Tam jakieś M4.....byle M30 z roku 1592 szachuje Juliana jak chce........ https://www.youtube.com/watch?v=YwJztAViSJo
I po micie, kurna, Alfa teraz nie wyjdzie, bo wstyd.
Tam jakieś M4.....byle M30 z roku 1592 szachuje Juliana jak chce........ https://www.youtube.com/watch?v=YwJztAViSJo
I po micie, kurna, Alfa teraz nie wyjdzie, bo wstyd.
Abstrahując od sarkazmów, podoba mi się to u Niemców, że do przytoczonego M4, B&B robi tuning i dają pełną gwarancję na silnik, osprzęt, skrzynię i przeniesienie napędu. A u nas jedzie się to jakiejś "szopy" robi chipa. A jak się coś wysra i np pęknie tłok, to ... "masz chłopie pecha" i sobie naprawiaj.
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
A przypadkiem marchionne nie jest CEO od 2004 roku? Wiec którzy jego poprzednicy są winni obecnej sytuacji? Rodzina Agnielli?
Ten pan doprowadził koncern fiata do roli podrzednego producenta samochodów i zagrzebuje się w mule co raz bardziej
Porównaj sobie ofertę marek koncernu fiata w 2003 czy 2004 roku w momencie kiedy sergio zaczynał robić swoje miliony ze stanem obecnym.
Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 07-02-2016 o 23:37
Po pierwsze- CEO nie jest dyktatorem, ma tylko jeden głos w zarządzie.
Po drugie- kiedy się zaczęły kłopoty FIATa? Właśnie mniej więcej wtedy. Cały czas podtrzymuję zdanie, że wielka firma to wielka bezwładność. Nie da się odbudować koncernu w kilka lat.
Po trzecie- widać kontynuację... w 2004 roku przychodzi Sergio, rok później wychodzi 159 (czyli w 2004 roku 159 była już praktycznie ukończona), w wyniku różnych błędnych decyzji zarządu firmy (poprzedniego jak i pewnie trochę tych co w 2004 przejęli ster) stało się to co się stało. Firma została uratowana (przed zniknięciem z rynku) i powoli się zaczęło wszystko klarować. Znalazła się kasa na ruszenie z Tipo 952 i zaczyna coś się dziać.
Pamiętajcie, że po 2007 roku wystąpił gigantyczny kryzys ekonomiczny (m.in najbardziej po dupie dostały koncerny motoryzacyjne), później druga fala bessy. Niezbyt dobry czas dla źle zarządzanego przez ostatnie lata koncernu. Przeżyli. Cieszmy się z tego.
SAAB umarł... amerykanie się wyprzedali, angielskie marki przejęli Chińczycy, Volvo też chińskie... itd... a Fiat był, jest i jak widać będzie bo ma się coraz lepiej (a przede wszystkim pozostaje włoski).
I tak jak wcześniej pisałem- pamiętajcie o bezwładności w biznesie.
No i jeszcze jedna rzecz- skoro szanowne forum twierdzi, że Sergio to idiota, to dlaczego właściciele mu ufają? Moim zdaniem dlatego, że uratował grupę Fiata przez chińszczyzną.
Ale hej, zobaczymy za kilka lat. Być może będę musiał wszystkim postawić żałobne piwko w wątku "Koniec Alfy Romeo- R.I.P." i przeprosić za wypisywane głupotyOby nie...
I jeszcze ciekawy artykuł dla kumatych: http://www.autoblog.com/2016/01/28/d...lowup-opinion/ trzeba przyznać, że nieźli pokerzyści z nich... (zarządu FCA)
Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 08-02-2016 o 00:01
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Ty natomiast masz wieloletnie doświadczenie na stanowisku dyrektora i prezesa wielkich koncernów. Od razu to widać, w stylu pisania, obraźliwym dla rozmówców, również.
Auta projektuje się po minimum pięć lat. No popatrz. Nie wiedziałem, myślałem, że góra pięć miesięcy.
Acha, ten genialny prezes, Sergio, w 2010 roku ogłosił, że sprzedaż alfy romeo w 2014 roku osiągnie pół miliona sztuk. Mamy rok 2016 i sprzedż wynosi jedną dziewiątą tych założeń. Ten genialny prezes nie ma pojęcia jak długo projektuje się samochody? No chyba nie ma, skoro Giulia miała się pojawić w 2012, potem w 2014, potem w 2015 a teraz w 2016....
Musi się udać do Ciebie po nauki.
Acha, i nie skreslajmy Lancii. Nie musimy. Sergio sam Lancie skreslil....
Jak dla mnie bomba
[MENTION=48512]Anderson[/MENTION] przeczytaj jeszcze raz, na spokojnie, ze zrozumieniem, co napisał [MENTION=24700]AirAjti[/MENTION]. Nikt nie mówi, że Sergio jest geniuszem, ale nie jest tak zły jak go tu co niektórzy opisują.
Jest: Jaguar XF 3.0 V6
Były: Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115 KM => Hyundai Coupe FX 2.0 (RD2) => Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 => Honda Accord VI 2.0 VTEC => BMW 118d E87
Junak 126
Fajny flejmBTW, kto czeka na to auto? Tak realnie ma w planie zakup w najbliższym czasie?
Wysłane z iPhone 6s za pomocą Tapatalk
O czym Ty mówisz? Nie odwracaj kota ogonem i mów na temat. W telegraficznym skrócie to co wcześniej pisałem: faceta poznaje się jak kończy...
Nie jestem żadnym dyrektorem. Po prostu nie wyciągam pochopnych wniosków z aktualnej sytuacji AR- nie jest dobrze, ale to nie jest wina jednego człowieka, ani nie jest to wina zarządzania ostatnich kilku lat. Na problem składa się po prostu dużo więcej rzeczy, których większość z nas nie rozumie.
Wku**ia mnie po prostu Wasz lament, który nie jest poparty żadnymi argumentami... tylko powtarzane bezmyślnie idiotyczne hasła jak na protestach solidaruchów, którym "wszystko się należy".
Jeszcze jedna rzecz- fuzja FIAT - CHRYSLER nie polega na tym, że Fiat kupił na wyprzedaży dobrze prosperujący gigantyczny koncern. Teraz wyobraź sobie: musisz wywalić mimo wszystko grube pieniądze na zakup tonącego statku, trzeba go wyremontować, wypompować wodę i powoli zacząć z powrotem rozpędzać maszynę.
Gdyby nie inwestowanie kasy w amerykański rynek (co moim zdaniem jest to wręcz genialne posunięcie), to byłaby kasa na szybszy rozwój AR, ratowanie Lancii itd... ale to jest myślenie krótkowzroczne i właśnie dlatego uważam, że Sergio to "mad genius" jak pisali w artykule, który podsunąłem.
Wykorzystując okazję na fuzję z amerykanami powiększono potencjalny rynek Unii Europejskiej (+ Szwajcaria, Norwegia i inne), w którym mieszka ponad 500 milionów potencjalnych kupców, o kolejne 320mln ludzi z samych tylko Stanów... a jak i stany to też Kanada, a to kolejne 35mln klientów.
Trochę wyrzeczeń i zobacz, że nagle potencjalny rynek jest prawie 2x większy. Zauważ, że to "tylko" dwa z 5 zaludnionych kontynentów... chrapka jest jeszcze na Azję i chyba nie muszę mówić ile tam mieszka ludzi i że stają się coraz bardziej majętni!!!
Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 08-02-2016 o 10:18
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond