Wybór między dieslem a benzyną + LPG to nie tylko kwestia samych kosztów utrzymania. Nawet jeśli diesel nieco więcej kosztuje jeśli chodzi o paliwo, to ma dla mnie parę niezaprzeczalnych zalet w porównaniu do LPG (i nie chodzi tu o nisko położony moment itp.):
- brak konieczności tankowania co 300 - 400 km,
- brak koła zapasowego walającego się po bagażniku (można bez, ale jednak przekonałem się, że się przydaje) lub wielkiej butli zajmującej jego połowę,
- wcześniej wspomniana możliwość wjazdu na parkingi podziemne (chociaż nie widziałem żeby ktoś się przejmował),
- brak problemów z przetartymi kabelkami od czujnika położenia wału, bo ktoś nieumiejętnie wszystko podłączył montując instalację LPG

(właśnie takie drobiazgi świadczą o fachowcu).
Owszem, są i wady diesli, o których to też wspomniano, ale i tak nikt nikogo nie przekona do swoich racji, każdy ma swoje potrzeby i na szczęście w przypadku tego auta jest możliwość wyboru według własnych upodobań
Ogólna konkluzja jest następująca:
- gaz do zapalniczek,
- ropa do traktorów,
- benzyna dla frajerów.
(Oczywiście niech nikt nie bierze powyższego do siebie, to tak pół żartem, pół serio jakby ktoś nie zauważył)
A teraz bardziej poważnie, konkretne pytanie odnośnie dostępnego wyposażenia w 166: zauważyłem, że szyberdach bywa w różnych wersjach: szklanej i stalowej. Obie to fabryczne rozwiązania? Ogólnie rzecz biorąc stalowe spotykałem raczej w starszych rocznikach. Czy może coś się zmieniło na przestrzeni lat, w których produkowano 166, czy to była opcja do wyboru, czy to jakieś inwencje twórcze ich właścicieli?