Strona 247 z 247 PierwszyPierwszy ... 147197237238239240241242243244245246247
Pokaż wyniki od 2,461 do 2,463 z 2463

Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Świeżak Avatar Tirag
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa romeo 159 SW TI 2.4JTD Q4 **** Alfa 156 SW 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał NieWitek Zobacz post
    Witam chciałem się dołączyć do tematu, posiadam Alfę 159 od trzech lat i w sumie od początku coś się działo, przy zakupie zauważyłem wyciek z węża wysokiego ciśnienia, z krótkiego odcinka nad pompą wspomagania, pikuś zakuje sobie w pracy pomyślałem (wcześniej nie czytałem tego forum po zakuciu i uzupełnieniu płynu przez dłuższy czas było Ok, aż do momentu kumulacji awarii.... Pewnego dnia zauważyłem plamy na podjeździe okazało się że leje się z drugiej części przewodu tej idącej za silnikiem, ok no to jadę do sąsiada mechanika co by mi odkręcił ten wąż jeszcze raz i znów go zakuję, zabrakło może 100 metrów, rozsypała się pompa oleju uszkadzając rozrząd, Alfa została zcholowana (pomijając wydatki i szczegóły zostało to zrobione) wąż zrobiłem u siebie w pracy i od tamtej pory jest efekt "gumowania" [Zrobiliśmy mnóstwo takich węży do wspomagania i tylko z Alfami jest taki problem {choć nie wszystkimi} i czasem z Audi, oryginalny wąż jest ciśnieniowy ale ma wtopiony oplot bawełniany albo tekstylny, my nie mamy dostępu do takich węży więc używamy hydraulicznych z oplotem stalowym, jak by coś to zawsze przekładamy dławik i ustawiamy go we właściwym miejscu, wydaje mi się że hydrauliczne są zbyt sztywne i przenoszą drgania/rezonans.]
    Zdemontowałem zbiorniczek wyciągnolem sitko wszystko wyczyściłem, przepłukałem i zalałem układ Mobil ATF 320 - bez zmian, teraz jeszcz doszło buczenie na zimnym silniku zwlaszcza przy skęcie w lewo albo na łuku drogi w lewo czasem zdaży się na prostym odcinku drogi albo przy starcie w garażu, tylko nie wiem czy to pompa wspomagania czy też znowu kończy się pompa oleju, mechanik obstawia wspomaganie. Prawdopodobnie w najbliższym czasie będę wymieniał przewód na zamiennik z WRC (ciekaw jestem jego wykonania, a za oryginał nie dam 1300zł) no i z pompą wspomagania też coś zrobię tylko jeszcze nie wiem co. W każdym razie dam znać jak się ta historia potoczy
    Witam jeżdżę na zamienniku przewodu firmy WRC chyba od roku , żadnych problemów

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 jtdm 16v 136KM 2011r

Domyślnie

Hej, moja Włoszka Alfa Romeo 159 2.0 Jtdm 136KM ma problem z wyciekającym płynem z okolic gwintu, który wchodzi do pompy wspomagania. Układ kierowniczy przeszedł gruntowną naprawę ze względu na to, że wymieniony został magiel i przewód (na oryginał). Przy gwincie zostały wymienione oringi ale niestety nie dało to nic. Czy jest coś jeszcze co uszczelnia gwint z wspomaganiem? Jeśli tak to co to może być? Jeśli nie to jaki inny problem mógłby być możliwy? Z góry dziękuje za pomoc.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał Brzozo Zobacz post
    Hej, moja Włoszka Alfa Romeo 159 2.0 Jtdm 136KM ma problem z wyciekającym płynem z okolic gwintu, który wchodzi do pompy wspomagania. Układ kierowniczy przeszedł gruntowną naprawę ze względu na to, że wymieniony został magiel i przewód (na oryginał). Przy gwincie zostały wymienione oringi ale niestety nie dało to nic. Czy jest coś jeszcze co uszczelnia gwint z wspomaganiem? Jeśli tak to co to może być? Jeśli nie to jaki inny problem mógłby być możliwy? Z góry dziękuje za pomoc.
    Przecież przewód z tego co pamiętam, to nie wymieniałeś na nowy i oryginalny ???