Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ty chyba nie wierzysz, że jakiś tam bilboard w ADF jest odzwierciedleniem Tipo 952?
    Wg. Przedstawiciela AR owe bilbordy sa wizualizacja Giulii 2015 w topowej wersji QV, ktora bedzie blizniacza konstrukcja z Maserati Ghibli i bedzie zaprezentowana 24 czerwca 2015 roku. Z gamy zniknie Mito ale i Giulietta jestmocno zagrozona, poniewaz AR zastanawia sie czy zostawic jednego reprezentanta przedniej osi jako podstawowa przystepniejsza Alfe czy zrezygnowac i miec w gamie tylko tylnonapedowe modele. Ja akurat uwazam, ze Giulietta swietnie nadaje sie w tej formie aby pelnic funkcje podstawowej Alfy tym bardziej, ze konkurencja wlasnie wprowadzila "oski" na rynek - i tutaj razem bylismy zgodni niemniej jednak przyszlosc Giulietty jest pod duzym znakiem zapytania. Gulia bedzie droga raczej niedostepna dla sporej czesci Alfiarzy. Boska Giulietta powinna zostac w Gamie i byc rozwijana. . Wydaje mi sie, ze w punktach AR nie sprzedawaliby takich informacji gdyby faktycznie nie mialaby tak wygladac. Oczywiscie zawsze mozemycsie na finiszu dowiedziec, ze jednak przesuwamy premiere Gulii jednak jesli 24 czerwca zostanie pokazana Giulia to ma byc to wlasnie w wersji QV jaka widzimy na wizualizacjach tego niemca.

Użytkownik Rowerzysta Avatar śmigacz
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 TS 105 KM, Alfa Romeo Mito 1.4 105 KM

Domyślnie

Cytat Napisał fan Zobacz post
    Wg. Przedstawiciela AR owe bilbordy sa wizualizacja Giulii 2015 w topowej wersji QV, ktora bedzie blizniacza konstrukcja z Maserati Ghibli i bedzie zaprezentowana 24 czerwca 2015 roku. Z gamy zniknie Mito ale i Giulietta jestmocno zagrozona, poniewaz AR zastanawia sie czy zostawic jednego reprezentanta przedniej osi jako podstawowa przystepniejsza Alfe czy zrezygnowac i miec w gamie tylko tylnonapedowe modele. Ja akurat uwazam, ze Giulietta swietnie nadaje sie w tej formie aby pelnic funkcje podstawowej Alfy tym bardziej, ze konkurencja wlasnie wprowadzila "oski" na rynek - i tutaj razem bylismy zgodni niemniej jednak przyszlosc Giulietty jest pod duzym znakiem zapytania. Gulia bedzie droga raczej niedostepna dla sporej czesci Alfiarzy. Boska Giulietta powinna zostac w Gamie i byc rozwijana. . Wydaje mi sie, ze w punktach AR nie sprzedawaliby takich informacji gdyby faktycznie nie mialaby tak wygladac. Oczywiscie zawsze mozemycsie na finiszu dowiedziec, ze jednak przesuwamy premiere Gulii jednak jesli 24 czerwca zostanie pokazana Giulia to ma byc to wlasnie w wersji QV jaka widzimy na wizualizacjach tego niemca.
    Myślę że nie bez powodu do tej pory nie widzieliśmy zdjęcia żadnego, nawet zamaskowanego prototypu Giulii oprócz mułów maserati. Śmiem twierdzić, że wszystkie te głównie niemieckie wizualizacje można o kant d... potłuc i nijak się nie mają do faktycznego wyglądu finalnej wersji Giulii. O ten wygląd zresztą się nie martwię, bo w ciągu ostatnich dwudziestu lat nie powstała Alfa, którą by można jednoznacznie nazwać brzydką. Nawet wyśmiewane przez niektórych na forum "muminy" - Mito i Giulietta według mnie wyróżniają się bardzo na plus w swoich segmentach, a już na pewno są o wiele ładniejsze od swoich niemieckich odpowiedników. Problem jest tylko taki, że nawet wóz drabiniasty z logo BMW sprzeda się na pniu, bo na pewno solidny i prestiżowy, a Alfy mogą być piękne, szybkie i niezawodne, a i tak sprzedają się słabo (przykład 159).
    Były:
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 140 KM
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS 150 KM
    Alfa Romeo 145 1.4 TS 103 KM
    Jest:
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM Rosso Proteo
    Alfa Romeo MITO 1.4 Multiair 105 KM Rosso

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Jeśli ta nowa ma wyglądać jak kilka postów wyżej to Giulia musi przejść całkowity lifting jeśli nie kompletną zmianę nadwozia. Przecież to by wyglądało śmiesznie, podział wewnątrz marki na auta dla biedaków (Giulietta) i auta dla bogaczy (nowa), do tego ni w ząb nie trzymające się kupy stylistycznie. Poza tym takie dzielenie marki to kolejny strzał w kolano, nie da się robić aut dla wszystkich pod jednym znaczkiem. Skoro nowa Alfa ma być RWD i oferować nawet 500KM to proponuję zapomnieć o marce na kilka ładnych lat, bo dopiero wtedy większość ludzi będzie stać na kupno rozsądnej używki która i tak zabije kosztami eksploatacji. A nowa Giulietta jeśli ją zostawią zaczynać się będzie od 120kPLN.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pawelek
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulietta 1.4 TB

Domyślnie

wg mnie nie zabiją nowej technologii (płyta) i 5 lat pozytywnych raczej doświadczeń z Giuliettą, no chyba ze cały segment przejmie Fiat i wypuści 500++ (czyli klasę Bravo / Giulietta). Fakt że w ofercie tego mu brakuje. A Julka aktualnie kończy się na 120k (QV + jakieś dodatki) wiec w najgorszym razie nie będzie się zaczynać od 70.
    Racjonalny multi-branding zakłąda że mamy linie produktów (marki) delikatnie zachodzące na siebie, kreska oznacza segment rynku/klientów:
    FIAT: ---------
    Alfa : -------
    Maserati: ------
    Ferrari: ---
    (pomijam Jeepa, bo nie ma na razie innych SUV-ów, i Lancię, bo zabita - a szkoda, szczególnie Delty i ślicznego Ypsilona)
    Aktualnie wygląda to +/- tak
    FIAT: ---------
    Alfa : ---
    Maserati: ---
    Ferrari: --

Dodano po 5 minutes:

wywaliło formatowanie...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	multi-branding.png
Wyświetleń:	464
Rozmiar:	7.7 KB
ID:	160291  
    Ostatnio edytowane przez pawelek ; 15-03-2015 o 16:59 Powód: Dodano

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Na to co robią i mówią w ADFie brałbym sporą poprawkę. Dziwni są tam sprzedawcy. Ja kupowałem nówkę i wrażenie na mnie bardzo złe zrobili - kupiłem w innym mieście. Mój kumpel chciał kupić Deltę, ale dzięki ADF zrezygnował.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

Ja bedzie maly diesel mial ponad 2 litry pojemnosci to bedzie lipa z kosztem rejestracji auta z zagranicy. Szkoda..

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał stuntmachine Zobacz post
    Ja bedzie maly diesel mial ponad 2 litry pojemnosci to bedzie lipa z kosztem rejestracji auta z zagranicy. Szkoda..
    Ale koncern nie interesuje się rynkiem wtórnym. Mało to, nawet nowym rynkiem w Polsce widać że nawet nie chcą robić już tanich aut. Po prostu zapomnijmy o alfach na wiele lat

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Kolego, tym akurat mało kto będzie się przejmował bo wyraźnie widać że paleta silnikowa plasuje to auto w klasie bliższej Maserati niż Fiatowi więc klienteli nie będzie taki szczegół zbytnio interesował.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Jeżeli faktycznie biegnie to w tym kierunku (bliżej Maserati niż Fiata), to znaczy że przewidywanym rynkiem zbytu są USA i Chiny. Europa jest nieopłacalna, bo trzeba się tu przebijać przez mit trójcy z Niemiec, tam na pewno będzie łatwiej, a cena nie będzie stanowić zapory - wręcz uplasuje markę w odpowiednim miejscu. Niestety takie rynki docelowe niekoniecznie wróżą dobry design (dobry = taki, który spodoba się w Europie)...
    IMO widać to po obecnym Quattroporte - stracił proporcje na rzecz rozmiarów. Rozstaw osi większy niż przedłużana S-klasa: to działa na wyobraźnię potencjalnej klienteli w Chinach. Na szczęście jest jeszcze Ghibli
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Niestety, Europa już się nie liczy. Na pewno nie zrobią paskudztwa ale też na pewno nie będą się w pełni opierali na naszych gustach skoro w USA i ChRL sprzedadzą 50x tyle aut co w Europie.