Strona 36 z 362 PierwszyPierwszy ... 26272829303132333435363738394041424344454686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 3620

Temat: Zakup Alfy 166

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Rozumiem ze auta z zagranicy maja mniej wyeksploatowane zawieszenie ale za to znacznie bardziej pozostale elementy. Robia wieksze przebiegi.
    Jezeli chodzi o awaryjnosc to jest po prostu problem z kupnem nie dobitego. Jest malo egzemplarzy, malo kto potrafi je naprawiac wiec w tym wypadku chyba lepiej kupic z "zachodu". A w polsce miec sprawdzony serwis (nie konecznie aso). W przeciwnym wypadku bedzie awaryjna bo po prostu nikt dobrze nie umie usunac pierwotnej usterki. Dlatego ja naprawiam sam i nie mam problemu a alfa. Aczkolwiek to nie jest niezniszczalny czolg. Z wloskimi autami trzeba sie delikatniej obchodzic.

Gafał
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    (...) Jest malo egzemplarzy, malo kto potrafi je naprawiac wiec w tym wypadku chyba lepiej kupic z "zachodu".(...) Z wloskimi autami trzeba sie delikatniej obchodzic.
    Dziękuję za odpowiedź, właśnie z tego powodu wolałbym szukać np. w Niemczech bo jak obejrzałem kilka egzemplarzy w kraju to... (poprzedni właściciel powinien mieć sądowy zakaz używania AR). Co do obchodzenia się to uważam, że jest to samochód dla dojrzałego, rozważnego człowieka ceniącego komfort i styl a mocny silnik jest w nim niezbędny dla wykonywania sprawnych i bezpiecznych manewrów nie zaś do "palenia gumy" itp. szczeniackich popisów - do tego służą VW i BMW3. Ten samochód, szczególnie z wnętrzem w drewnie (przepiękna drewniana kierownica!) i beżowej skórze doskonale wpisuje się w styl nieformalnej elegancji: wełniana sportowa marynarka, takież spodnie, dobry zegarek... Piękne auto...

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Gafał Zobacz post
    prócz tego istnieje spore ryzyko zakupu samochodu od "kapturka", który mając prawo jazdy krócej niż termin do spożycia twarogu zakupił samochód "podpalając się" jego osiągami a następnie osiągi te wielokrotnie testował nagrywając filmy i chwaląc się nimi na popularnym portalu (YT) a gdy już zamordował samochód postanowił się go pozbyć...
    mhm, mam niecałe 22 lata, prawo jazdy od ponad 3 lat (wszystkie kategorie), śmigam AR 166 po lifcie, 2.4, auto kupiłem z miłości, robiąc poprzednim ponad 2 tyś km po całej polsce żeby trafić tą idealną, filmików na yt nie wrzucam choć lubię czasami szybciej pojechać, gumy nie palę a bmw i vw się brzydzę. W alfię robie wszystko na czas a nawet dużo przed, 3 razy w roku lece do dbd mechanika na kontrole... też jestem "kapturkiem" ?
    Ostatnio edytowane przez KamilloV8 ; 25-10-2011 o 14:27

Gafał
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KamilloV8 Zobacz post
    mhm, mam niecałe 22 lata, prawo jazdy od ponad 3 lat (wszystkie kategorie), (...) filmików na yt nie wrzucam choć lubię czasami szybciej pojechać, gumy nie palę a bmw i vw się brzydzę. (...) też jestem "kapturkiem" ?
    Czyli nie do Ciebie adresowana była moja wypowiedź .
    Cytat Napisał KamilloV8
    W alfię robie wszystko na czas a nawet dużo przed, 3 razy w roku lece do dbd mechanika na kontrole...
    to mnie trochę niepokoi .

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    DET
    Auto
    V8TITAN

Domyślnie

Cytat Napisał Gafał Zobacz post
    .
    to mnie trochę niepokoi .
    Nie ma się co oszukiwać, Alfa jest pięknym, ale delikatnym samochodem. Nie lubi "pałowania" i nie wybacza zaniedbywania w naprawach pojawiających się usterek.

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

smiesza mnie teksty typu brzydze sie audi i bmw, kup 166 zadbane to bedziesz zadowolony, tanie oferty odrzucaj na starcie
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
    155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4

164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał salatin Zobacz post
    smiesza mnie teksty typu brzydze sie audi i bmw, kup
    chodziło mi bardziej o gust. Nie wszystko musi się wszystkim podobać

---------- Post added at 22:03 ---------- Previous post was at 21:57 ----------

Jeśli chodzi o kupno samochodu to są podzielone opinie, jedni mówią, że z kraju lepiej bo wiadoma historia a inni, że lepiej z zachodu. Otóż moje zdanie jest takie (zawsze tak robię i nigdy się nie przejechałem) iż zawszę wypatruję za granicą (niemcy, benelux) oferty auta lekko rozbitego w sensie delikatna stłuczka, a nie jakieś konkretne dachowanie z owinięciem dookoła słupa, ściągam go do PL i robię u zaufanego mechanika - takie auto wyrwie się dużo taniej a przynajmniej człowiek wie na czym siedzi i wie jak ma zrobione i co. Nie oszukujmy się... kto sprzedaje prawie nowe auta za "pare złotych" i jak w tych czasach się komuś udowodni że np dany element był wymieniany? nie trzeba kitować ani nic... wstawia się po prostu nowy. Kupując auto lekko stuknięte od pierwszego właściciela ma się pewność, że nic w nim nie było wcześniej czarowane itp

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

To że dogląda się auto kilka razy w roku nie oznacza że się tyle robi

Użytkownik Ogier Avatar Prezes_07
    Mieszka w
    Sosnowiec/Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Wiadome jest, że większość sympatyków naszej ukochanej marki, nie lubi VW i BMW. Statystycznie rzecz biorąc te dwie ostatnie marki (używki sportowe) kupują "wieśniaki" stąd negatywne odczucia, w alfach też się zdarzają tacy ludzie choć jest ich mniej. Przy zakupie wydaje mi się że łatwo jest wyczuć, jak kto dba o samochód. Ja mam np egzemplarz z Niemczech, kupiłem go z fakturą od poprzedniego właściciela i w 2007r zapłacił on 6500 Euro i kupił w go w ASO w niemczech od pierwszego właściciela, bo zostawił go w rozliczeniu. Ale takich rodzynków jest ciężko szukać :-) Może miałem szczęście, albo to przeznaczenie.

Ogólnie rzecz biorąc Alfa to piękny garnitur, a jak wiemy o garnitur się dba i nie idzie się w nim na piwo tylko do restauracji, gdzie jest ekskluzywnie, więc Alfa to nie auto na brutalną, nieokrzesaną jazdę, tylko na dostojne przemieszczanie się.

Użytkownik Ogier Avatar firstone
    Auto
    Alfa romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie

Podsumowując, bardzo ale to bardzo trudno jest znaleźć dziś dobry samochód i to nie tylko alfę.
    Faktem jest, że alfy nie kupi przysłowiowy burak bo go odstrasza nie potwierdzona moim zdaniem opinia o awaryjności auta.
    Co do silnika to uważam, że im mocniejszy tym lepszy, ale to już kwestia charakteru i stylu jazdy. To jest sportowa limuzyna i dbać o nią trzeba, żeby dawała satysfakcję.
    Ludzie kupują BMW, VW i inne marki bo jest ich od cholery na rynku. Dobrą alfę widziałem tylko kilka razy. Ludzie dojeżdżają te samochody nie dokonując wymaganych napraw jak potrzeba. A potem są tego efekty choćby w postaci opinii o awaryjności.
    Jeżeli ktoś będzie chciał kupić alfę to ją po prostu kupi nie oglądając się na opinię innych.
    Jedyne co mogę potwierdzić na 120% to fakt, że każdy się obejrzy za ładną alfą, choćby była stara.
    Ostatnio edytowane przez firstone ; 28-10-2011 o 13:28