Mam pytanko odnośnie tego czy w 156 2000r 1.9jtd 105km jest jakieś łożysko na pedale sprzęgła ?
Printable View
Mam pytanko odnośnie tego czy w 156 2000r 1.9jtd 105km jest jakieś łożysko na pedale sprzęgła ?
Nie ma łożyska, napisz konkretnie masz jakąś usterkę?
pewno razu jechałem sobie i zaczął twardziej chodzić pedał sprzęgła aż wreszcie się zapadł . Pojechałem do ''mechanika'' z forum i powiedział że pompa sprzęgła ok + jeszcze wymieniłem wysprzęglik bo stary był dobry ale już lekko skorodowany , pomijając sprawę z wężami od pompy , wszystko zostało złożone do kupy (pompa+wysprzeglik+przewód) wszystko nowe i co się okazało pedał się nie podniósł . Ja osobiście przy tym ne byłem tylko ojciec i mówił że zostało przesmarowane jakieś łożysko w pedale sprzęgła i dopiero wtedy się podniósł i to było całą przyczyną zapadnięcia się pedału , teraz wszystko dobrze chodzi , ale wolę to wymienić żeby mieć 100% pewności że nic się nie stanie
Wsadz głowe pod kierownice i zobacz jak chodzi, zobacz jak zachowuje się sprężyna odciągająca pedał
znaczy teraz już jest wszystko w porządku,pedał działa , dobrze chodzi itd, tylko ten ''mechanik'' powiedział ze zatarło się łożysko na pedale sprzęgła i powiedział ze poluzuje śrubę ,podłoży jakies podkładki teflonowe i za 1000km trzeba zmienić pedał na nowy :D serio tak powiedział ''śmiech''
http://www.henkiel.com.pl/foto/towar...a4ded645fc.JPG jedynie co , to jest tuleja metalowo gumowa która się wyrabia, i powoduje jakby stukanie przy wciskaniu sprzęgła.
Damian156JTD@ są dwa łożyska walcowe, u mnie z jednej strony się wytarło/zniszczyło/rozpadło i pedał też ciężko chodził, zacinał się od pewnego momentu. Wymieniałem dawno więc już Ci nie powiem jakie to były dokładnie ale po wyciągnięciu a dokładnie wybiciu będziesz miał nr na ściance. Do włożenia będzie potrzebna prasa lub imadło żeby nie zniszczyć nowych łożysk.
Jeszcze dodam że te łożyska są w pedale, po odkręceniu takiej długiej śruby trzymającej pedał jak go wyciągniesz zobaczysz łożyska po obu stronach.
a mogę kupić poprostu używany pedał i przełożyć ? cały nowo kupiony z tymi łożyskami
czy w Alfie po FL. rok 2003 jest takie samo rozwiązanie z tymi łożyskami???
podpowie ktoś co dalej ? kupować nowy pedał poprostu i montować czy więcej zabawy jest z tym >?
no roboty z tym nie ma duzej ale troche nie wygodnie sie lezy pod kierownica, jedna sruba, wybic lozyska mlotkiem, wepchnac nowe, przykrecic srube. Problem moze byc ze znalezieniem tych lozysk, chociaz ja we Wrocku znalazlem od razu. Jak kupisz pedal to bedzie z lozyskami.
@bartekalfa166 nie wiem jak to jest z wersja po lifcie.