Strona 27 z 247 PierwszyPierwszy ... 17181920212223242526272829303132333435363777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 2463

Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Tomek1986 napisał
    "Podnieslismy z mechanikiem alfunie na stojaczki zeby pompa nie miala oporow przy kreceniu zeby odessac plyn, moj mechanik mial taki zbiornik ze zwykla pompka i dlugim przewodem do wysysania plynow. Na zapalonym silniku najpierw wyssal plyn ze zbiornika gdy ja krecilem kierownica do oporu w lewo i w prawo, nastepnie odpial waz idacy do zbiornika i odessal z niego wszystko co sie dalo, potem podpial waz z powrotem do zbiornika i wlalem 500ml z tych 2l co kupilem, zeby przeplukac system. Ten plyn wyciagnelismy tak samo jak opisalem wczesniej i po tym zamontowalismy nowy zbiorniczek do ktorego wlalem 1.4l plynu caly czas krecac kierownica zeby sie dobrze rozprowadzil. Calego plynu ktory udalo sie nam odessac bylo w sumie jakies 1.8l-1.9l"

pamiętasz może coś więcej z tego odsysania? to znaczy pisałeś że mechanik odpiął wąż idący do zbiornika? jeden tylko? w jaki sposób z niego odessał reszte płynu? czy silnik cały czas pracował? na wolnych czy dodawałeś gazu? czy jak wlaliście tylko 500ml do płukania to pompa nie wyła z tak małą ilością płynu?
    jak długo pracowała zanim spuściliście płyn płukający?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Cytat Napisał ryki67 Zobacz post
    pamiętasz może coś więcej z tego odsysania? to znaczy pisałeś że mechanik odpiął wąż idący do zbiornika? jeden tylko? w jaki sposób z niego odessał reszte płynu? czy silnik cały czas pracował? na wolnych czy dodawałeś gazu? czy jak wlaliście tylko 500ml do płukania to pompa nie wyła z tak małą ilością płynu?
    jak długo pracowała zanim spuściliście płyn płukający?
    Siema
    To tak w skrucie to moj mechanik mial taki fajny zbiorniczek 5l ze skala z wbudowana pompka reczna i przewodem ok 1m, ale rownie dobrze pewnie poradzilbys sobie ze szczykawka 100ml z wezykiem 70cm (ja kupilem taka bo myslalem ze sam to bede robil ale zmienilem potem zdanie bo nie mam dwoch podnosnikow ani zadnych stojaczkow zeby auto podniesc a na ziemi to ..uj nie robota) tylko pewnie by Ci zeszlo troche dluzej bo musialbys ja oprozniac a jest wkoncu 1.9l do spuszczenia (1.4+0.5 plukanka, zostaw sobie setke jakby trzeba bylo kiedys dolac)
    Podnosisz auto na stojaczki lub dwa podnosniki tak zeby oba kola byly calkowicie w powietrzu.
    Zatem zaczynasz od wyssania plynu ze zbiornika na zgaszonym silniku, (to bedzie moze jakies 300ml- tak na oko potem jedna osoba zapala auto i kreci kierownica max lewo, max prawo, kiedy Ty szybko odsaczasz plyn ze zbiornika ktory bedzie tam wypluwac pompa.
    Jak juz wszystko ze zbiornika wyssiesz to zgas silnik i odlacz ten przewod ktory idzie od pompy do zbiornika i wloz w niego wezyk do samego konca i wyciagnij wszystko ile sie da, potem zapal silnik (tylko na chwile) i odsysaj te resztki co pompa wypluje.
    W ten sposob powinienes miec pusty uklad pewnie w jakichs 90%
    Nastepnie zeby przeplukac uklad z tej resztki co zostala na sciankach w calym ukladzie, podlacz przewod powrotny od pompy do zbiornika i zalej 500ml (mowie 500ml bo mamy tylko 2l do dyspozycji, no chyba ze ktos chce wydac kase na 3l to jeszcze lepiej ale wtedy to taka osoba predzej wypompuje siebie z sil przy odsysaniu 1.5l z ukladu zeby przeplukac ), zapal silnik i pozwol chwilke zeby plyn poplywal sobie po ukladzie caly czas krecac kierownica max lewo, max prawo, (ok 45s) i wtedy zacznij odsysac plyn powracajacy do zbiornika, caly czas krecac kierownica.
    Jak juz wszystko wyciagniesz ze zbiornika to zgas silnik i powtoz operacje ze zdejmowaniem przewodu i wyssaniu z niego plynu, najpierw na zgaszonym silniku a potem tylko chwilke na zapalonym zeby ta resztke zlapac (caly czas krecac kierownica przy wysysaniu)
    W ten oto sposob masz czysty uklad i calkowicie pusty, wiec zamontuj nowy zbiornik, zalej troche nowego plynu i zapal silnik i krec kierownica caly czas, zalewaj zbiornik nowym plynem az w miare bedziesz pewny ze jest ok. (duzo krec zeby sie dobrze rozprowadzil) potem zgas auto, opusc na ziemie i dolej plynu ile trzeba (ja zalalem odrazu 1.3l bo wiedzialem ile wlalem a ile wyciagnalem, a nie chcialem przelac) Potem pojezdzij chwile zeby plyn sie rozprowadzil i zagrzal w ukladzie poczym sprawdz poziom plynu i dolej jak trzeba bedzie na znak max (ja u siebie dolalem jakas chyba niecala setke) tylko nie zapomnij zeby patrzec na skale poziomu plynu w 90*C a nie 20*C. (roznica pare mm) Na drugi dzien sprawdz tylko poziom plynu na zimnym ukladzie zeby byl na max na skali 20*C (ja u siebie sprawdzam co jakis miesiac zawsze na zimnym i cieplym ukladzie i zawsze jest na max na obu skalach w odpowiedniej temperatuze)
    Jesli dobrze pamietam to ja najpierw zalalem jakies 1.3l i potem dolalem jakies 0.1l , no ale sam zobaczysz ile Tobie sie uda wyciagnac i zalac.
    Acha... pytales chyba jeszcze o obroty silnika przy kreceniu.. - zawsze na wolnych!
    Nie wiem jak bedzie u Ciebie ale u mnie podczas zabiegu pompa nie zawyla ani przez sekunde
    Tak jak juz pisalem u mnie po wymianie przez kilka dni wciaz mialem gumowanie na kierownicy i delikatne wycie pompy na parkingu, dopiero po kilku dniach "cudownie" uzdrowilo sie wspomaganie i tak trwa do dzisiaj Ale mowa tutaj o zalanym plynie Valvoline, jak bedzie z Tutela to nie wiem...

A moge zapytac jaki plyn bedziesz zalewal..?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Tomek1986 ; 16-05-2012 o 03:50

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Tomek tak piszesz w skrótach ze mi sie nie chce tego czytac

Mieszka w
    Bristol UK
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    Tomek tak piszesz w skrótach ze mi sie nie chce tego czytac
    Pytanie od Ryki67 ja odebralem jako pytanie o instrukcje tego zabiegu wiec opisalem go szczegolowo
    W skrocie to by wygladalo tak: odessij stary plyn, przeplucz uklad, zmien zbiornik i zalej nowym plynem.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek1986 Zobacz post
    Pytanie od Ryki67 ja odebralem jako pytanie o instrukcje tego zabiegu wiec opisalem go szczegolowoW skrocie to by wygladalo tak: odessij stary plyn, przeplucz uklad, zmien zbiornik i zalej nowym plynem.Pozdrawiam
    I właśnie w ten sposób powinnismy sobie odpowiadaćWszystko jasne i na tematWielkie dzięki

Mieszka w
    Bristol UK
    Auto

Domyślnie

Ryki67 nie ma sprawy

Powodzenia przy zmianie plynu

Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar m!ke
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR159 2.4 Q4

Domyślnie

Fajnie. To pierwszy pozytywny głos w tej sprawie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek1986 Zobacz post
    Pytanie od Ryki67 ja odebralem jako pytanie o instrukcje tego zabiegu wiec opisalem go szczegolowo
    W skrocie to by wygladalo tak: odessij stary plyn, przeplucz uklad, zmien zbiornik i zalej nowym plynem.

Pozdrawiam

Tomek to to juz wiedzielismy od dawna i napewno juz ktos to pisal w temacie.Pozdrawiam

mario33
    Gość

Domyślnie

powiem tak wymieniłem zbiorniczek i płyn z zielonego na różowy dolałem 2 strzykawki gęstrzego (75-90) i problem wycia pompy zniknoł - myśle , że raz na zawsze... pozdrowienia

Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Cytat Napisał mario33 Zobacz post
    powiem tak wymieniłem zbiorniczek i płyn z zielonego na różowy dolałem 2 strzykawki gęstrzego (75-90) i problem wycia pompy zniknoł - myśle , że raz na zawsze... pozdrowienia
    Hej
    moze jaśniej zmieniłes GI/R na GI/E tak ? I dolales 2 strzykawki czego i jakie strzykawki?????
    pozdrawiam