dokładnie zmieniłem GI/R na GI/E i dolałem 2 małe strzykawki (jaki rozmiar wpisze później) oleju hydraulicznego (75-na 90). nie było żadnych bólgotów i chdzi bez wycia. mi to pomogło ...pozdro...
dokładnie zmieniłem GI/R na GI/E i dolałem 2 małe strzykawki (jaki rozmiar wpisze później) oleju hydraulicznego (75-na 90). nie było żadnych bólgotów i chdzi bez wycia. mi to pomogło ...pozdro...
Zmieniłem płyn z GI-E na GI-R ze zbiorniczkiem i wszystko jest ok. Nie odciągałem płynu ssakiem tylko, tak jak w serwisie ASO, odkręcił mój mechanik przewody na maglu. Zmienił podkładki miedziane. Przepłukaliśmy resztki GI-E płynem GI-R (0,5l). I wszystko smiga jak należy. Kierownica chodzi lekucheńko !!!
A wlewanie jakiś olejów... hmm... nie będę się "ustounkowywał". Innymi słowy, po co lać jakieś bełty. To się zemści. Nasze belle są jak Włoszki... Nieprawdaż?
wcześniej w tym temacie alfiści pisali , że nie zalecali zielonego żadszego płynu gdyż z tego co pisali uszkadzała sie maglownica.. mi nie pomogło wlanie zielonego więc jak wyżej wlałem GI/E z dodatkiem i jest ok.... tak jak pisał kolega wcześniej nie tylko TUTELA może być... mi to pomogło..pozdro..
ok zakończmy to już ..alfister tobie pomógł GI/R i jest ok--- mi pomógł GI/E więc kończymy temat .. myślę, że nasze wypowiedzi co do wyjącej pompy pomogą kolegom...Widocznie wymiana zbiorniczka to podstawa...a płyn GI/R czy GI/E wydaje mi się , że pomaga ten i ten...
Mario dobra teza. Moim zdaniem kazdy kto ma problem ze zwspomaganiem powinien eksperymentowac az bedzie tak jak trzeba! Przede wszystkim trzeba zmienic zbiornik bo to przyczyna choroby wspomagania a potem trzeba dobrac odpowiednia rehabilitacje gdyz kazdy uklad wspomagania mogl nadwyrezyc sie w delikatnie inny sposob i na te dolegliwosci nie zawsze jest jeden srodek.
Zatem jesli ktos zmienil zbiornik i plyn i nie pomoglo, wtedy nalezy znow zrobic plukanke i zmienic na inny plyn, az bedzie dobrze. Moim zdaniem lepiej obrac taka droge anizeli potem kupowac nowe maglo lub pompe. Nawet jesli ktos zmieni zbiornik i wymieni plyn na jakikolwiek nowy a gumowanie lub wycie nie zniknelo, to wedlug mnie dalej naraza uklad wspomagania na szybsze uszkodzenie niz gdyby gumowania nie bylo, bo przeciez gumowanie to nic innego jak oznaka niewystarczajacego cisnienia aby poruszyc kolami, w takim przypadku pompa meczy sie jak chuderlak usilujacy podniesc sztange ktora przewyzsza jego wage... Nie chce nikomu tu doradzac bo to wasze samochody, ale ja na waszym miejscu probowalbym ze zmiana plynu do skutku.
Pozdrawiam![]()
Witam
ja dzisiaj zmieniłem płyn i zbiornik, zapalalem GI/R, nie wiem jaki miałem bo spuscilem cos koloru cocacola,
Jest znacznie lepiej ale wydaje misie ze chyba to jeszcze nie pełnia szczęścia musiałbym z kimś to porównać,
A powiedzie mi czy wyglądem ten zbiornik nowy to sie różni cos od starego? Bo u mnie byl identyko w 100 %
Byc moze mi sprzedali nie taki jak trzeba?
pozdrawiam
chyba sie rozni tylko wnetrzem czyli ze to sitko jest zmodyfikowane.Tak mi sie wydaje ale niech sie wypowiedza Ci co wymieniali
Z zewnątrz niczym się nie różni
Mój problem nadal nie ustał, przejechałem już ponad 500km po wymianie maglownicy i zbiorniczka. Czy jest jeszcze szansa, że wszystko wróci do normy? Puki co wyje strasznie i od czasu do czasu cieżko chodzi, jakby bez wspomagania. Myślicie że może być winny płyn który zalali przy wymianie - Elf Elfmat G3? Czy bardziej prawdopodobne że pompa do wymiany?
teraz: '17 AR Giulia 2.0 TB Multiair Business, Rosso Alfa
kiedyś:'07 AR Spider 2.4 JTDm 20v Exclusive, Nero Carbonio'93 AR 33 1.7 IE 8v, Blu Spazio metalic'06 AR 159 1.9 JTDm 16v Progression, Nero Oceano
'04 AR 147 1.6 TS 16v Distinctive, Nero Metallico'98 AR 156 1.9 JTD 8v Progression, Grigio Chiaro metalic