Nie sądzę, żeby przebieg miał znaczenie. Jeśli auto mało jeździ to też niedobrze. Pewnie płyn wspomagania miało wymieniane nigdy i stąd problemy.
Nie sądzę, żeby przebieg miał znaczenie. Jeśli auto mało jeździ to też niedobrze. Pewnie płyn wspomagania miało wymieniane nigdy i stąd problemy.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Sitko gdy jest zapchane to jest zrzucane z prowadnicy i zwyczajnie szukamy go w zbiorniczku. To też trzeba sprawdzić. Brak sitka wprowadza zamęt w układzie, może nawet pulsowanie o którym było wcześniej i stąd ten hałas.
Fawkes...podjedź do porządnego warsztatu.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Panowie ma ktoś może foto tych zdławień na wężu miedzy pompa, a maglownicą? Nie chodzi o fotkę zewnętrzna, a o wewnętrzną ciekaw jestem jak one wyglądają pod tymi zakuciami.
Rozciąłem stary wąż. Wewnątrz rurka z tworzywa o średnicy zewnętrznej 7 mm, wewnątrz 5 mm (z 10 mm gumowego węża). Rurka jest elastyczna bo zgina się z wężem i delikatna bo łatwo ją przeciąłem kuchennym nożem.![]()
Ok wielkie dzięki. To jest tych zdlawien trochę. Na tej krótkiej elastycznej części tuż przy pompie też jest zdlawiene.
Wygląda na to, że chodzi o utrzymanie jednakowej średnicy przepływu w całym układzie.
Pewnie stabilizują przepływ płynu. To chyba właśnie zaburzenia w przepływie powodują charakterystyczne trzeszczenie/tarcie oraz wibracje na kolumnie i przekładni. Występują one na starych sparcialych wezach, starym płynie, wadliwym zbiorniczku lub właśnie gdy przy zakuwaniu wywalimy dławiki.
Orientujecie się ile kosztują nowe węże do układu wspomagania ?
U mnie właśnie czuć wibracje na kierownicy i w końcowej fazie wyprostu kół, kierownica odbija skokami.
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
a w 1.9JTDM czy przypadkiem te wibracje i skokowa praca to nie jest związana ze zbiorniczkiem i wymiana na pozmianowy polepsza sytuację? poczytaj starsze posty, bo tak coś mi się zdaje.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
U mnie zbiorniczek pozmianowy, bodajże z 11 roku. Czytałem wcześniej do niczego konkretnego nie doszedłem. Próbowałem z wymianą płynu oraz nowym zaworem na maglownicy, niestety bez oczekiwanego skutku. I tak myślę, ze może to starość węży jest tego skutkiem w końcu auto już ma 12 lat
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka