Strona 62 z 247 PierwszyPierwszy ... 12525354555657585960616263646566676869707172112162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 2461

Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alvvar
    Auto
    159, 1.9 JTDM 115KM

Domyślnie

Pytanie do tych co wymieniali zbiorniczek i zaglądali do środka starego: czy mieliście tam te siteczko??? Bo u mnie pompa buczała już dość głośno, nabita data na starym zbiorniczku 2008, więc kupiłem nowy wymieniłem i nastała cisza. Z ciekawości rozwaliłem stary zbiornik a tam żadnego sitka nie było. Było za to jak by gniazdo na to siteczko. Więc troszkę zgłupłem i nie wiem czemu na starym bez sitka buczała, a na nowym jest cisza :/

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Gdzie w normalnej cenie w sklepie internetowym zanabyć tutelle dextron III?

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

Cytat Napisał zgodzik Zobacz post
    Ja też wymieniłem zbiorniczek i płyn, wspomaganie chodzi lekko ale efekt gumowania niestety nie ustąpił, nie wiem czy to wina magla czy pompki? ręce opadają.
    mam to samo wymieniłem zbiorniczek 2 mies temu i cały płyn ,gumowanie jest nadal. Zauważyłem że jak deszcz pada albo samochód postoi kilka dni nie używany to gumowania przez kilkadziesiąt km nie ma... jakieś rady ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wieczny2002
    Mieszka w
    Sundern, DE
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Witam,

jaka byla roznica miedzy przekladniami przed i po 2008 roku. Mam alfe z 2006, a 2010 mialem wymieniana przekladnie na gwarancji w serwisie. Jest mozliwe, ze zalozyli nowy/ poprawiony rodzaj? Mozna to poznac po nr. czesci? Jakie sa nr`y starej i nowej przekladni?

pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

witam i mnie dopadl problem wspomagania. Pojawia sie problem zbiorniczka tylko nie wiem czy u mnie to zalatwi sprawe. Ale od poczatku.
    Zaczela mi straszliwie wyć pompa od wspomagania. Nagle bez zadnych wcześniejszych objawów. Alfa stała na mrozie i po odpaleniu coś zawyło przez pol sekundy ale ze bylo -20 na dworze nie zwrocilem bardzo na to uwagi. Przejechalem ok 40 km i na parkingu przy kreceniu kierownica zaczela wlasnie wyć pompa po podniesieniu maski ewidentnie dzwiek wydobywa sie z niej. W zbiorniczku nie ma zadnego chlapania czy bulgotania plyn przeplywa normalnie. Gdy zgasze auto i postoi ok 5 minut wycie ustaje. Po przejechaniu kilku km znow sie zaczyna. Czasem zdaza sie ze przejade ok 5 km jest cisza i gdy otwieram garaz zmienia sie dzwiek pracy pompy i zaczyna samoistnie wyć.

Dodam ze dzwiek zmienia sie przy dodawaniu gazu tzn zmniejsza sie. Przy jedzie na obrotach dzwiek prawie ustaje a gdy auto jest na ludzie i jest podczas jazdy dzwiek sie nasila.

Jest jakaś jednoznaczna metoda sprawdzenia czy to zbiorniczek czy to sama pompa? Nie chce sie ladowac w kolejne koszta ktore nie wyeliminuja problemu bo niestety moje auto nie jest chyba jak inne bo kazda wymiana konczy się kolejna wymiana tylko innego podzespolu
    Ostatnio edytowane przez Fleyvor ; 25-01-2014 o 00:09

Użytkownik Świeżak Avatar saybot
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4jtdm

Domyślnie

mam to samo... od kilku dni podczas rannego uruchamiania przy -12st pompa zaczyna wyć. W poniedziałek powyła z 1min i przestawała. Po kilku dniach pompa wyje i wyje przestaje dopiero po zrobieniu kilku kilometrów i pokręceniu trochę kierownicą. W zbiorniczku nic nie bulgocze, nie ma piany, widać płyn się ładnie przelewa. Mimo że wyje to wspomaganie chodzi normalnie, tylko się lekko nasila podczas obrotów kierownicą. Dzisiaj jade do ASO zamówić zbiorniczek i płyn tak profilaktycznie, żeby wyeliminować jedną możliwość.

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

to i ja tam zrobie u mnie tez wspomaganie dziala normalnie. Zamowie zbiorniczek w poniedzialek. Tylko obawiam sie ze okaze sie ze to pompa i wpakuje kolejne 200 zl w zbiornik i plyn ktory okaze sie ze jest dobry....

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wolniacz
    Mieszka w
    PZ
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,9 16v JTD 140KM

Domyślnie

Generalnie jeżeli zbiorniczek jest przytkany to wąż wychodzący z niego na odpalonym silniku będzie się spłaszczał, bo pompa nie będzie miała co zaciągać. Ja dzisiaj wymieniłem zbiorniczek i przepłukałem cały układ i jest bajka. Wycie ustało i nawet lepiej wspomaganie działa teraz
    A ze starego zbiorniczka to aż wyleciało to sitko

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

Ale czy da się jednoznacznie sprawdzić czy to pompa czy zbiorniczek? Skoro wspomaganie działa tylko wyje

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    Alfa Romeo 159 tbi

Domyślnie

Koledzy, powiedzcie proszę, czy problem ze zbiorniczkiem wystepuje we wszystkich rocznikach? Wyczytalem cos takiego, że w modelach poliftingowych |od 2009| montowane sa te ulepszone zbiorniczki...