Napisz ile $$$ kosztowała cię ta przyjemność. Ja jeżdżę już z szumiącym metalicznym dźwiękiem drugi rok (obecnie nie jeżdżę, ale to inna historia) i ani nie jest głośniej, ani ciszej. Więc na razie nie ruszam tematu.
Napisz ile $$$ kosztowała cię ta przyjemność. Ja jeżdżę już z szumiącym metalicznym dźwiękiem drugi rok (obecnie nie jeżdżę, ale to inna historia) i ani nie jest głośniej, ani ciszej. Więc na razie nie ruszam tematu.
Trudno mi będzie policzyć koszt dokładnie, gdyż wymieniłem przy okazji sprzęgło. Sama regeneracja skrzyni to koszt 1600zł (wszystkie łożyska) + robocizna demontażu i montażu skrzyni tak ok. 500 ~ 600zł. Czyli całość w granicach 2000 ~ 2200.
Po całej operacji zapytałem fachowca od skrzyń, czy jego zdaniem można tak sobie jeździć z tym dźwiękiem. Wspomniał, że nie za bardzo, bo coś się może z wałkami stać.. ale nie powtórzę już dokładnie jego słów..
Ostatnio edytowane przez budyniek ; 12-01-2014 o 13:08
Witam, mam pewien problem, w mojej alfie 159 1.8 po zapaleniu na zimnym silniku podczas wrzucania biegu wstecznego ciężko chodzi, słychać zgrzyt ten problem nie występuje gdy silnik się już zagrzeje. Czy to może być wina oleju czy już raczej sprzęgło powolutku nie daje rady? i jeszcze jedno pytanie czy w tych silnikach 1.8 MPI występuje 6 biegowa skrzynia biegów? u mnie na lewarku jest 6 ale ten 6 nie wchodzi( czy zostałem oszukany przez sprzedawce)?
Skrzynia jest 5cio biega w 1.8
Orientuje się ktoś czy skrzynia M32 w okresie montowania do 159 była poddawana jakimś ulepszeniom?
Chodzi mi o to czy Alfy poliftowe - MY2008 miały może skrzynkę M32 poprawioną?
Z tego co można zaobserwować to skrzynia M32 jest najgorszym elementem tego samochodu. Kolektor w 16V można łatwiej ogarnąć. Maglownica przedliftowa też jest problematyczna ale łatwa do zrobienia. Skrzynia M32 to gniot bo prędzej czy później w każdym trzeba będzie ją naprawiać. Szkoda że makarony od początku nie montowały F40 jak w Saabach 9-3.
Moja jest po lifcie, produkcja październik 2008. Kilka postow wyzej historia M32-ki :/
Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
Czyli nie ma reguły. Jak ma się zepsuć to padnie bez względu na wiek samochodu. Mało to pocieszające.
Koledzy czy można przyjąć, że szum tylko i wyłącznie na 5. i 6. biegu oznaczy do wymiany tylko łożyska od tych biegów? Od jedynki do czwórki jest cichuteńko, a 5. i 6. szumi metalicznie i na dodatek przy ujęciu i dodaniu gazu rusza się drążek. Czy to ma związek z łożyskami?
Jest luz stąd ruchy drążka. Nie możesz zakładać tylko łożysk 5 i 6 biegu bo to za gruba sprawa żeby tak kombinować. Oddasz skrzynie, sprawdzą i wymienia co trzeba. Jednak chyba warto wymienić wszystkie podatne na uszkodzenia łożyska od razu niż za pół roku zrzucać skrzynie jeszcze raz i płacić za robociznę?
Masz rację, choć nie wiem czy warto ruszać coś co jest dobre i co najważniejsze oryginalne. Orientuje się ktoś ile kosztuje taka przyjemność w okolicach Krakowa?