Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 138

Temat: Zaworek odmy

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

U mnie na LPG chodzi idealnie, a benzyna żyje własnym życiem. Dopóki jeździłem przez pewien czas tylko na benzynie to zachowywał się fantastycznie. Ale po rozpoczęciu używania LPG falowanie wróciło. Trudności z odpalaniem, falowanie, ale tylko przy wrzuceniu na luz w trakcie jazdy. A po przełączeniu na gaz - idealnie. Brak falowania itp.

Poniżej zdjęcia połączeniu obu węży i wpuszczenia ich przed przepustnice. Pojeździłem dwa dni i ujdzie. Teraz wypuściłem odmę w atmosferę zakładając filtry. A resztę zaślepiłem. Zobaczymy czy taka konfiguracja nie będzie lepsza.
    Ostatnio edytowane przez piter_alfa ; 09-03-2009 o 11:50

provokator
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    OK. Właśnie przed chwilą zatankowałem do pełna i falowanie na zimnym ustało - pewnie zwiększone ciśnienie gazu w butli pomogło
    to może zwiększyć jeszcze ciśnienie na instalacji? pod koniec zeszłego roku podnosiłem i pomogło..

Mieszka w
    Mysłowice
    Auto

Domyślnie

Co to może być. Falowanie występuje nawet na zamkniętych obydwóch dolotach odmy. Bez względu na to jak jest podłączony i tak faluje.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Może spróbuj pojeździć trochę tylko na PB, jeśli falowanie ustanie to znak, że ECU łapie coś głupiego od instalacji LPG.
    Ja też mam problemy z odpalaniem zimnego silnika - muszę długo kręcić. Po odłączeniu części odmy odpalał znakomicie, ale tak po ok. 10 dniach problem powrócił - to dopiero jest zagadka. Od paru dni, jak wcześniej pisałem, pojawiło się też falowanie na zimnym silniku na LPG. Zatankowanie trochę pomogło. Ponadto zmniejszyłem nieco iliść podawanego gazu śrubami regulacyjnymi i jest trochę lepiej. Zobaczę, co będzie jak wymienię membrany, bo one jednak ze starości robią się twarde i dlatego mogą być problemy z dozowaniem LPG.

Mieszka w
    Mysłowice
    Auto

Domyślnie

A więc tak. Po wyrzuceniu odmy i wypuszczeniu jej poza komorę silnika razem z filtrem, ustawieniu światła przepustnicy, a także linki gazu nie to auto. Po prostu bajka. Zbiera się od 2 tys. obrotów. odpala bez problemu na zimno, na ciepło. Zero falowania. Jeżdżone tak przez tydzień około 300 km. Wszystko pięknie ładnie do momentu uruchomienia LPG. Problem zaczął wracać jak koszmarny sen. Falowanie, brak mocy w dolnym zakresie obrotów. Powiedzcie mi co to może być i jak się za to zabrać albo do kogo się zgłosić z tym problemem.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Kolega bubu321 wielokrotnie mi powtarzał, że wiele problemów w alfach bierze się właśnie z LPG. Może jedź do jakiegoś dobrego gazownika - niech sprawdzi podłączenia do ECU. Też zastanawiam się o co tu chodzi bo przez wiele lat nie miałem ich wcale, a tu nagle taki pasztet. Po odłączeniu części odmy wszytko było ok przez tydzień - nawet zaczął odpalać z dotyku na zimnym, a potem znowu to samo. Kłopoty z rozruchem zimnego silnika i falowanie na LPG do temp. ok 60 st.. Potem silnik chodzi idealnie, ma moc, obroty super i to zarówno na LPG jak i na Pb. Falowanie na zimnym LPG trochę opanowałem, podkręcając śrubę na przepustnicy. Wiem, że tego nie powinienem robić, ale nie było wyjścia. Mam już nowe membrany, więc jak będę miał trochę czasu to je wymienię. Natomiast z odpalaniem zimnego silnika nie mogę sobie poradzić.
    Ja też podłączyłem całą odmę do rury przed przepustnicą. Udało mi się kupić mosiężny trójnik ze zróżnicowanymi średnicami, więc wszystko nawet dość ładnie wygląda. Teraz nie mam już spalin w komorze silnika.
    Może też spróbuję pojeździć trochę tylko na Pb i zobaczę, co będzie. Jeśli będzie poprawa z odpalaniem zimnego silnika to będzie znaczyło, że nasze problemy biorą się od instalacji gazu.

Mieszka w
    Mysłowice
    Auto

Domyślnie

Jeżdże od wczoraj na benzynie i jest trochę lepiej. I faktycznie jak się dłużej zastanawiam to problem może tkwić w rozjeżdżających się mapach. PO resecie parametrów u naszego kolegi Freda a jakiś czas później w ASO dopóki nie jeździłem na LPG było super tak jakby problem nigdy nie występował. Gdy tyko zacząłem używać LPG falowanie wróciło. Podejrzewam że mam za bogatą lub ubogą mieszankę i dlatego później przy jeździe na Pb mam wrażenie że dostaje ża dużo powietrza. I stąd te trudności z porannym odpaleniem i przyspieszaniem do 2.5 tys obrotów. I moje pytanie? Znacie jakiegoś dobrego gazownika z okolic Katowic??

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Smile

witam kolegów!!!
    od dłuższego czasu obserwuję ten temat.przyznam że włos mi się na głowie jeży jak czytam o waszych problemach.są różne patenty na walkę z falującymi obrotami,ale wciąż nikt nie wymyślił złotego środka.

moja alfa też ma sekwencyjną instalację LPG,przejechałem na gazie około 40 tyś.km.
    przyznam że nie mam żadnego problemu z falującymi obrotami.odpala za pierwszym razem,pali prawie na dotyk,ma moc...
    ostatnio tylko pojawiło się szarpanie na zimnym silniku i na gazie,pojechałem do gazownika,wymienil filtry,przeczyścił wtryskiwacze od gazu i samochód jeździ jak dawniej.

gazownik stwierdził po podłączeniu komputera że sonda nie działa.kupilem więc używkę za 50zł ale oryginał,założyłem i dalej jeżdżę.przy okazji katalizator zastąpiłem tłumikiem przelotowym.
    nawet jeszcze nie podłaczałem jej pod komputer.

szczerze wspóczuję wam koledzy bo wiem ile to kosztuje zdrowia nerw i pieniędzy.a najgorsze jest to że wciąż nie wiadomo jak pozbyć się na dobre tej uciązliwej usterki.

to takie moje OT do tematu.

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No tak - nasze alfy mają swoje humory. Od dwóch dni zniknęły u mnie problemy z falowaniem zimnego silnika na LPG - może to podkręcenie śrubki przy przepustnicy coś dało. Natomiast odpalanie zimnego silnika bez zmian.
    Może jak pojeżdżę trochę na Pb to się samo naprawi. Zobaczę jeszcze jak będzie po wymianie membran w parowniku. Odezwę się, jak będę miał coś interesującego do przekazania.

Mieszka w
    Mysłowice
    Auto

Domyślnie

andro34 może masz po prostu szczęście albo nowszą instalację gazową. Moja ma podobno wgraną sztywną mapę i koniec. A są na rynku takie które podczas jazdy na benzynie zczytują mapę benzyny i na gazie chodzi własnie z niej. Za taką instalację a właściwie jej część powiedzieli mi 1400 zł.