Przy niesprawnym termostacie nie mogę dociągnąć do 90Więc czeka mnie pierw wymiana termostatu a potem logowanie
![]()
Przy niesprawnym termostacie nie mogę dociągnąć do 90Więc czeka mnie pierw wymiana termostatu a potem logowanie
![]()
Mam zagadkę. Wymieniłem drugi wtrysk który miał dodatnią korektę jak na pierwszym zrzucie. Teraz po wymianie dodatnią wartość korekty mam na 3 wtrysku ... o co chodzi czy wszystkie wtryski korygują 3? a może 2 lub 4 jest dozrobienia (2 był "regenerowany") Załącznik 190538
Dużo kilometrów zrobiłeś po wymianie wtryskiwacza? Wyzeruj parametry autoadaptacyjne i trochę pojeździj.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
1,4 mialem po dobrym paliwie i dużo oleju 2t wcześniej okolice 2 i lub ponad zależy od fazy księżyca. Druga sprawa to to że, na postoju korekta była w okolicach 1,4 natomiast pod obciążeniem osiągała imponujący wynik ponad 2,2.
Powszechna opinia jest taka ze wtrysk powinien miec korektę plus minus 1.
Jak narazie skasowałem parametry i mam zrobione okolo 50 km.
Ja gdzieś czytałem, że nawet sam Bosch dopuszcza w swoich wtryskach maksymalne korekty do + / - 5. Jak znajdę ten artykuł to wrzucę bo nie lubię być gołosłowny..
To są maksymalne korekty jakie potrafi wyświetlić ECU. -3 to korekta wtrysku, który słychać niewybrednym uchem, więc to nie może być w porządku...
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
http://www.wtryskiwacz.com/wtryskiwa...ail-bosch.html
Chyba tutaj to wyczytałem, że dopuszczalne korekty wtrysków to +/- 5 w zależności od producenta. Też mi się wydaje,że to trochę za dużo..
Jakieś pełne 3 baki temu miałem korektę pierwszego z garów na poziomie -4, drugiego +1,4, trzeciego -0,6, czwartego ok 0,2. Z pracy silnika, to jak zapalał i jeździł nic nikt by nie wywnioskował bo brzmiał i jeździł jak powinien. Profilaktycznie dojechałem do rezerwy, zalałem Shellem vpower 20 litrów + STP do czyszczenia diesla i przegoniłem po trasie. Później jeszcze raz ta sama czynność. 2 i 3 bak do pełna vpower + STP. Efekt korekta pierwszego to -0,6, drugiego +0,5, trzeciego -0,2 i czwartego praktycznie 0. Ważne, aby korekty sprawdzać nie bezpośrednio po wypaleniu DPFa bo wtedy mogą znacznie odstawać, po przejechaniu max kilkudziesięciu km powinny wrócić do normy. Z tego co się orientuję korekty do +/-2 są dopuszczalne, powyżej tych wartości albo są przypchane albo nadlewają.