Co jaki czas czyścić odmę?
Co jaki czas czyścić odmę?
Myślę że przed zimą będzie ok
Zapychanie odmy to nie jest przypadkiem skutek miejskiej jazdy na krótkich dystansach? Raczej jeśli silnik ma dobrą temperaturę i długo pracuje nic takiego nie powinno mieć miejsca - czyż nie?
W którym dokładnie miejscu się to zapycha, separator czy jakaś rurka gumowa ? Jeżdzę głownie po mieście i na krótkich dystansach dlatego raz w roku rozbieram separator oleju na czynniki pierwsze i go dokładnie czyszczę, zawsze jest tam sporo syfu i żółtego masła. Przewodów gumowych nigdy nie czyściłem chociaż może dobrze by było to zrobić . Pytanie czy u Ciebie czyścili separator czy przewody ? Jakoś mi się nie chce wierzyć żeby go u Ciebie rozbierali , pewnie woleli by go wymienić![]()
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
A jakie są minusy usunięcia separatora w Giuliettcie- czyli zaślepienie dolotu w miejscu gdzie wchodzi rurka z separatora i puszczenie wylotu rurki ze skrzyni korbowej w eter (z jakimś filterkiem żeby do silnika nic nie wpadło)?
To był kiedyś dość popularny mod (zwłaszcza w autach gdzie nie ma separatora oleju - tylko po prostu połączenie odpowietrzenia skrzyni korbowej z dolotem), nie brudziły się przepływomierze, powietrze było bardziej zimne - same plusy.
Ktoś w końcu napisze w którym konkretnie miejscu się ta odma zatyka? Bo jak na razie wiadomo tyle co nic , żadnych konkretów- nie ma więc pewności czy wystarczy czyścić separator czy coś więcej bo nikt nie podał szczegółów
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale