Temat: Zakup Alfy 166

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Sa jeszcze dwa czynniki, na trasach v6+lpg wychodzi trovhe woecej od diesla. Ale to az tak zlwazne noe jest bo w dieslach moze wiecej sie popsuc i to prawda.

Drugi minus to w wiekszosc garazy podziemnych nie wjedziesz autem z gazem. W wiekszosci nowych mieszkan robia garaze pod budynkiem i jal szukalem mieszkania to zaden deweliper nie zrobi wentylacji zeby mozna byloby wjezdzac lpg

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post
    na trasach v6+lpg wychodzi trovhe woecej od diesla
    Nie na trasach tylko jak już to na autostradzie przy dużych prędkościach. Powyżej tych 120km/h zaczyna być widać dysproporcje (mówię o przeliczeniu na złotówki). Na typowych "naszych Polskich" trasach gdy nie rozwijasz zawrotnych prędkości to lpg nawet wychodzi nieco taniej. W moim bynajmniej przypadku.

wiekszosc garazy podziemnych nie wjedziesz autem z gazem
    To racja. Niestety tego nie przeskoczysz.

Mogę jeszcze dodać ku uciesze malkontentów że diesel wychodzi oszczędniej gdy nie panujemy nad nogą od gazu znaczy się w benzynie (z gazem czy bez) niepotrzebne i nerwowe operowanie gazem powoduje zwiększone zużycie paliwa co wcale na osiągi się nie przekłada. W dieslu zauważyłem że spalanie rośnie, ale jednak diesel błyskawicznie reaguje na dotyk gazu w niskich zakresach obrotów i przynajmniej czujesz/korzystasz z tego zużycia.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 26-01-2015 o 13:25

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Nie na trasach tylko jak już to na autostradzie przy dużych prędkościach. Powyżej tych 120km/h zaczyna być widać dysproporcje (mówię o przeliczeniu na złotówki). Na typowych "naszych Polskich" trasach gdy nie rozwijasz zawrotnych prędkości to lpg nawet wychodzi nieco taniej. W moim bynajmniej przypadku.

To racja. Niestety tego nie przeskoczysz.

Mogę jeszcze dodać ku uciesze malkontentów że diesel wychodzi oszczędniej gdy nie panujemy nad nogą od gazu znaczy się w benzynie (z gazem czy bez) niepotrzebne i nerwowe operowanie gazem powoduje zwiększone zużycie paliwa co wcale na osiągi się nie przekłada. W dieslu zauważyłem że spalanie rośnie, ale jednak diesel błyskawicznie reaguje na dotyk gazu w niskich zakresach obrotów i przynajmniej czujesz/korzystasz z tego zużycia.
    Chodzilo mi o predkosci rzedu 140km/h czyli predkosc jazdy po autostradach.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To ja za mało jeżdżę po autostradach żeby porównać. Kilka odczytów nie jest miarodajne.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Mi przy V=140 równo jadąc bierze 12.5 l LPG. To daje ok. 6.3 ON - a ile bierze JTDM?

Oczywiście klima + osoby i bagaż, żaden ekodriving
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

6,2-6,5, w manualu mniej. Ktos ostatnio pisal ze pezy 140 pali mu 14-14,5 stad moje stwierdzenie. Wiadomo ze to zalezy jak kto jezdzi. Ja od miesiaca jezdze min 60km do pracy, czasami 90 i najprawdopodobnej sie to nie zmieni. Tak na prawde wszystko sprowadza sie do tego czy ktps lubi doesle czy benzyny. Ja mialem benzyny i wiem ze sa fajne, ale znam ludzi cp lubia miec moment od dolu i jazda wolnossaca benzyna ich meczy. Poza tym ceny nowych desli w polsce sa kosmicznie podniesione w stosunku dp benzyn wiec jak ktos kupuje nowego diesla to na prawde musi robic duze przebiegi. Awaryjnosc nowoczesnych diesli jest bardzo dyza przez te eko usprawnienia, na szcsescie silniki w 166 to ominelo, ale mozna poczytac ze np silniki diesla mercedesa ktore 500tys robi bez murgniecia zaczely miec problemy, nie wspomne juz o markach typu vw, opel itp
    Ostatnio edytowane przez dareme89 ; 26-01-2015 o 21:14

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie wnikam komu ile wychodzi. Teraz każdy będzie zaniżał. Ja swoje wiem (a mam i diesla i lpg) i nie chce mi się już spinać.
    Ale załóżmy że lpg pali Ci na tej autostradzie 14l a co tam. A diesel 6,5 a co tam. Przy dzisiejszych cenach paliw nie ma w dieslu nic oszczędniejszego.
    Tak więc dajcie sobie na luz z tymi oszczędnościami. WIęcej oszczędzisz na spokojnej jeździe

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

ale czy ja mowie ze oszczedzisz? tak samo nie oszczedzisz na benzynie. ja wiem jakie mam spalanie, troche juz odcinkow na autostradzie porobilem 166. mniejsza z tym. wszystko sprowadza sie do tego co kto lubi, benzyne czy diesla, cenowo wychodzi podobnie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Wybór między dieslem a benzyną + LPG to nie tylko kwestia samych kosztów utrzymania. Nawet jeśli diesel nieco więcej kosztuje jeśli chodzi o paliwo, to ma dla mnie parę niezaprzeczalnych zalet w porównaniu do LPG (i nie chodzi tu o nisko położony moment itp.):
    - brak konieczności tankowania co 300 - 400 km,
    - brak koła zapasowego walającego się po bagażniku (można bez, ale jednak przekonałem się, że się przydaje) lub wielkiej butli zajmującej jego połowę,
    - wcześniej wspomniana możliwość wjazdu na parkingi podziemne (chociaż nie widziałem żeby ktoś się przejmował),
    - brak problemów z przetartymi kabelkami od czujnika położenia wału, bo ktoś nieumiejętnie wszystko podłączył montując instalację LPG (właśnie takie drobiazgi świadczą o fachowcu).

Owszem, są i wady diesli, o których to też wspomniano, ale i tak nikt nikogo nie przekona do swoich racji, każdy ma swoje potrzeby i na szczęście w przypadku tego auta jest możliwość wyboru według własnych upodobań

Ogólna konkluzja jest następująca:
    - gaz do zapalniczek,
    - ropa do traktorów,
    - benzyna dla frajerów.

(Oczywiście niech nikt nie bierze powyższego do siebie, to tak pół żartem, pół serio jakby ktoś nie zauważył)

A teraz bardziej poważnie, konkretne pytanie odnośnie dostępnego wyposażenia w 166: zauważyłem, że szyberdach bywa w różnych wersjach: szklanej i stalowej. Obie to fabryczne rozwiązania? Ogólnie rzecz biorąc stalowe spotykałem raczej w starszych rocznikach. Czy może coś się zmieniło na przestrzeni lat, w których produkowano 166, czy to była opcja do wyboru, czy to jakieś inwencje twórcze ich właścicieli?

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    wtryski w dizlu to spokojnie przezyja cale auto. Mowa o jtd 10v. jakos nie pamietam kiedy cos tu o wtryskach w 10v czytalem na tym forum. chyba ze ktos miesza opał z denaturatem i berberychą jakaś zeby taniej bylo. Takich ludzi tez jest sporo. Wtryski w jtd jako ekspoatacyjne czesci.. dobre dobre. W koncy sie je wymienia co 10 tys km
    Marek naprawisz automat i ci sie oszczednosci skonczą a my bedziemy sie dizelkami turlac w nieskonczonosc
    A wymieniałeś już sprzęgło z dwumasą?? Remont ZF wychodzi tyle samo

Dodano po 4 minutes:

6,2-6,5, w manualu mniej. Ktos ostatnio pisal ze pezy 140 pali mu 14-14,5 stad moje stwierdzenie. Wiadomo ze to zalezy jak kto jezdzi. Ja od miesiaca jezdze min 60km do pracy, czasami 90 i najprawdopodobnej sie to nie zmieni. Tak na prawde wszystko sprowadza sie do tego czy ktps lubi doesle czy benzyny. Ja mialem benzyny i wiem ze sa fajne, ale znam ludzi cp lubia miec moment od dolu i jazda wolnossaca benzyna ich meczy. Poza tym ceny nowych desli w polsce sa kosmicznie podniesione w stosunku dp benzyn wiec jak ktos kupuje nowego diesla to na prawde musi robic duze przebiegi. Awaryjnosc nowoczesnych diesli jest bardzo dyza przez te eko usprawnienia, na szcsescie silniki w 166 to ominelo, ale mozna poczytac ze np silniki diesla mercedesa ktore 500tys robi bez murgniecia zaczely miec problemy, nie wspomne juz o markach typu vw, opel itp
    3.2 V6 24V ma moment od dołu bardzo dobry, 3.0 V6 24V rzeczywiście trochę barkuje

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał lukasz1t Zobacz post
    Wybór między dieslem a benzyną + LPG to nie tylko kwestia samych kosztów utrzymania. Nawet jeśli diesel nieco więcej kosztuje jeśli chodzi o paliwo, to ma dla mnie parę niezaprzeczalnych zalet w porównaniu do LPG (i nie chodzi tu o nisko położony moment itp.):
    - brak konieczności tankowania co 300 - 400 km,
    - brak koła zapasowego walającego się po bagażniku (można bez, ale jednak przekonałem się, że się przydaje) lub wielkiej butli zajmującej jego połowę,
    - wcześniej wspomniana możliwość wjazdu na parkingi podziemne (chociaż nie widziałem żeby ktoś się przejmował),
    - brak problemów z przetartymi kabelkami od czujnika położenia wału, bo ktoś nieumiejętnie wszystko podłączył montując instalację LPG (właśnie takie drobiazgi świadczą o fachowcu).

Owszem, są i wady diesli, o których to też wspomniano, ale i tak nikt nikogo nie przekona do swoich racji, każdy ma swoje potrzeby i na szczęście w przypadku tego auta jest możliwość wyboru według własnych upodobań

Ogólna konkluzja jest następująca:
    - gaz do zapalniczek,
    - ropa do traktorów,
    - benzyna dla frajerów.

(Oczywiście niech nikt nie bierze powyższego do siebie, to tak pół żartem, pół serio jakby ktoś nie zauważył)

A teraz bardziej poważnie, konkretne pytanie odnośnie dostępnego wyposażenia w 166: zauważyłem, że szyberdach bywa w różnych wersjach: szklanej i stalowej. Obie to fabryczne rozwiązania? Ogólnie rzecz biorąc stalowe spotykałem raczej w starszych rocznikach. Czy może coś się zmieniło na przestrzeni lat, w których produkowano 166, czy to była opcja do wyboru, czy to jakieś inwencje twórcze ich właścicieli?
    Szyber to rarytas, miałem chyba z 10 AR166 i tylko jedną z szyberdachem. W 2002 roku były już szklane. Pierwszych modeli z szyberdachem nie widziałem, więc nie powiem.
    Ogolenie szyberdachy Alfa bierze markowe, więc pewnie wykonanie jest dowolne.

Dodano po 6 minutes:

Co do LPG się jeszcze wypowiem, miałem (teraz ma ją Marek) zawsze sobie chwaliłem, z instalacją BRC nigdy nie miałem problemu, ale widziałem też auta z tańszymi instalacjami źle wyregulowanymi i niestety od zbyt ubogiej mieszanki silniki dostawały po dupie.

Jeśli auto zrobiło jakieś 70-100 tys km na ubogiej mieszance to głowice wymagają już ingerencji i tyczy to się każdego silnika benzynowego z LPG nie tylko V6.
    Ostatnio edytowane przez kubicze ; 27-01-2015 o 21:08 Powód: Dodano
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6