Moja również ma VIN większy od 7200003, a płyn był na pewno czerwony - wyssany z układu miał kolor coca-coli.
Moja również ma VIN większy od 7200003, a płyn był na pewno czerwony - wyssany z układu miał kolor coca-coli.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
Airen dzięki za informację i bardzo trafne porównanie koloru. Mój tez był właśnie jak coca-cola. W tym wypadku oznaczałoby to, że rozwiązanie serwisowe Alfy nie jest precyzyjne i sami nie wiedzą dokładnie gdzie jaki olej wlali.
Z którego roku jest Twoja Alfa ? Jaki zalałeś płyn po wymianie zbiorniczka i ile czasu już minęło od wymiany ? Miałeś jakieś probemy potem po wymianie ?
Jest z kwietnia 2008 roku. Zbiornik wymieniłem 3 miesiące temu, płyn czerwony. Problemów żadnych. Ustało "gumowanie" przy kręceniu kierownicą.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
Dzięki za info. Jakby ktoś jeszcze miał jakieś ciekawe info w temacie i mógł się podzielić swoimi doświadczeniami to będe wdzięczny.
Ile się mieści płynu w układzie ? Czy przy zmianie zbiorniczka wymieniacie cały płyn, czy tylko dolewacie ? Mnie też to czeka na wiosnę, bo kierownica gumuje/mrowi.
W ASO Alfy powiedziano mi, że w układzie mieści się 1,3l oleju. Ja tylko dolewałem, a nie dokonywałem wymiany oleju więc po wymianie zbiorniczka na nowy weszło około 700-800 ml.
Mam jeszcze takie pytanie. Czy ktoś się może orientuje, czy dłuższe jeżdżenie na tym uszkodzonym zbiorniczku, z gumującą kierownicą może powodować jakieś poważniejsze, negatywne skutki ?
Na pewno nie jest to dobre dla układu wspomagania - szczególnie dla pompy.
Ja jednak przejeździłem tak 3 miesiące (z winy ASO, o czym już pisałem)...
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Będąc w temacie płynu wspomagania, a nie będąc właścicielem 159 jako ciekawostkę mogę dopisać, że u mnie w 147 płyn jest koloru coca-coli po spuszczeniu, a mam czerwony fabrycznie. I taki sam kolor coca-coli miał kolega w Passacie 5FL po spuszczeniu, a fabrycznie miał zielonyŚmierdziały tak samo. Więc nie patrzcie za bardzo na kolor zużytego płynu
![]()
Witam,
Jeśli można, pozwolę sobie podczepić się pod temat. Mam prawdopodobnie podobny do omawianego tu problem (tyle, że chyba bardziej nasilnony) z tym, że w AR 145. Może orientujecie się czy problem ze zbiorniczkiem dotyczy tylko 159, czy wcześniej też występowała wada związaną z tym sitkiem i mrozami? Swój problem dokładnie opisałem w dziale 145 tutaj. Ale na razie chyba nikt, kto miał taki problem się nie odezwał. Dzięki za ewentualne rady.
Pozdrawiam