Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

W tej cenie ciężko będzie nie wpakować się na minę, szczególnie z 2.0TB. Spadek wartości robi swoje ale te ceny to przesada jak na rozsądny egzemplarz. Zależy jaki stan techniczny Cie zadowoli. Jakbym kupował do siebie taką to ze świadomością, że dorzucę drugie tyle w nią........co najmniej.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR166 3.0V6 automat

Domyślnie

Jedyne czego bym nie chciał , to wydmuchana uszczelka , czy uwalone panewki , bo to równa się wymienia silnika lub naprawie , która pochłonie pewnie z połowę zakupu auta lub więcej , no i ewentualnie skrzynia automat. Z resztą sam sobie poradzę

To może inaczej podejdę do tematu , lepiej coś tego pokroju , oczywiście zakładając , że jest powiedzmy w stanie używalności z mnóstwem rzeczy do poprawek , czy jeździć Fiestą mk3 1,3 , całą praktycznie zeżartą rdzą ale mechanicznie w pełni sprawną? Takie głupie porównanie ale taką aktualnie się poruszam i zaczynam powoli się obawiać co może się stać
    Ostatnio edytowane przez Mad_MAX ; 29-04-2014 o 00:01

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Akurat automatu to w 166 można najmniej się obawiać. Ale TB w skrajnie niskiej cenie to gwarancja problemów. Poza tym TB to silnik który nawet w dobrym stanie jest wymagający.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    było: opel omega 3.2 jest alfa romeo 166 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał kubicze Zobacz post
    akcyza to sporo mniej niż 3500 kPLN
    Możesz trochę rozwinąć? Ponieważ akcyza dla silnika powyżej 2000cm3 wynosi 18,6% to dla jakiej wartości auta wyniesie ona sporo mniej, a nie będzie związana ze złym stanem technicznym samochodu lub sztucznym zaniżaniem wartości auta?

Wspominam o tym, ponieważ swoje wyliczenia konstruowałem w oparciu o założenie, że nie sprowadzam wraka, tylko samochód w dobrym stanie.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Ad-am Zobacz post
    Możesz trochę rozwinąć? Ponieważ akcyza dla silnika powyżej 2000cm3 wynosi 18,6% to dla jakiej wartości auta wyniesie ona sporo mniej, a nie będzie związana ze złym stanem technicznym samochodu lub sztucznym zaniżaniem wartości auta?

Wspominam o tym, ponieważ swoje wyliczenia konstruowałem w oparciu o założenie, że nie sprowadzam wraka, tylko samochód w dobrym stanie.
    Kubicze raczej zakłada kombinatorskie i ze znajomościami podejście do tematu Szaremu obywatelowi bez znajomości nigdy się nie opłaci sprowadzić przyzwoitego auta o pojemności ponad 2.0.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    było: opel omega 3.2 jest alfa romeo 166 2.5 V6

Domyślnie

Tak przypuszczałem, ale wolałem się upewnić, czy nie przeoczyłem jakiegoś "super patentu", z którego później nie musiałbym się tłumaczyć.

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

żadne kombinatorskie, poprostu idziesz do firmy od rejestracji samochodów i oni mówią Ci co trzeba zrobić, za 3.0 wychodzi jakieś 2500 kPLN, wiele osób na tym forum to robiło, szary obywatel nie ma szans z naszym systemem, ale firma, która się tym zajmuje, wie jak nie dać się okraść przez urzędasów i zarobić na swoją prowizję, a jak ktoś ma ochotę przepłacić za swój samochód, to jego sprawa, ja osobiście wolę ten tysiąc zainwestować w wakacje lub części do samochodu niż oddać na darmozjadów,

samochody sprzedaję zawsze opłacone w pełni, ale nigdy nie byłem w żadnym urzędzie, trzeba dać też innym zarobić parę złotych,

inną metodą jest zakup TS'a
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR166 3.0V6 automat

Domyślnie

A co powiecie o tej 3.0 , co do niej linka podałem ??

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Wiesz że to takie wróżenie z fusów?
    Generalnie coś się z tłumikiem pobabrało. Coś rzeźbił. Pod maską syf jak po safari i rozgrabione osłony. Wtryskiwacze to najtańsze waldemary więc przyżydził na instalce. Same wtryskiwacze to nie problem bo spokojnie na nich można jeździć (ale nie wyczynowo) albo wymienić. Pytanie jak reszta? Usterki które wymienił to raczej błahe. O ile tylko ma takie ogólnie jak na auto w tym stanie to niezła cena. Oczywiście na pewno nie jest tak pięknie jak opisuje ale nawet biorąc pod uwagę "poszerzony" pakiet startowy to myślę że warta chociaż zawieszenia oka.

Użytkownik Ogier Avatar m4rk
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

swoja droga, pierwszy raz mi sie zdarzy cos takiego powiedziec, ale (nawet biorac pod uwage skromnosc zdjec) fotel kierowcy nie wyglada na 190k km, tylko mniej
    domyslam sie, ze nie miales dotad stycznosci ze 166, wiec nawet nie wiesz de facto czego sie spodziewac po tym aucie, dlatego jak masz niedaleko gdzies taka na sprzedaz to jedz i ogladaj - obejrzysz kilka egzemplarzy, pojezdzisz troche to bedziesz mial chociaz odniesienie jeden do drugiego