 kM
Załącznik 105954
to tosamo czy nie???
To te same silniki, ale z innym osprzętem ten na dole to 2.4jtd cf2 .136km
Dokładnie tak jak pisze kolega MADMAN ten na dole to 136 KM.
Słupki silników są identyczne.
A co powiecie na to że moja alfa ma silnik wyglądajacy jak CF2, (aluminiowa pokrywa, egr i cała reszta) numer modelu silnika na naklejce z przodu mowi ze jest to CF2 jednak uszczelka pod głowicą jak ta z CF3 (czyli cieńsza) i w dowodzie oraz karcie pojazdu mam wpisane 103kW czyli 140 koni jakby co to moja alfa jest z 11.1999, czyżby trafila się jakaś przejściówka??
A numery podwozia ?Wpisz w eper i zobaczysz co pokaże .
No wlaśnie sprawdzalem w EPERze i cale wyposażenie łącznie z alkierem i kolorem wnętrza się zgadza zaś silnik pisze ze jest to CF2, dodam jeszcze że mam karte pojazdu w ktorej wynika że Alfa zostala sprowadzona z Niemiec w 2007r i w karcie też jest podana moc 103kW (nie sądze żeby ktoś w Niemczech robił takiego ulepa i jeszcze zgłaszał taką zmianę mocy do urzędu), zaś cienka uszczelka pod glowicę byla w tym silniku seryjnie bo idealnie pasuje do tłoków (tzn. w GMP tlok pokrywa się z uszczelką jeśli uszczelka bylaby za cienka to by wystawał) zaś sam silnik wygląda jakby nie byl wcześniej rozbierany (nigdzie żadnego silikonu tylko oryginalne uszczelki, tam gdzie trzeba to Loctite itd.)
To znaczy, że w cf2 była grubsza uszczelka niż w cf3? Jeżeli tak to na miejscu kolegi szukałbym motoru cf3 czyli taki jak ma. Co do mocy to dowodem bym się nie sugerował mam cf3 150 KM z 2002r i w dowodzie mam wpisane 100 kw.
Tak uszczelki do cf2 i cf3 się różnią (o ile dobrze pamiętam to cf2~2mm a cf3~1mm, trzeba wziać pod uwagę ze nawet w ASO każda uszczelka ma jeszcze parę innych "wersji" pod np. splanowaną głowicę). No a co do samego silnika to osprzęt mam cf2 (czyli konkretniej mój silnik spelnia normę euro2) zaś sam słupek wygląda na CF3 i sądze że tak to zrobiła fabryka, moze już wcześniej eksperymentowali z 140 konnymi silnikami jeszcze bez normy euro3?? Wie ktoś coś więcej na ten temat??
PS. model mojego silnika to ar 32501 czyli teoretycznie cf2 136 kucy.
Tutaj linki z epera:
Silnik CF2: uszczelki 1,6 ; 1,7 ;1,8mm
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...=3&WINDOW_ID=1
Silnik CF3: uszczelki 0,82 ; 0,92 ; 1,02
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...OD=3&DRW_NUM=3
Z tego co mi wiadomo różnica między cf2 a cf3 to osprzęt: wtryskiwacze, egr, turbo, termostat itd. a więc sama mechanika nic nie miała do norm ekologicznych.
Jak widać na linkach ktore dodalem do poprzedniego postu jednak coś zmienili skoro dali inną uszczelkę, a chcialbym dodać jeszcze że w nowoczesnym dieslu zawory przechodzą tak blisko tloka że po zmianie o 1mm może dojść do zderzenia, no i zmieni minimalnie stopień sprężania.
136, 140 i 150KM to te same bloki i głowice,różnią sie osprzętem i sterowaniem silnika. I nie sugeruj się uszczelką wymiarów jest dużo w zależności od producenta także.
Skoro sam fiat w eperze podaje różne rozmiary dla CF2 i CF3 to jednak coś to zmienia, najprawdopodobniej silniki o cieńszej uszczelce będą miały większy stopień sprężania i stąd te dodatkowe 3kW, powiem jeszcze że kiedy ja szukałem uszczelki do swojej to nawet w katalogu elringa byly podane rozmiary osobno dla CF2 i CF3.
A ten 150km to musi mieć naprawdę cieńką uszczelkę stąd te kw:) Różnią się mocą ze względu na osprzęt , głównie inne turbo, wtryski i sterowanie silnikiem. A gdybyś poszukał ,to byś wiedział,że cf3 icf2 mają ten sam stopień sprężania.
- - - Updated - - -
A ten 150km to musi mieć naprawdę cieńką uszczelkę stąd te kw:) Różnią się mocą ze względu na osprzęt , głównie inne turbo, wtryski i sterowanie silnikiem. A gdybyś poszukał ,to byś wiedział,że cf3 icf2 mają ten sam stopień sprężania.
Cały czas porównuje 100kW i 103kW ponieważ te silniki w eperze w zakladce glowica są osobno, 103 i 110 są tam podane razem. Wiem jakie są różnice między CF2 i CF3 w normalnych wersjach ale zaintrygowal mnie mój silnik ktory jest ich połączeniem, 3kW mocy to na tyle mało że zmiana uszczelki na cieńszą przy takiej pojemności moze dać taki rezultat.
Wiec zapytam jeszcze raz czy ktos spotkal się z silnikiem z osprzętem CF2 ale na slupku cf3??
O a tutaj link z epera gdzie widać że głowica jest jedyną zakładką która wyszczególnia CF2 i CF3 osobno
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...D=1&GUI_LANG=3
czyli obojętnie który kupie osprzęt swój i będzie ok???
a czy na silniku jest jakieś oznaczenie nabite albo coś???
A w jaki sposób zmierzyłeś swoją uszczelkę? Nie ma słupków cf2 i cf3. Masz 136km i tyle. Do silników 1.9jtd też jest kilkanascie rózych grubości.
Grubość uszczelki jest zawsze na niej oznaczona np. w tym wypadku ilością wycięć a dodatkowo na mojej uszczelce dało się odczytać numer i pochodzil on właśnie wedlug katalogów z CF3
Rózne grubości uszczelek w tym samym modelu wynikają z tego że producent przygotowuje wersje grubsze w razie konieczności splanowania glowicy (tak i jest w tym przypadku do silnika CF3 są 3 grubości i do silnika CF2 są 3 grubości o czym pisałem na poprzedniej stronie, dodatkowo uszczelki robi sie tak zeby tlok w GMP pokrywal się z nia tak żeby nie bylo "schodka", kiedy sklądalem mój silnik to zasugerowalem się wlaśnie osprzetem i kupilem grubszą uszczelkę w wyniku czego zrobil się wlaśnie taki schodek (tzn. tlok nie dochodzil do samej góry) i wtedy właśnie wymienilem uszczelke na taką jaka powinna byc wedlug numeru ze starej i wyszło ze jest to uszczelka z CF3.
PS. tak jeszcze przeglądam EPERa i turbinę też mam taką jak CF3 czyli Garreta ze zmienną geometrią (wedlug EPERa CF2 nie ma zmiennej geometrii tylko zwykly zawór upustowy)
Jeżeli w eper jest napisane, że w cf2 i cf3 są inne uszczelki to coś musi być na rzeczy.
Doczytaj kolego dokładnie,Turbinę masz ze zmienną geometrią , różnią się sterowaniem łopatkami cf3 ma geometrię sterowaną zaworem Overboost. Stałą geometrię miał fiat Marea 2.4jtd.Czytaj dalej
- - - Updated - - -
A w jaki sposób sprawdzisz mając słupki cf2 i cf3 ? Zdemontujesz głowicę i sprawdzisz grubość uszczelki? Cf3 i cf2 to tylko osprzęt
Kolego to moze ty zanim zaczniesz doradzać troszke się podszkolisz, pracuje w warsztacie samochodowym i juz niejedna turbinę widzialem, zawor overboost to zwykly zawor upustowy który otwiera się przy zbyt dużym ciśnieniu i uwalnia część ciśnienia żeby nie doszlo do przeładowania, można go rozpoznać po tym że jego "gruszka" jest zamontowany rownolegle do osi wirnika, zaś turbina ze zmienną geometria nie posiada takiego zaworu a gruszka która steruje zmienna geometrią jest zamontowana prostopadle do osi wirnika, zmiana geometrii polega na tym że ciśnienie doprowadzone jest do gruszki, ta popychaczem przestawia kierownice powietrza (czyli w dużym skrócie klapki między którymi spaliny wpadają do turbiny) i zmieniając kąt wpadania spalin zwieksza lub zmniejsza wydajność wirnika tak żeby można bylo osiągnąć duze ciśnienie doladowania bez tzw. turbo laga.
Z tego co mi wiadomo to pierwsze egzemplarze 2.4 JTD nie posiadały wogóle zmiennej geometrii (i taką właśnie turbine widać na rysunku w eperze w zakladce dotyczącej CF2)
Wedlug mnie calym problemem jest tu to że utarlo się że CF2 to 100kW a CF3 to 103 i 110kW, tak naprawdę te oznaczenia mowią tylko o tym jaką normę emisji spalin spelnia dany silnik, nawet w EPERze nei stosuje sie takiego nazewnictwa tylko M2 dla 100kW i M4 dla 103 i 110 (M1 to 1.9JTD 105, M3 to 1.9JTD 110 zaś M5 to 1.9JTD 115)
Nie utarło się tylko ,chodzi o emisję spalin euro2 i euro3 , dlatego w 2001 r zmienili osprzęt i wyszedł silnik 140km . Zawór upustowy nazywa się westgate, i występował w silniku cf2 montowanym tylko w Fiacie Marea i Lanicii Lybra. Zmienna geomeria w 140km jest sterowana tym zaworemZałącznik 105991masz taki?
Zawor upustowy wastegate występowal również w pierwszych modelach 2.4JTD tutaj bardzo lądnie widać taką turbinę http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...=3&WINDOW_ID=1
W póżniejszych modelach występowała turbina Garret VNT25 ktora posiadała juz zmienną geometrię, u mnie ta zmienna geometria jest sterowana nadciśnieniem z turbiny a nie elektrozaworem jak w późniejszych wersjach dlatego też od samego początku mowię że mój silnik ma osprzęt cf2.
Od samego początku próbujesz mi mytłumaczyć ,że cf2 i cf3 mają inne bloki i głowice.
Nie wiem czy mają inne bloki i glowice, wiem natomiast ze mają inną uszczelkę a moj silnik seryjnie wyszedl z fabryki z uszczelką CF3 i osprzętem CF2 zaś w dowodzie mam 103kW, a moje pytanie dotyczylo tego czy ktoś się już spotkal z taką dziwną wersją.
u mnie tez jest taki ulepek silnika,i zastanawiam sie czy mozna zalozyc turbine 140km bo taka posiadam w bd stanie czy jest sens wogole?
A w jaki sposób będziesz sterował zmienną geometrią? Jak chcesz podnieść moc , to zrób reemap ze 136km zrobią 165km.
Kup jak najmłodszy silnik, z najmniejszym przebiegiem.
Najlepiej bedzie jesli kupisz CF3 z całym osprzętem (wtryski, turbo, kolektry itp.) bo np. często przy próbie wyciągnięcia wtrysków te się łamią i wtedy trzeba kupić nowy wtrysk, albo jeśli silnik długo gdzieś stał bez wtrysków albo świec to na gładzie cylindrów mogła wdać się korozja. Silnik najlepiej kupić z jakiejś walniętej w tył alfy która odpala żeby mieć pewność co do sprawności silnika, wielu handlarzy przywozi z Niemiec silniki których przeszłości nikt nie zna a mogą być np przegrzane albo ze stukającymi panewkami.
Ale z bebechami chcą więcej za silnik, ogłoszenie daj na Forum.
ogłoszenie dałem ale tam dał znać 1 koleś co na 2 posty i na forum był 16 minut więc narazie olałem wole coś pewnego poczekam jeszcze
Wiadomo że z osprzętem drożej ale jest to pewniejsza opcja bo producenci w trakcie produkcji często wprowadzają wiele drobnych zmian (np. delikatnie zmieniony rozstaw śrub przy kolektorach, inne miejsce mocowania lapy silnika itp.) u nas w warsztacie jeśli robimy taką przekładkę to zawsze szukamy kompletnego silnika żeby uniknąć potem druciarstwa. A dodatkowo kupując kompletny silnik z osprzętem mamy calkiem niezłą bazę części.
Tu masz silnik moze sie dogadasz http://www.forum.alfaholicy.org/sprz..._gtv_inne.html