Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Ideały tylko w salonie marek dobrze pisał ze idealnej 166 to się raczej już nie kupi. Trza brać to co jeszcze dobrze rokuje na przyszłość i wyprowadzać autko na prostą.
    Dokładnie, jestem tego samego zdania, ale nie próbujmy wmówić tu potencjalnemu kupującemu że doprowadzenie auta do bardzo dobrego stanu (zaznaczam iż pojęcie "bdb" jest bardzo subiektywne) będzie kosztować go 2 Harty i 1000 zł bo to z dużą dozą prawdopodobieństwa nie prawda.

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Z tym zawiasem bym już tak nie demonizował. Jest bardzo trwały.
    Dzięki, poprawiłeś mi humor z samego rana. Za godzinkę lecę do kumpla na prasę wywalać tuleje z tylnych dolnych wahaczy , zwrotnic i belki. Ta AR 166 z 98 roku, która ma oryginalny wahacz górny to wyjątek potwierdzający regułę, zawieszenie w AR 166 nie jest trwałe bo nie jest dostosowane do masy auta, już w AR 147 w którym działa podobny system nie dawało sobie rady, a to prawie pół tony mniej na kołach. Na dobrych zachodnich drogach, bez dużych obciążeń eksploatacyjnych będzie sprawować się ok, ale w Polsce nie ma szans żeby Alfa MY98 z Polskiego salonu i przebiegiem (liczę minimum 16x 10k) wytrzymała na oryginalnym zawiasie taki czas.

Cytat Napisał m4rk Zobacz post
    z tym 10k za zawias + opony to tez troche przesada
    Masz rację , przestrzeliłem o jakieś 2 tysiące zł. Kompletny zawias części - 5k + robota, opony da się wyrwać całkiem spoko za 1.5k.

Cytat Napisał m4rk Zobacz post
    bilstein b8 leza i czekaja
    Ta Alfa jest w wersji Super, czy od razu będziesz zmieniał sprężyny, bo B8 jest dedykowany do zawiasu o zmniejszonym skoku ?
    Ostatnio edytowane przez bussoholik ; 22-06-2014 o 08:30

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Panowie.... ja też robiłem zawias i przeginacie z tymi cenami. Bądźmy szczerzy. Ludzie się dzielą na tych co wytrzepują kasę z rękawa i na tych co nie mogą i znajdują inne sposoby. Jedni dają na warsztat i słyszą "panie, wszystko do wymiany" i z pokorą przyjmują rachunek. A są tacy co potrafią zrobić to sami, dokopać się do tańszych części itd. Poza tym nie zawsze trzeba (albo można) zrobić wszystko na raz.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Łukasz 166
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    Peugeot 406 Coupe 3.0 Była Alfa Romeo 166 2.4

Domyślnie

Z kosztami zawieszenia to trochę przesadzacie tak jak pisze Marek. Żeby od razu po zakupie całe zawieszenie było do wymiany to trzeba trafić naprawdę na jakiś zajeżdżony egzemplarz. I nie rozumiem niektórych co robią od razu całe zawieszenie bo coś puka z tyłu i z przodu (i myśli sobie to wymienię całe będę miał z głowy). Po co wymieniać coś co jest jeszcze dobre. Ja po kupnie swojej na początku robiłem tył i to tylko parę rzeczy bo reszta była w dobrym stanie a z przodu teraz mam do wymiany tylko górne wahacze i gumy stabilizatora. A takie wymienianie na zaś to dla mnie nie ma sensu.
    Jest Peugeot 406 Coupe 2002r 3.0 V6
    Była Alfa Romeo 166 2002r. 2.4 JTD
    Była Vectra B 2000r 2.0 DTI
    Była Vectra A 1993r 1.8 B+G

Użytkownik Ogier Avatar m4rk
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

Cytat Napisał bussoholik Zobacz post
    Ta Alfa jest w wersji Super, czy od razu będziesz zmieniał sprężyny, bo B8 jest dedykowany do zawiasu o zmniejszonym skoku ?
    sprezyny -30

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Cytat Napisał Łukasz 166 Zobacz post
    I nie rozumiem niektórych co robią od razu całe zawieszenie bo coś puka z tyłu i z przodu (i myśli sobie to wymienię całe będę miał z głowy). Po co wymieniać coś co jest jeszcze dobre.
    Primo - Oczywiście, że nie trzeba od razu wymieniać wszystkiego, ale w dłużej perspektywie czasu wymiana pojedynczych elementów bez znajomości pełnej i dokładnej historii auta nie ma sensu. Jeśli chcesz jeździć autem 3,4,5 lat to i tak sporo wymienisz, a robiąc cały zawias wszystkie prace wykonujesz tylko raz i ma to znaczenie nawet jeśli całą robociznę wykonujesz sam.

Sekundo - Jeśli wymienisz tylko niektóre z elementów i zostawisz stare ale jeszcze w normie, to stare elementy mogą zużyć się znacznie szybciej, bo będą działały na nie większe siły niż w przypadku jazdy na elementach uszkodzonych. Bardzo często jest tak, że wymieniasz element A zostawiasz B po czym B w bardzo krótkim czasie ulega awarii. Nie wiem czy jest to norma w AR 166, bo nie miałem kilku egzemplarzy przez kilka lat jak najbardziej doświadczeni użytkownicy tego forum, ale w innych autach jest to bardzo częste. Na poprzednich autach nauczyłem się tylko, że nie stać mnie na tanie części, tanie części są w rzeczywistości cholernie drogie.

Tercio - Komfort jazdy i prowadzenie robiąc wszystko na dobrych częściach będzie rewelacyjny, otrzymujesz prawie to samo to co pierwszy właściciel odbierając auto z salonu ( w zakresie samego prowadzenia). Alfa będzie jeździć tak jak zaplanowali to inżynierowie projektujący jej zawieszenie.

Quatro - Kolega zamierza wstawić B8 + sprężyny -30mm oznacza to, że zawieszenia auta bardziej dostanie w tyłek bo mniej sił pochłonie amortyzator i sprężyna, a więcej przeniesie się na elementy zawieszenia i budę. W takim wypadku od razu robił bym cały zawias z tyłu i myślał ew. o poliuretanach żeby mieć spokój i fajne prowadzenie.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Przesadzacie. I z ceną i z robotą.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    166 2,4 jtd 2000r. 166 2,4jtd 1998r.

Domyślnie

Ja uważam, że koszty napraw zawieszenia w 166 puszczą każdego z torbami. To nie jest samochód do trzaskania kilometrów po polskich drogach i tyle.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Brzeżnica
    Auto
    156 1,9 jtd 115km ,166 3.0 1999 r,*166 2.4 JTD

Domyślnie

Dokładnie Alfa to samochód który kupujesz i stawiasz na podwórku i nie jeździsz tylko oglądasz masakra

Użytkownik Ogier Avatar m4rk
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

no nie wiem, nie mam zamiaru pisac na ile zostal wyceniony remont calego zawiasu z przodu w mojej, u mechanika, ktory robi tylko alfinki, bo zaraz jakis marian wpadnie i beda hejty, ze za tanio. na pewno nie sa to takie straszne koszta i wg mnie porownywalne do smiesznego aluminiowego zawiasu np. z audi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

Nie przesadzajcie z tym zawieszeniem, może nie jest super wytrzymałe ale też co chwilę nie trzeba go robić. A cena pewnie porównywalna do konkurencji w danym segmencie auta.
    Była ALFA ROMEO 166 2,4jtd
    Jest ALFA ROMEO 166 3,0V6 FL http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rafal0717.html