Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Sprzęgło

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie Sprzęgło

Problem następujący: podczas ruszania ze skrzyżowania (po uprzednim dość gwałtownym hamowaniu) autko zaczęło strasznie szarpać i ledwo dojechałem na parking. Po wyłączeniu silnika zauważyłem że pedał sprzęgła jest tak jakby wciśnięty do połowy, delikatnie go pociągnąłem i wskoczył na swoje miejsce. Jednak przy kolejnym naciśnięciu sprzęgła do pewnego momentu wciskania działało a później coś przeskoczyło i znów to samo. No więc jakimś cudem wczołgałem się w rejony pedałów i po długim oglądaniu i majstrowaniu doszedłem do tego, że coś jest nie tak ze sprężynką która odbija pedał. Wyjąłem, przeczyściłem, nasmarowałem, wsadziłem na miejsce(chyba na miejsce bo strasznie trudno trafić tym plastikowym elementem w te dwa otworki znajdujące się od strony podłogi, element wchodzący w dźwignię pedału zaskoczył bez problemu, jednak zastanawia mnie fakt, że nie blokuje go żaden sworzeń). No i teraz pedał niby chodzi gładko, nic nie przeskakuje i działa, z tym, że podczas ruszania w początkowej fazie puszczania sprzęgła coś strasznie hałasuje, tak jakby tarcza sprzęgła się ślizgała(to tylko moje skojarzenie). Oczywiście mogę się mylić i obym się mylił, w każdym razie bardzo proszę o jakąś podpowiedź. Ewentualnie informacje jak zdemontować cały mechanizm pedału sprzęgła w celu oględzin oraz 100%-towemu dopasowaniu tej sprężynki na miejsce. Aha dodam jeszcze, że do tej pory nie było żadnych problemów ze sprzęgłem, chodziło w miarę lekko, reagowało dobrze, nic nie skrzypiało i nie hałasowało. Bardzo proszę o jakąś poradę bo strasznie się martwię, że zrobi się z tego konkretny wydatek. ; )

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Urwało się zabezpieczenie na sworzniu trzymającym sprężynę musisz udać się do ASO kosztuje to parę zł.Powinnieneś miec resztki tego gdzieś pod nogami,częsta usterka w ALfach łatwa do usunięcia.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

Czyli rozumiem, że to "ślizganie się sprzęgła" to efekt tego sworznia? Parę złotych znaczy w 100zł się zamknie?

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Najprawdopodobnie tak gdyż sprężyna odbija pedał sprzęgła do samej góry,najpierw usuń tą usterkę,jeśli to nie pomoże może rzeczywiscie masz uszkodzone sprzęgło,a jeszcze jedno jaki masz silnik?

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

1.9 jtd 115km

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Czyli oprócz sprzęgła masz jeszcze dwumasa i napewno centralny wysprzęglik w skrzyni,zacznij od tego co pisałam wcześniej,jesli to nie pomoże ponów temat będziemy się zastanawiać dalej,na razie głowa do góry!

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

Dzięki wielkie, w takim razie jutro odwiedzę ASO z samego rana i pochwalę się efektami po powrocie. : >

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Oki pisz co dalej będzie się działo.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Jak sprężynka może być winna szarpaniu podczas ruszania i różnym hałasom??
    Sprzęgło powinno odbijać automatycznie nawet z lekko uszkodzoną sprężyną, objawia się to takim "przeskakiwaniem" podczas naciskania go.
    Hałasy to już gorsza sprawa, szarpanie to może być sprzęgło ale bardziej dwumas. Sprzęgło zużyte to ślizganie na wyższych biegach, hałasy zazwyczaj wydaje dwumasa, ale mogę się mylić w tym przypadku.
    Zobaczymy co kolega napisze po diagnozie w ASO...
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 26-10-2012 o 23:02

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Na początek niech wymienia najmniejsze pierdółki za parę złotych. A jak to nie usunie problemu to brać się za poważniejsze diagnozowanie czyli demontaż skrzyni i szukanie w niej winnego.