Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Temat: Zamarznięta odma?

Użytkownik Świeżak Avatar Herostrates
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2011 1.4 MA 170KM / Subaru Forester 2004 2.0 XT 265KM/400NM

Domyślnie

Co jaki czas czyścić odmę?

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Myślę że przed zimą będzie ok

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    GTC
    Auto
    Giulietta 1.4 Multiair 170 + TCT '12

Domyślnie

Zapychanie odmy to nie jest przypadkiem skutek miejskiej jazdy na krótkich dystansach? Raczej jeśli silnik ma dobrą temperaturę i długo pracuje nic takiego nie powinno mieć miejsca - czyż nie?

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Pitero Zobacz post
    Wczoraj byłem w ASO z tego samego powodu. Nie czytalem tego watku wczesniej i sie toche przestraszylem, zalalo mi gniazda swiec i oslone termiczna turbo olejem, przez co malo nie zagazowaly mnie spaliny oleju w aucie. Po wyczyszczeniu odmy wszystko wrocilo do normy. Pokazywali mi zdjecia po demontazu.. odma zapchana maslem..
    W którym dokładnie miejscu się to zapycha, separator czy jakaś rurka gumowa ? Jeżdzę głownie po mieście i na krótkich dystansach dlatego raz w roku rozbieram separator oleju na czynniki pierwsze i go dokładnie czyszczę, zawsze jest tam sporo syfu i żółtego masła. Przewodów gumowych nigdy nie czyściłem chociaż może dobrze by było to zrobić . Pytanie czy u Ciebie czyścili separator czy przewody ? Jakoś mi się nie chce wierzyć żeby go u Ciebie rozbierali , pewnie woleli by go wymienić

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    W którym dokładnie miejscu się to zapycha, separator czy jakaś rurka gumowa ? Jeżdzę głownie po mieście i na krótkich dystansach dlatego raz w roku rozbieram separator oleju na czynniki pierwsze i go dokładnie czyszczę, zawsze jest tam sporo syfu i żółtego masła. Przewodów gumowych nigdy nie czyściłem chociaż może dobrze by było to zrobić . Pytanie czy u Ciebie czyścili separator czy przewody ? Jakoś mi się nie chce wierzyć żeby go u Ciebie rozbierali , pewnie woleli by go wymienić
    Nie wiem co robili, ważne ze w ramach gwarancji. Czyścić teraz będę sam, bo juz wiem z czym to się je.
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Nie wiem co robili, ważne ze w ramach gwarancji. Czyścić teraz będę sam, bo juz wiem z czym to się je.
    ale pisałeś że widziałeś zdjęcia, co nich dokładnie było tzn w którym miejscu się zatyka?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Wczoraj byłem w ASO z tego samego powodu. Nie czytalem tego watku wczesniej i sie toche przestraszylem, zalalo mi gniazda swiec i oslone termiczna turbo olejem, przez co malo nie zagazowaly mnie spaliny oleju w aucie. Po wyczyszczeniu odmy wszystko wrocilo do normy. Pokazywali mi zdjecia po demontazu.. odma zapchana maslem..
    Czyli przedlift, polift, nic się nie zmienia... Fajnie.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulietta MA 1.4 170km

Domyślnie

A jakie są minusy usunięcia separatora w Giuliettcie- czyli zaślepienie dolotu w miejscu gdzie wchodzi rurka z separatora i puszczenie wylotu rurki ze skrzyni korbowej w eter (z jakimś filterkiem żeby do silnika nic nie wpadło)?

To był kiedyś dość popularny mod (zwłaszcza w autach gdzie nie ma separatora oleju - tylko po prostu połączenie odpowietrzenia skrzyni korbowej z dolotem), nie brudziły się przepływomierze, powietrze było bardziej zimne - same plusy.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Ktoś w końcu napisze w którym konkretnie miejscu się ta odma zatyka? Bo jak na razie wiadomo tyle co nic , żadnych konkretów- nie ma więc pewności czy wystarczy czyścić separator czy coś więcej bo nikt nie podał szczegółów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    Ktoś w końcu napisze w którym konkretnie miejscu się ta odma zatyka? Bo jak na razie wiadomo tyle co nic , żadnych konkretów- nie ma więc pewności czy wystarczy czyścić separator czy coś więcej bo nikt nie podał szczegółów
    Jest caly watek o czyszczeniu odmy przyklejony u gory forum. U mnie zatkany byl separator.
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale