Temat: Zakup Alfy 166

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    zależy w jaki sposób sortujesz wyniki n aotomoto jeżeli po cenie od najniższej to raczej tak twierdze.
    Nie badz niemądry kolego i nie krzycz mi tu bo jak moge stwierdzic ze Twoja Alfa to złom skoro nawet jej nie widzialem na oczy ? Jak kupowales swoja to byla idealna? Nic w niej nie robiles? Bo ja kupilem idealną i w pierszym roku wsadzilem w nią 7 tysiaków i od tej pory mam idealna alfe:0 Ale jej nie sprzedam nigdy. Bo dobrych aut sie nie sprzedaje

no tak dareme masz racje, tylko że on tej skrzyni nie naprawiał w A klasie z 2000 roku tylko czyms nowszym i wiekszym. Nie ma co oczywiscie porownywac mercedesa do AR- tu tez sie zgodzę, jednak jak to piszesz 6-7 tysiakow to tez jest kur..a MAKABRA. To jest kur..a majątek i pokaz mi tu kogos kto tyle na remont skrzyni jest gotow wydac. Ci co ich stac to nie siedza na forum i nie pisza o wahaczach fasta i tulejach motgum tylko jada do serwisu i placą. Zreszta sama obsluga automatów to masakra. Mało kto wymienia w nich olej po zakupie a potem jak co do czego to na handelek "fura od alfisty". 3 tysiaki droższa bo w koncu forumowa i na ramkach klubowych I takich przypadkow jest mnóstwo. I zeby nei bylo nie pisze tu o koledze prezes
    ostatnio widzialwm jak sie naprawia 3 letnia s klasse. komp pokazujd bledy i po kolei mowi co trzeba sprawdzic jak ma wygladac itp z real zdjeciami gdzie sie wtyczki znajduja itp...... ktos kto ma jakiekolwiek pojecie o aucie naprawi w nim 90 procent elementow, sadze ze w serwisach innych marek moze byc podobnie. dodatkowo zmiana przebiegu w tym aucie trwa max minute a jest w 3 miejsach zapisywany.....

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    No tak, ekscentrycznym, a to ,że różnica w cenie części jest pewnie dziesięciokrotna to już nie ma znaczenia...Dla mnie takie miksy to drut i tyle.
    Sam bym tak zrobił gdyby faktycznie mi sie podobał bardziej przód przed fl tymbardziej jak byłaby okazja czyli auto po stłuczce. Dla mnie ma to sens jedynie z 3.2 V6 + zender. A co myślą inni ich sprawa

- - - Updated - - -

Cytat Napisał PRE2ES Zobacz post
    Idealne auto to tylko z salonu
    Panie kochany nie żartuj..... nie raz z tym z salonu są większe jaja niż z zadbanym 10-cio latkiem

Użytkownik Romeo Avatar maciekm88
    Mieszka w
    Słupsk/Kępno
    Auto
    156 2.4 JTD 2003r

Domyślnie

tablica.pl/oferta/alfa-romeo-166-3-0-v6-gaz-nowe-czesci-zamiana-na-tanszy-CID5-ID4swAP.html

Panowie powiecie co na pierwszy strzał sprawdzić i jak? Bo mam zamiar umówić się w końcu z facetem i ja zobaczyć. Chodzi mi głównie o skrzynie. Jak sprawdzić ze wszystko jest z nią ok?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Najpierw na zimnym posłuchaj czy nie ma dziwnych odgłosów (metalicznych, szurania). Potem..

1. Przede wszystkim musisz ją zagrzać - jedź na jazdę próbną 15-20min po mieście po czym wypuść się gdzieś na dwupasmówkę i zapodaj ponad 100km/h
    2. Jak już będzie zagrzana sprawdź czy nie szarpie przy zmianie biegów i przy redukcji
    3. Jadąc spokojnie 50km/h (powinien być na 3 biegu) wciskasz mocniej gaz (nie do końca) i powinien zredukować na 2. Jak wciśniesz do końca (do dechy) musi zredukować do 1 (jedynka kończy się przy 60km/h), oczywiście nie powinien szarpać
    4. Przy zmianach między D, a R nie powinien szarpać
    5. Na końcu przełącz na tryb manualny i powachluj nieco, sprawdź czy zmienia biegi wtedy kiedy włączasz, jak wrócisz na D to po chwili powinien się uspokoić (przełączyć na wyższy bieg)

Ogólnie na D biegi zmienia miękko i nie powinno być za bardzo czuć nawet kiedy to robi (są takie między-biegi jakby). Na Sporcie przełączenie biegu powinno być konkretne i bez poślizgów, żadnych między-biegów (działa blokada konwertera).

To chyba tyle, co można na próbie samemu sprawdzić
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Romeo Avatar maciekm88
    Mieszka w
    Słupsk/Kępno
    Auto
    156 2.4 JTD 2003r

Domyślnie

Ok, dzięki wielkie za porady

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

Panowie powiedzcie mi ile tak mniejwiecej trzeba teraz wydać na przyzwoitą, godną zainteresowania 166ke po FL 3.0v6 ??
    Na alledrogo są jakieś dwa facelify za około 15koła to juz jest czegoś warte?
    Ciągle się noszę z zakupem takowej ale z racji tego ze narazie siedzę w IRL a to chce kupić do PL to szkoda mi trochę żeby stała w garage i nikt nią nie jeździł...

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie ma reguły. Zwłaszcza że FL z 3,0V6 to żadkość

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Nie ma reguły, jedno jest pewne w każdą, czy to za 15 czy 25 tyś w przeciągu roku będzie trzeba zainwestować parę ładnych klocków. Trzeba więc wybrać taką, która w momencie zakupu wymaga minimalnego wkładu, bo to co się znajdzie do zrobienia w czasie zakupu najczęściej jest czubkiem góry lodowej. Prawdziwe koszty wychodzą po kilku miesiącach eksploatacji. Moja FL w momencie zakupu była w naprawdę świetnym stanie mimo to po przejechaniu ok 10000km do wymiany okazał się dwumas ze sprzęgłem i praktycznie całe przednie zawieszenie, choć jeszcze w grudniu na przeglądzie nie dało się znaleźć żadnych luzów. Dopiero rozbiórka zawiasu do wyjęcia skrzyni pokazała, że wszystkie gumy w wahaczach są sparciałe a dodatkowo pęknięta jest jedna sprężyna. Do tego w międzyczasie takie pierdoły jak palniki ksenonowe, paski, różne żarówki opony zimowe i w trochę ponad pół roku poszło ponad 8 tyś na dopieszczenie, do tego OC/AC i wychodzi 10 kafli, czyli prawie połowa wartości auta w momencie zakupu. Aż strach pomyśleć co by było jakby człowiek kupił jakieś zmęczone padło...Ale jak chce się mieć idealne 10-letnie auto to trzeba je sobie samemu zbudować. Jak w tym programie "samochód marzeń - kup i zrób".

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

viader Generalnie większość tego co napisałeś to wiadoma sprawa To są rzeczy które w alfie się często wymienia... to zawieszenie jest świetne no ale i jest co się zepsuć heh
    Sprzęgło to wiadoma sprawa z tym ze ja patrzę bardziej w kierunku automatu a tu juz na dzień dobry pasuje zrobić serwis (i juz 1000pln nie ma)
    Chodzi o to czy generalnie taka która jest wystawiona za 15000zł jest juz wg warta jakiejś uwagi niż taka która jest wystawiona za 8tys

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.
    Ja mam jedną teorię co do aut z niemiec czyli, że do takich trzeba na wstępie dołożyc sporo a to na zawias, rozrząd itp. inne sprawy nie raz równie drogie. Ale zdarza się i tak, że komuś poprostu zależy na sprzedaży i chce sprzedać a nie sprzedawać auto co w przypadku 166 i tak jest trudne nie mówiąć o 3.0 w benzynie więc stąd też może być atrakcyjniejsza cena. Reasumując patrz pierwsze zdanie
    Ostatnio edytowane przez dawidmk7 ; 09-02-2014 o 22:04