Kompletne sprzęgło jest nowe, więc myśle że to nie to, postaram sie jutro sprawdzić tą łapę, pozdrawiam.
Kompletne sprzęgło jest nowe, więc myśle że to nie to, postaram sie jutro sprawdzić tą łapę, pozdrawiam.
Życie z pasją!
145 1.9 TD
147 1.9 JTD 16V
Lancia Delta III 1.6 JTDM
Witam koledzy jutro muszę wymienić wysprzęglik i mam pytanko...jak jest mocowany do łapy sprzęgła?? nigdzie nikt o tym nie pisał.
Dzięki wszystko okjuż wymienione
Siema!
Żeby nie zakładać nowego tematu, napisze tutaj. A więc konkretnie nie wiem co się dzieje z moim sprzęgłem. Ogólnie ciężko chodzi ale tak było od początku. Ale od jakiegoś czasu mam takie objawy jakby podczas wciskania sprzęgła coś przeskakiwało w środku. Nie wiem jak to do końca określić ale mam takie wrażenie ocierającego się o coś gumowego elementu. Lub może jakby w jakiejś pompce brakowało płynu i też jest taki odgłos zasysania. Tak to mogę określićDzieję się to tylko po dłuższej jeździe po mieście jak muszę często zmieniać biegi lub na trasie np. ostatnio byłem w górach a tam wiadomo serpentyny i operowanie zazwyczaj tylko 3 i 4-tym biegiem (dość częste zmiany) i też się pojawiło to zjawisko. Jak uda mi się nagrać jakiś krótki filmik i będzie coś na nim słychać to wrzucę.
Jak myślicie to może być wysprzęglik czy może układ zapowietrzony? Info. o kończącym się sprzęgle nie mile widziana
Pzdr.
hehe
z ta wymiana pompy to nie jest tak latwo
Moze wpierw opisze moj problem
- mozna jezdzic na dwojce ale nie mozna wrzucac biegow przy odpalonym silniku, przy zgaszonym wchodza
Otoz moja diagnoza byla albo pompka albo wysprzeglik - tutaj albo jedna albo drugie
Zeby sie dostac tam to troche trzeba sie nameczyc
- wpierw powyjmowac aku z jego podstawami - mozna sciagnac rure od dolotu powietrza z gory
- i mamy wysprzeglik jak na dloni- u mnie byl tak zapieczony ze chyba z 1h sie meczylem potem zdejmowanie tej dziwnej opaski metalowej - masakra jak sie nie ma profesjonalnego zdejmowacza
Odkrecilem wysprzeglik, wyczyscilem, wymienilem gumki, zalozylem i dalej mam to samo - zero mozliwosci wrzucania biegow
Wzialem sie za pompke - tutaj jest ciezko sie dostac - klucz 13 i dwie srubki ktore sa mocno schowane - kolejny czas zlecial, potem odlaczyc zatrzaski od pedala sprzegla, wyciagnac pompke i odlaczyc przewody
Rozkrecilem pompke wymienilem gumki alo cos patrze na sprezynke a ta jest ulamana tak ze brakowalo jej z jednego zwoju
Bede i tak wymieniac na nowa bo samych sprezynek nie sprzedaja - a szkoda ze nie ma tego badziewia w zestawie regeneracyjnym
Gumki ogolnie nie byly zuzyte mogly jeszcze smigac spokojnie ale widzialem ze pompka byla juz chyba regenerowana, czesc zatrzaskow miala slady jakby ktos tam srubokretem szperal
I teraz zastanawiam sie czy te kilka mm w pompce ma taki wplyw na sprzeglo ? Swoja droga mialem bardzo zasyfiony plyn hamulcowy czarny szlam, mam nadzieje ze sie pozbede jakos tego ........
a co wyjdzie z pompka to napisze .... mam nadzieje ze bedzie ok bo sie jezdzic juz mocno chce
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź na Twoje pytanie...ja mam założony zamiennik pompy sprzęgła i niektóre biegi nie chcą zbytnio wejść podczas jazdy, a na postoju wchodzą jak trzeba...sprzęgło i wysprzęglik w miare nowe, robione w aso 3 miesiące temu (łożysko wysprzęglające).
u mnie niestety odpowietrzanie nic nie dalo lub przynajmniej nie wiem czy do konca sie odpowietrzylo prawidlowo
wymienilem rowniez pompke sprzegla na nowke
wrzucielm na jedynke i po odpaleniu na wcisnietym sprzegle prawie od razu ciagnie do przodu takze nie udaje sie wysprzeglic tego poprawnie
jezeli wrzuci sie dwojke to w sumie jest lepiej daje sie jechac i po odpaleniu silnika i wcisnietym sprzegle samochod nie jedzie ...............
czyzby cos z samym sprzeglem bylo nie tak ? da sie tam jakos podejrzec czy ten caly wycisk sprzegla dziala poprawnie?
aha ile wysprzeglik powinien sie odchylac od pozycji standardowej ? u mnie jest to jakies 2 cm ? nie za malo ?
jak masz luz na pedale sprzęgła to do końca raczej nie odpowietrzyłeś
no luz niestety jest
beda jeszcze to odpowietrzac
ja robie tak
wciskam sprzeglo - popuszczam odpowietrzenie- ze 2 pompniecia sprzeglem - wcisniecie i znowu popuszczenie - syczy przy popuszczaniu a wiec powietrze jest
zrobielem tak ze 20 razy i nie widac poprawy
widac ze wysprzeglik chodzi tylko nie wiem na ile cm ma sie ruszac u mnie to moze 2-3 cm takze nie wiem czy wiecej powinno byc