Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Ją już nie będę podkrecal atmosfery i wypowiadał się nt takich porównań z mobile de. Najwięcej jak zawsze do powiedzenia mają teoretycy nie jeżdżący tymi motorami. Każdy oczywiście ma prawo do własnej opinii. Jednak takie dyskusję podobne są do wojenek w stylu filtry filtron vs reszta świata i tym podobnych mobil vs lotos. Zaczekam na opinię osób jeżdżących tymi silnikami, bo to one są w temacie. Bez odbioru koledzy.

Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 15-01-2014 o 19:02
    [C

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Jakoś niestety takich opinii nie ma Prawda jest brutalna, znajdź mechaników, którzy ogarną to tak jak trzeba. Problem jest tu większy niż w V6 24V, bo w sumie to prosty silnik, a TS,a makarony przekombinowały. Jeżdziłem tylko jedną zdrową jednostką jeszcze w Alfie 155 oczywiście 16V. Osmiozaworówki ze 164, 155 czy 75 były nieśmiertelne.

Po za tym nawet zdrowy silnik ma też wielką wadę. One dużo palą, więc po co kupować TS'a jak można mieć V6 z minimalnie większym spalaniem, ale fajny dźwięk i sporo więcej mocy.

A porównanie z mobile.de jest zdrowe, tam ludzie normalnie korzystają z tych aut, nie siedzą na forum tylko nimi jeżdżą, większość z nich serwisowała auta w ASO i tak skończyło się awarią silnika. Statystyki są brutalne. Odpalając rano ten silnik trzeba się liczyć ze szlifem wału. Ten silnik to przeciwieństwo pancernego JTD, TS jest odpowiedzialny za opinię o Alfie.
    Ostatnio edytowane przez kubicze ; 15-01-2014 o 20:05
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Świeżak Avatar piotrek1110
    Mieszka w
    w Niemcach\ Lublin
    Auto
    ALFA 166 2.0TS 2001r. BOSCH ME7.3.1 EOBD

Domyślnie

Witam, będzie opinia posiadacza, swoją 166 TS mam od prawie 5 lat a silnik mogę z doświadczenia polecić.Przez cały okres wymieniłem w silniku rozrząd bez wariatora oraz uszczelnienie silnika miska i uszczelniacz wału( teraz nie ma ubytków oleju i nic nie dolewam między wymianami) oraz termostat ponieważ był wyciek płynu z obudowy i to tyle jeśli chodzi o koszty silnika bardziej upierdliwa byłą wymiana wyprzęgnika i pompy sprzęgła a najbardziej kosztowny był przewód łączący w/w elementy( nie ma zamiennika a oryginał 340zl) spalanie przy skrzyni 6 biegowej 12 miasto a trasa bez problemu 8l można zejść niżej sprawdzone. To połączenie skrzyni i silnika jest bardzo elastyczne, ważne żeby obroty silnika nie były niższe niż 2500 i wtedy ładnie się przyśpiesza. Jeśli chodzi o wyposażenie to u mnie brakuje jedynie DSP tempomatu i TCS i STR a tak wszystko mam łącznie z kierownicą drewnianą i fotelami z czarną skórą, pamięcią ustawień i podgrzewaniem. Ja polecam a teksty ze silnik za mały do budy mnie śmieszą bo 166 TS waży 1420kg a v6 i JTD waży 1500kg lub więcej jeśli jest automat.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

O mocy nie gadajmy bo każdy ma inne upodobania. Jednak nie oszukujmy się... jak auto w dyszce do setki się nie mieści to szału nie robi. Ale nie twierdzę że jednostka nie znajdzie amatora.
    O spalaniu też myślę można by nie jeden elaborat napisać. Ja mając 2,0 w bravo na trasie nie mieściłem się w tym co Ty na mieście. A to nie była ostra jazda. Nazwałbym ją jedynie dynamiczną. Tak więc za uja nie ogarniam jak komuś taka landara w mieście pali tylko 12..... No ale cóż. Nie przepychajmy się o to bo to nie ma sensu.
    Ogólnie TS to zakała grupy fiata więc trzeba uważać. Jednak nie oznacza to że rozsądnie eksploatując zadbany egzemplarz można dużo nalatać bez problemów. Jednak trzeba być tego świadomym.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek1110 Zobacz post
    Ja polecam a teksty ze silnik za mały do budy mnie śmieszą bo 166 TS waży 1420kg a v6 i JTD waży 1500kg lub więcej jeśli jest automat.
    Co racja, to racja, ale.. wystarczające osiągi to rzecz względna. Jednemu wystarczy, innemu nie
    Tu jest porównanie:
    http://www.zeperfs.com/en/duel17-16.htm

Jeżeli komuś nie przeszkadza 1.5s wolniej to 100km/h i 14.5s wolniej do 180km/h to luz... niemniej jednak dane są nieubłagane i faktom zaprzeczyć się nie da

Również podane spalanie potwierdza praktykę/dane z forum:
    TS: eko 9.7, sport 14.7
    V6: eko 11.4, sport 17.3
    Ostatnio edytowane przez tomaz ; 15-01-2014 o 20:41
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    w Niemcach\ Lublin
    Auto

Domyślnie

Do setki 9,8 sekundy więc nie jest źle. W lublinie można w 12 się zmieścić tylko trzeba przewidywać a nie gaz hamulec i tak w kółko. Silnik może i jest zakałą dla osób które się nie interesują tym co mają pod maska i tam nie zaglądają ja mam swojego mechanika i prawie wszystko robimy sami więc wiem co mam

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Co racja, to racja, ale.. wystarczające osiągi to rzecz względna. Jednemu wystarczy, innemu nie
    Tu jest porównanie:
    http://www.zeperfs.com/en/duel17-16.htm

Jeżeli komuś nie przeszkadza 1.5s wolniej to 100km/h i 14.5s wolniej do 180km/h to luz... niemniej jednak dane są nieubłagane i faktom zaprzeczyć się nie da

Również podane spalanie potwierdza praktykę/dane z forum:
    TS: eko 9.7, sport 14.7
    V6: eko 11.4, sport 17.3
    Każdy ma swój target jeśli chodzi o osiągi mi wystarcza i powiem więcej jak na warunki polskie( ograniczenia prędkości i sytuacje na drodze) wystarcza a do swobodnego wyprzedania mocy nie brakuje bo powyżej 3500 czuje się odejście jeśli wariator jest sprawny
    Jeśli chodzi o przyspieszenie od 0 do 180 w 40 sekund to coś jest nie tak bo o ile od 0 do 160 w 25sekund jest OK to te 20 km więcej w 15 sekund nie jest realne samochód rozpędza się szybciej ( przy skrzyni 6 biegowej anie jak w teście 5 biegowej) z drugiej strony bawienie się w sekundy na drodze publicznej jest bez sensu to nie tor czy odcinek specjalny rajdu
    Ostatnio edytowane przez piotrek1110 ; 15-01-2014 o 20:57

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek1110 Zobacz post
    Każdy ma swój target
    Otóż to!
    W sumie to szczęściarz jesteś jeśli Ci to wystarcza. Mi niby też moje 3.0 wystarcza, ale tak skrycie to marzę o czymś z 300KM na obie osie tudzież na tylną
    Jak jeździłem 2.5 to przy wyprzedzaniu kręciłem do odcinki, teraz przynajmniej nie muszę
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

odnosnie TS-a to powiem tylko tak, ilu osobom na forum obrocila sie panewka w TS-ie a ile V-ek potrzebowalo remontu. ja beda kilka lat na tym i sasiednim forum czytalem o kilkunastu/kilkudziesieciu obroconych panewkach, raz sie spotkalem ze w V-ce chyba korba poszla. mozna tez zobaczyc ile osob na gieldzie szukalo przez ten czas walu do ts. nie mowie ze jest to zly silnik, tylko trzeba go uzywac z glowa, a kupujac uzywke losujesz czy ktorys z poprzednich wlascicieli nie palowal go na zimnym. Z reszta kiedys z Chorwatem rozmawialem na temat aut i mowil ze u nich TSy tez sa slynne ze panewki sie obracaja, wiec nie tylko Polacy je zajezdzaja

Wg mnie do 166 ts jest troche za slaby, w 156 i gtv fajnie sobie radzi jak siedzialem, ale 166 jest jednk za duzym autem, moment w jtd to lepszy wybor

Mieszka w
    w Niemcach\ Lublin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post
    odnosnie TS-a to powiem tylko tak, ilu osobom na forum obrocila sie panewka w TS-ie a ile V-ek potrzebowalo remontu. ja beda kilka lat na tym i sasiednim forum czytalem o kilkunastu/kilkudziesieciu obroconych panewkach, raz sie spotkalem ze w V-ce chyba korba poszla. mozna tez zobaczyc ile osob na gieldzie szukalo przez ten czas walu do ts. nie mowie ze jest to zly silnik, tylko trzeba go uzywac z glowa, a kupujac uzywke losujesz czy ktorys z poprzednich wlascicieli nie palowal go na zimnym. Z reszta kiedys z Chorwatem rozmawialem na temat aut i mowil ze u nich TSy tez sa slynne ze panewki sie obracaja, wiec nie tylko Polacy je zajezdzaja

Wg mnie do 166 ts jest troche za slaby, w 156 i gtv fajnie sobie radzi jak siedzialem, ale 166 jest jednk za duzym autem, moment w jtd to lepszy wybor
    W założenie jeśli kupujesz auto chcesz żeby było sprawne i wszystko na tip-top, można kupić i zajeżdżone v6 ( były takie 2 gdy ja kupowałem) a argument że za słaby do 166 to powiem tyle trzeba troche pojeździć żeby to zrozumieć( moje domniemanie jest takie że nie jeździłeś TS w 166) a wszystko sprowadza się to targetu każdy kupujący ma inne

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post

ja uważam, że do Spidera też jest za mały
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6