Temat: Zakup Alfy 166

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

zgadzam sie z Markiem. przewaznie po kupnie wywali Ci jakis wahacz. ja przez 1,5 roku nic nie robilem, chociaz teraz musze podjechac i sprawdzic co stuka, ale na pewno bedzie to jakis jeden element a nie caly zawias. wiadomo ze jak ktos robi auto-zabawke to mozn wszystko wymienic, jest kilka takich projektow ale robienie czegos takiego w aucie uzytkownym na codzien jest bez sensu.

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Cytat Napisał bussoholik Zobacz post
    Na alledrogo była/jest AR 166 3.0 z 99r za 17k , nie oglądałem nie sprawdzałem ale myślę że tyle kosztuje dobra Alfa z tego rocznika. http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-3-0...C17685078.html
    W tym przypadku akurat mylisz się potężnie, bo ta alfa wisi już od co najmniej 3 lat jest cała po gradobiciu z ułamanym lusterkiem i nawet nie chciała złapać więcej niż 1000 obr/min. Przykład ten pokazuje, że nie zawsze drogo oznacza super zadbaną furke. W tym przypadku właściciel to kretyn.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Pany... o ładnych dobrych 166 to możemy już zapomnieć. Trzeba brać to jeszcze jeździ i po prostu sobie zrobić.
    Dokładnie, po czym ja napisałem że za 10 k nie da się kupić AR 166 w bdb stanie i że trzeba będzie do niej coś dołożyć bo ta kwota to kompletny zawias i opony (czytaj - auto ogólnie ma wysokie koszta utrzymania i jak trafisz nieciekawie to może być drogo). Analogicznie kupując Focusa za 3000 zł od trzeciego właściciela nie trafisz na bdb stan bo to cena za zawias i opony do tego auta więc też trzeba będzie coś dołożyć żeby mieć dobry (czyt. akceptowalny) stan. W AR 166 o której pisaliśmy włożenie dwóch Hartów na tył i 1000 zł w inne graty (nigdzie nie napisałem że akurat w zawieszenie) najpewniej nie zrobi z tego auta super stanu.

NIGDZIE nie napisałem że w tym konkretnym egzemplarzu o którym była mowa TRZEBA robić cały zawias, za to TY pisałeś, że kompletny zawias da się zrobić taniej a ja byłem tylko zaciekawiony jakim sposobem da się to zrobić taniej (części). Potem poleciał na mnie ogień. Za co ? za to, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem ?

To, że akurat sam wymieniam cały zawias bo chcę mieć spokój nie ma tu nic do rzeczy, sam chcę to zrobić możliwie jak najtaniej i zależy mi na tym żeby zrobić to raz a dobrze.

Dodano po 6 minutes:

Cytat Napisał dawidmk7 Zobacz post
    W tym przypadku akurat mylisz się potężnie, bo ta alfa wisi już od co najmniej 3 lat jest cała po gradobiciu z ułamanym lusterkiem i nawet nie chciała złapać więcej niż 1000 obr/min. Przykład ten pokazuje, że nie zawsze drogo oznacza super zadbaną furke. W tym przypadku właściciel to kretyn.
    Widać szuka jelenia i ma czas. Zazwyczaj im drożej tym lepszy stan, ale nie ma na to reguły. Da się trafić okazję ale prawdopodobieństwo, że się trafi tanio na dobry egzemplarz jest mniejsze, niż trafienie drogo za dobry.
    Ostatnio edytowane przez bussoholik ; 23-06-2014 o 05:54 Powód: Dodano

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Tak. Jeżeli chcesz wymienić totalnie wszystko w zawiasie na najdroższych częściach to przed chwilą sobie zrobiłem taką kalkulację. Kompletny zawias, czyli wszystkie części wyszły niespełna 6000zł.
    W tym wszystko co się da TRW, amorki KYB, i springi eibach. Do tego komplet opon z dobrej półki jakieś 2 koła, hamulce.....

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

bussoholik. "primo...secundo..." o czym Ty pierdol.sz... RĘCE MI OPADAJA na te Twoje wywody. Szanuje Cie jako człowieka ale jako posiadacz 166 (od pół roku?) smiem twierdzic ze pier...lisz kacapoły straszne i jestes kolejnym marianem... Szuakeles auta. w komisie obok 166 stalo seicento. obydwa w tej samej cenie. pomyslales. klima. skóra. alu. duze toto. i ladne. i zes kupil 166. i teraz rzeczywistosc Cie przerasta. nie wyrabiasz finansowo z tym autem... Siejesz ferment o jakims zawiasie. Fakt 166 posiada multilink z tylu ale nie jest prawda, ze jak ci stuka tuleja plywajaca za 60 zeta( najdrozszy przyklad podaje) w zwrotnicy to trza wymienic całosc. Calosc w sensie caly tylny zawias.Wystarczy zamiast kupowania połowki Polonaise w biedronce odllozyc 20 zeta i jecheć na SKP na szarpaki i majsterek Ci przetrzepie zawias tak, ze z podziwu nei wyjdziesz i powie co ma luz. Potem zamawiasz to co padło i wymieniasz. Nie pisz o jakkichs 10 tys za zawias, chyba ze kupiles perełke za 4000... zawias w 166 naprawde jest trwaly. Naprawde takich busso-lpg holikow na tym forum odkad tu jestem przewineło sie ze 40-tu. Nie zniechecaj innych...
    Wybacz za mój wulgarny ton, ale zło trzeba brutalnie niszczyć w zarodku... I uwierz mi wiem co pisze. Od 7 lat posiadam 156 i zawias robilem tylko raz....
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 23-06-2014 o 07:17
    [C

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    166 2,4 jtd 2000r. 166 2,4jtd 1998r.

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Tak. Jeżeli chcesz wymienić totalnie wszystko w zawiasie na najdroższych częściach to przed chwilą sobie zrobiłem taką kalkulację. Kompletny zawias, czyli wszystkie części wyszły niespełna 6000zł.
    W tym wszystko co się da TRW, amorki KYB, i springi eibach.

Dawaj namiary na tego dostawcę części. Bo ja pytałem w ASO i sam dolny wahacz na tył kosztuje 1400zł, samych tulei trw nie sprzedaje. Więc tylko 2 wahacze to już jest połowa tej ceny którą podałeś za całość. Migusiem podaj sprzedawcę gdzie tak tanio można kupić cały zawias za 6000zł, biorę od razu 3 komplety na zapas.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Dominik2 Zobacz post
    biorę od razu 3 komplety na zapas
    Tiaaaa... już to widzę jak wykładasz 18 koła na zawias

wszystko z allegro.... wahaczy się nie kupuje (nawet ich nie dostaniesz). ASO może i je ma gdzieś w śmieciach ale na rynku części zamiennych nie ma. Pomiędzy wahaczem a zwrotnicą wymieniasz tuleje. Pływające albo PU jak kto woli.

Tym czasem rozmowa się sprowadza do konkursu kto więcej wyda... To może jeszcze dorzucimy serwis w autoryzowanym serwisie w Mediolanie? Bo przecież tylko tak jest profesjonalnie

Poczytując tak co nieco to forum, i mając na względzie swoje doświadczenie to realne koszty dobijają do około 2-3 tysięcy. Tyle średnio kosztuje zrobienie "zapuszczonego" zawiasu. I myślę że dla potencjalnego kupującego to będzie w miarę miarodajne. A resztę ostatnich wpisów potraktowałbym raczej jako ciekawostkę
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 23-06-2014 o 08:38

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    166 2,4 jtd 2000r. 166 2,4jtd 1998r.

Domyślnie

Marek nie ucz ojca dzieci robić, bo zawias w 166 rozbieram na części pierwsze i składam z zamkniętymi oczami. Napisałeś, ze wszystko na oryginałach trw za 6000zł , a teraz że wahaczy dolnych się nie wymienia... Tak, do zwrotnicy zakładasz PU, hahah jasne...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Dobrze przepraszam o panie nasz..... mędrco jedyny i słuszny. Masz rację

Byłem w błędzie. Nie wiem jakim cudem w ogóle mam drugą 166. Nie powinna przecież jeździć. Ba, dwa kredyty bym musiał już wziąć a dom w zastaw. A jakbym miał być szczery to żadnej nie kupiłem bo przecież wszystko to padlina
    a tak w ogóle nie znam się. Jeżdżę autobusami bo na zamiennikach robić to grzech, samemu to partactwo a na serwis w Mediolanie mnie nie stać. Dobrze że są jeszcze tacy profesjonaliści. Chwała Wam za to co napisaliście i napiszecie.

edit:
    tak, kinematycznie rzecz biorąc powinien być na zwrotnicy pływak a nie PU.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 23-06-2014 o 08:56

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Marek weż mnie tych amatorów z oczu...
    Takie pier..enie koledzy uprawiają, ze oczy pieką
    To to samo co ze zwrotnica z tylu i stabilizatorem z przodu.
    Gumy stabilozatora NIE wystepuja jako czesc zamienna w 166. W aso mozna kupic caly stabilozator.
    KTORY CWANIACZEK robiący cały zawias kupował staba w aso?
    Tuleja plywajaca zwrotnicy z tylu nie systepuje jako czesc zamienna.
    Mozna kupic cała zwrotnice.
    Jak ktoś sie z wujem na głowy pozamieniał i leci do ASO po kazda czesc to wiadomo , ze to auto go zje.
    Trzeba myśleć....
    [C