oj tak m32 ..... mi padł mechanizm różnicowy
oj tak m32 ..... mi padł mechanizm różnicowy
Chcę sie upewnić:
Wymiana zbiorniczka i zaworu w maglownicy dotyczy tylko wersji 1.9 ?
Zbiorniczek -tak. Maglownica - i tak i nie. Po prostu np. w 2.4 maglownice miały mniejsze problemy bo nie wykańczały ich wadliwe zbiorniczki, co nie wyklucza, że zaworek może się posypać też w 2.4.
Jest: Alfa Romeo GIULIA Veloce 2.0 280KM
Była: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 120KM 2001
Była: Alfa Romeo 147 1,6 T.Spark 120KM 2003
Jest: Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 2006 120KM -> 150KM by ConMir.pl - polecam.
Panowie, pojawiły mi się drgania na kierownicy podczas kręcenia kierownicą. Pierwsze co sprawdziłem to poziom płynu w układzie wspomagania. Po wyjęciu korka, wytarciu miarki i ponownym wsadzeniu okazało się, że jest go zdecydowanie mniej niż minimum (żółty bagnecik od sprawdzania pozostał zupełnie suchy). Jaki płyn dolać, jeśli samochód jest z drugiej ręki i nie wiem jaki jest aktualnie? Przeczytałem ostatenie kilkanaście stron tego wątku i pojawia się kilka różnych nazw płynów, ale nie wiem co mam wybrać. Czy taki płyn to droga impreza?
EDIT
Aha, dodam jeszcze, że sprawdziłem zbiorniczek i nic nie buzuje. Auto jest z 2008 roku więc ma już chyba dobry wsadzony![]()
Wyciągnij trochę płynu strzykawką w celu określenia koloru. Jeśli masz bordowy to Tutela GI/E, jeśli zielony to Tutela GI/R.
Poszukaj wycieku.
Witam Panowie
Znalazłem wyciek w swojej alfie 159 1.9 JTD 150KM z 2007. Znajduje się na przewodzie który wychodzi z pompy i biegnie koło silnika do maglownicy. Płynu ubywa niewiele ale raz w miesiącu muszę dolewać do zbiorniczka. Wyciek na wysokości ok 15 - 20 cm nad pompą. Czy da się jakoś naprawić ten przewód, czy muszę szukać nowego? Znalazłem zdjęcie takiego węża i zamieściłem na nim prawdopodobne miejsce wycieku.![]()
Hej, w ramach przestrogi pozwolę sobie dodać, że wymiana zbiorniczka dotyczy również AR 159 1.75 TBi.
Moja jest z 2011 roku, zbiorniczek był pozmianowy, lecz po 5 latach, nagle zaczął się pienić płyn w zbiorniku i wywalać pod korkiem mocno, aż w ciągu kilku dni wspomaganie wręcz padło. Auto miałem na gwarancji, więc na koszt ASO wymieniono pompę wspomagania, lecz nic to nie dało - płyn dalej się pienił ("geniusze" z ASO powiedzieli że tak ma być). Wkurzony kupiłem nowy zbiornik i płyn (miałem zielony i kupiłem tez zielony) i sam przed domem bez żadnych narzędzi w 30 minut wymieniłem zbiornik i przepłukałem cały układ i zalałem nowy płyn i... spokój, cisza, wspomaganie działa bez zarzutu.
Z ciekawości flexem rozciąłem stary zbiornik i wiecie, co w środku powinno być cylindryczne sitko (białe - w nowym zbiorniczku takie jest), lecz w moim zbiorniku pozostało tylko kawał postrzępionej membrany a sitka całkowicie brak - wyglądało to jakby sitko zostało niemalże wyrwane!
Mój wniosek jest taki: po pierwsze, jak coś wam nie gra we wspomaganiu, ZAWSZE wymieniajcie od razu zbiorniczek, a po drugie, nieważne jaki macie zbiornik, nieważne jaki silnik, nieważne jaki płyn - po prostu najlepiej dla świętego spokoju co 3-4 lat wymienić należy zbiorniczek i przepłukać układ, zwłaszcza że kosztuje to grosze (ja dałem za zbiorniczek i płynu chyba ze 2l w sumie ze 250 zł).
Pozdrawiam.
Wymiana zbiorniczka co 3-4 lata? Dobre![]()
Tzn?
No przecież to byłaby paranoja z tą wymianą zbiorniczka co 3-4 lata. Nie ma żadnego uzasadnionego ekonomicznie ani przede wszystkim techniczne powodu, aby to robić ponownie jeśli wymieniło się już wadliwy na poprawiony. Zbiorniczek po wymianie dożyje końca dni samochodu, w pozmianowym nie ma się co zepsuć. To tak jakbyś chciał dobry zbiornik płynu chłodniczego albo płynu hamulcowego wymieniać co parę lat. Taki sam efekt. Żaden.