139000 tys. Przebieg oryginał magiel od fabryki rok produkcji 2005.
Panie zaczęło mi coś pukać/stukać i tak:
- puka jakby po lewej stronie od lewego koła przy ruszaniu i skręceniu kół, na postoju też właśnie puknęło
Byłem na stacji diagnostycznej i:
- wywalony sworzeń w dolnym lewym wahaczu ( wahacz do wymiany )
- padło też podejrzenie na magiel.... ale gościu mówił, że prędzej wahacz bo widać że ten sworzeń jest wyrobiony
Zacząć od wolnego wahacza? Jakie mieliście objawy pierwsze przy padającej maglownicy ?
Płynu w zbiorniczku nie ubywa, zbiorniczek pozmianowy
Przy okazji zmiany wahacza ściągnij osłony drążków na maglownicy i oceń ile jest rdzy na listwie i czy jest coś niepokojącego typu np minimalnie wydobywający się płyn od strony magla. Można jeszcze sprawdzić luz na listwie. Jeśli jest ok, to nasmaruj listwę smarem i załóż obejmy stosując nowe obejmy. Samym osłonom też warto się przyglądnąć czy nei dziurawe.
Ostatnio edytowane przez Luck ; 05-01-2015 o 18:24 Powód: błąd
U mnie też stukaly końcówki drążków ale przeważnie na skreconych kołach. Co do magla to czuł byś na kierownicy jakieś drgania lub inne odgłosy.
Witam, nie chcialem zakladac nowego tematu dlatego krotko i zwiezle: jako plyn do wspomagania dolac, obecnie mam zolty na poziomie min. Czy odessac tylko to co jest w zbiorniczku i uzupelnic wlasciwym? Czy wystarczy dolac?
Zolty? Powinien byc czerwony jak juz...
Masz do wyboru czerwony lub zielony. Ja po regeneracji (uszczelnienie i wymiana zebatki, drazkow itd) mam zielony i.... nie czuje roznicyChyba tylko jak jest mroz to nie wyje przez pierwsze kilka sekund pompa. Licze na to, ze to lepiej dla niej
Wymien plyn. Mi w ASO ADF Wrocław mowili, ze teraz leja zielony... ale popytaj jeszcze dla pewnosci.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Ja zalałem 2 lata temu zielony zamiast czerwonego przy wymianie zbiorniczka i jest ok. Tylko trzeba układ przepłukać bo one chyba nie są mieszalne.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km
Slyszalem ze lepiej jest dolac plynu niz przeplukac uklad i zalac nowym.a mam zolty i ogolnie wszystko gra tylko jest minimum. Zolty tez stosowany jest w niektorych markach jak ford czy bmw.
Siema, płyn do wspomagania mam chyba czerw bo raczej zielony nie jest, mam takie lekkie drgania jak krece kierownica, teraz pytanie czy wymieniac na nowy zbiorniczek? i który płyn bedzie ok http://allegro.pl/olej-plyn-wspomaga...001226281.html , http://allegro.pl/olej-przekladniowy...953152912.html dodam mechanikiem nie jestemi przy okazji jak mam płyn różowy od chłodnicy to mogę każdy lac o takim kolorze? pozdrawiam
![]()