Mam pytanko odnośnie tego czy w 156 2000r 1.9jtd 105km jest jakieś łożysko na pedale sprzęgła ?
Mam pytanko odnośnie tego czy w 156 2000r 1.9jtd 105km jest jakieś łożysko na pedale sprzęgła ?
Nie ma łożyska, napisz konkretnie masz jakąś usterkę?
pewno razu jechałem sobie i zaczął twardziej chodzić pedał sprzęgła aż wreszcie się zapadł . Pojechałem do ''mechanika'' z forum i powiedział że pompa sprzęgła ok + jeszcze wymieniłem wysprzęglik bo stary był dobry ale już lekko skorodowany , pomijając sprawę z wężami od pompy , wszystko zostało złożone do kupy (pompa+wysprzeglik+przewód) wszystko nowe i co się okazało pedał się nie podniósł . Ja osobiście przy tym ne byłem tylko ojciec i mówił że zostało przesmarowane jakieś łożysko w pedale sprzęgła i dopiero wtedy się podniósł i to było całą przyczyną zapadnięcia się pedału , teraz wszystko dobrze chodzi , ale wolę to wymienić żeby mieć 100% pewności że nic się nie stanie
Wsadz głowe pod kierownice i zobacz jak chodzi, zobacz jak zachowuje się sprężyna odciągająca pedał
znaczy teraz już jest wszystko w porządku,pedał działa , dobrze chodzi itd, tylko ten ''mechanik'' powiedział ze zatarło się łożysko na pedale sprzęgła i powiedział ze poluzuje śrubę ,podłoży jakies podkładki teflonowe i za 1000km trzeba zmienić pedał na nowyserio tak powiedział ''śmiech''
http://www.henkiel.com.pl/foto/towar...a4ded645fc.JPG jedynie co , to jest tuleja metalowo gumowa która się wyrabia, i powoduje jakby stukanie przy wciskaniu sprzęgła.
Damian156JTD@ są dwa łożyska walcowe, u mnie z jednej strony się wytarło/zniszczyło/rozpadło i pedał też ciężko chodził, zacinał się od pewnego momentu. Wymieniałem dawno więc już Ci nie powiem jakie to były dokładnie ale po wyciągnięciu a dokładnie wybiciu będziesz miał nr na ściance. Do włożenia będzie potrzebna prasa lub imadło żeby nie zniszczyć nowych łożysk.
Jeszcze dodam że te łożyska są w pedale, po odkręceniu takiej długiej śruby trzymającej pedał jak go wyciągniesz zobaczysz łożyska po obu stronach.
a mogę kupić poprostu używany pedał i przełożyć ? cały nowo kupiony z tymi łożyskami
czy w Alfie po FL. rok 2003 jest takie samo rozwiązanie z tymi łożyskami???
Prędkość jeszcze nikogo nie zabiła. To nagłe jej wytracenie jest niebezpieczne.
podpowie ktoś co dalej ? kupować nowy pedał poprostu i montować czy więcej zabawy jest z tym >?