Examiner inaczej tłumaczy błędy, a to już nie jest niuansik
Examiner inaczej tłumaczy błędy, a to już nie jest niuansik
A mozecie mi podac link to odpowiedniego adaptera ?
Z doświadczenia wam powiem, że Examiner jest dobry do nowszych samochodów i to do wybranych funkcji (np. procedury DPF w EDC17). A i to nie do końca, bo z Ducato 2.0 EDC17CP49 ma problemy i jak na razie nie jest w stanie wyzerować poprawnie nasyceń. MES wcale nie jest z tyłu. MES jest naprawdę dobrym narzędziem diagnostycznym. Jeśli się wie jak go używać. Z uzyskanych wykresów jest się w stanie powiedzieć o wiele więcej niż głupia maszynka może automatycznie wyłapać. Osobiście uważam, że do diagnostyki jest o wiele lepszy.
Kolego anAlfaBeta, czy kolega diagnozował coś MES-em ? Podstawowe wartości zwykły gimbus może sobie porównać. Występują one w w parach wartość mierzona i żądana. Do tego są parametry odczytywane wprost z czujników i jeśli się je porówna do wartości, które znajdują się w mapach sterownika ECU, to ma się wszystko jak na dłoni. Tyle tylko, że do tego trzeba mieć szersze pojęcie o tym co w trawie piszczy
- - - Updated - - -
Nie ma rozjazdów nawet w błędach specyficznych dla marki (tych z poza standardu OBD). Czasami jest problem w samym tłumaczeniu angielski, polski ale finalnie lokalizacja problemu wychodzi na to samo.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
A co Ci te sygnały źródłowe miałyby dać ? Wybacz ale to jak podawanie prędkości auta np w liczbie impulsów na sekundę na wale, a nie km/h.
Wg mnie łatwiej w ten sposób stwierdzić, czy dany czujnik jest sprawny sam w sobie.
Dobry przykład podałeś. Liczba imp/s jest zależna tylko od prędkości obrotowej tegoż wału, ale żeby zrobić z tego km/h, to już trzeba znać m. in. rozmiar koła, czyli jakąś arbitralną wartość.
Jak łatwiej stwierdzić uszkodzenie czujnika, znając imp/s i wartość oczekiwaną czy km/h? Oczywiście imp/s.
Niestety nie mogę się z tobą zgodzić. Sama wartość elektryczna tego co mierzy jakiś czujnik nie mówi nic bez odniesienia co liczy, w jakiej skali itp. Prąd/napięcie/słup jakiejś cieczy/tym podobne są jedynie pośrednikiem do ukazania zakresu jakiegoś zjawiska.
Te arbitralne wartości o których mówisz, albo są hard-coded w komputerze samochodu, albo są dostępne z poziomu FES/MES ergo... przeliczona wartość mówi tyle samo co czysta wartość elektryczna z czujnika.
Co więcej, w przypadku auta i poziomów zakłóceń elektrycznych które wewnątrz niego występują, wartość czysto elektryczna - np nie filtrowana albo nie uśredniana, może tylko dawać mylne wrażenie. Zwłaszcza, że mówisz o pomiarach napięciowych czyli bardzo wrażliwych na zakłócenia.
Są katalogi gdzie są ch-ki czujników.
Są też softy (wsady) i jak ktoś ma wiedzę to sobie sprawdzi jak dekoduje napięcie ecu.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Panowie posiadam świeżo zakupiony elm327, zainstalowane sterowniki, MES ver.2.2 i problem z konfiguracją i połączeniem - ustawiam interfejs na ELM327 1.3+ oczywiście port com ustawiony prawidłowo jak i jego prędkość na 38400 klikam test i niby wykryło ELM 1.4, natomiast kiedy używam opcji szukaj interfejsów wykrywa mi OBDLink (USB/Bluetooth). Czytam ECU, ale nie daje rady połączyć np. z CAN SETUP lub Reset przeglądu - błąd ELM->ECU. Co powinienem ustawić w MESie ew. jak przerobić to ustrojstwo, poniżej załączam zdjęcie mojego interfejsu.![]()
to masz tego niby elma v2 w MES'ie musisz go ustawić jako OBDLink (USB/Bluetooth) żeby działał poprawnie
Jak coś to tu masz cała instrukcje i tam jest opisane jak co ustawić
http://www.pliki.amt-alarmy.pl/index...+Elm327+v2.pdf