Ja zauważyłem też bardzo ciekawą sprawę - chodzi o rodzaj płynu, w instrukcji do mojego rocznika jest GI/E - czerwony, a jak podniosę maskę to jest od spodu taka wlepka z typami smarowideł, a tam jest GI/Rw zbiorniku jest płyn czerwony...
Witam. Przyłączę się do tego wątku, chociaż u mnie sprawa jest dość niejasna. Wspomaganie chodzi, wszystko jest ok ale przy skrętach zwłaszcza przy dość dużych i przy zjeździe z małych wzniesień słychać( sam nie wiem jak to nazwać) ni to gruchotanie, raczej może ocieranie. Po krótkich analizach z mechanikami jestem w punkcie zerowym i nikt na sto procent nie potrafi mi powiedzieć co to - jedni upierają się, że to maglownica, jednak Panowie od regeneracji maglownic nie sądzą aby to było to. inni twierdzą, że to być może na wahaczach coś. Juz sam nie wiem, poradzicie coś koleżanki i koledzy.
kolego ja mam podobnie,a wymienialem ostatnio wahacze-2 gorne i 1 dolny.Po wymianie zaczelo szkrzypiec ,pukac.Wczesniej przed wymiana tego nie bylo.Tez nikt nie wie co.Maglownica jest w stanie idealnym,stabilizator,drazki kierownicze niby tez.Najprawdopodobniej to tuleje gornych wahaczy
mi niby nasmarowali tuleje.OK napisz jaki przyniesie skutek to oliwienie.
Witam u mnie też pojawił się problem tzw gumowania tzn na postoju przy zapalonym silniku gdy ruszam kierownicą to czuję na niej jakieś drgania...gdy dodam gazu i ruszam problem ustępuje...dźwięków żadnych nie słyszę i tutaj pytanie co to może być?mam wymienić zbiorniczek?dodam że zbiorniczek był suchy i gdy go odkręciłem w środku cisza...
nic anrazie nie wymieniaj.Jak Ci sie zacznie pienic plyn od wspomagania i zacznie byc slychac pompe to wtedy ale to musisz w miare szybko zrobic.Jak sie nic nie dzieje to po co bedziesz kombinowal??
Tylko że już kupiłem zbiorniczek i płyn..więc może warto to wymienić?a kiedy słychać tą pompę?i jaki jest to rodzaj dźwięku?
Kolego to samo w 100% co u mnie. Nie przejmuj się. Ja wymieniłem zbiorniczek na nowy i problem powiedzmy w 60-65% się zmniejszył, ale cały czas coś tam jeszcze sobie pociera. Jak dodam gazu i pompa pracuje na wyższych obrotach to problemu nie ma. Tak jak pisze Czarny - jak nie wyje, ani nie szumi płyn w zbiorniczku to zostaw sprawę.
Zwrócę tylko uwagę, że płynu całkowicie nie spuszczałem tylko zrobiłem dolewkę tego, co się ulało. Może gdybym przepłukał układ, zalał nowy płyn i wymienił zbiorniczek to problem by całkowicie ustał ? W każdym razie nie wiem tego, a nie mam ochoty się już z tym bawić
Jak kupiłeś zbiorniczek i płyn to sobie wymień, ale... zawsze możesz sprzedać![]()
Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 25-07-2012 o 08:28
Po wymianie zbiorniczka i zalaniu płynu czerwonego nic nie pomogłoAlfa z roku 2005 więc płyn czerwony...nie płukałem układu tylko wymieniłem zbiorniczek na nowy i s przewodów za pomocą szczykawki wyciągałem tyle płynu ile dałem rady zamontowałem nowy i zalałem nowym płynem...i teraz pytanie co robić dalej?jaki jest dzwięk tej pompy i kiedy najbardziej ją słychać?jutro mam zamiar sprawdzić stan płyny na zimnym i ciepłym silniku oraz pojadę do mechanika sprawdzić maglownicę....