a ja mówię że to nie ma kompletnie nic wspólnego ze sprężynką wyciskową
można jeździć bez niej i pedał odbije praktycznie do końca
do sprawdzenia w pierwszej kolejności: wysprzęglik, pompa sprzęgła, szczelność całego układu
jak z poziomem płynu?
a ja mówię że to nie ma kompletnie nic wspólnego ze sprężynką wyciskową
można jeździć bez niej i pedał odbije praktycznie do końca
do sprawdzenia w pierwszej kolejności: wysprzęglik, pompa sprzęgła, szczelność całego układu
jak z poziomem płynu?
Dajcie mu najpierw wymienić ta sprężynkę,póżniej będziemy się martwić jeśli to nie zda egzaminu.
- - - Updated - - -
Wszystcy na forum są mechanikami???
Może i nie mechanikami ale większość już to przerabiała i wie dokładnie jak to działa. Sprężynkę możesz wyrzucić do kosza i pozostawić po niej puste miejsce i nie będzie to wcale przeszkadzać w wysprzęglaniu autka pod warunkiem, że układ pompka sprzęgła- wysprzęglik działają bez zarzutu. Pzdr
Ja też się niestety spodziewam że winna moze być tu pompa lub wysprzęglik. U mnie akurat pedał sprzęgła wpadł tylko raz i dało się go podnieść stopą - winny był wysprzęglik (300zł)
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Pamiętajcie że są różne przypadki,mogę się pomylić ale wy również.
Widzę dyskusja rozgorzała, dobrze bo potrzebne są pomysły, ASO całkowicie oblężone bo sezon na opony zimowe, podjechałem do serwisu obok siebie, facet posłuchał, popatrzył i mówi, że według niego docisk się rozsypał i wymiana sprzęgła.. Podajcie mi proszę mniej więcej jaka to cena bo nie chcę przepłacić.
Ostatnio edytowane przez jogproof ; 27-10-2012 o 18:57
Ja ostatnio wymieniałem sprzęgło, docisk, wysprzęglik i klika pierdułek z tym związanych to rachunek wyniósł około 1200zł za te części + robociznę. Wymieniałem jeszcze przy tej okazji poduszkę silnika i naprawiłem nieszczelność w kolektorze więc rachunek łączny przekroczył 1500zł.
Sprzęgło z dociskiem 390zł
Wysprzęglik 300zł
Robocizna 440zł
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Wymiana całego sprzęgła, czyli tarcza, docisk i łożysko oporowe- koszt około 800-1000zł, zależne oczywiście od mechanika. A powiedz mi czy jak zapalisz autko to słychać w trakcie zapalania/bądź gaszenia jakiś stuk? No i czy podczas pracy silnika na luzie, z nie wciśniętym sprzęgłem słychać takie metaliczne dźwięki?? Jeśli je słychać a po wciśnięciu sprzęgła jakby mniej lub w ogóle to uszkodzone łożysko oporowe, czyli sprzęgło do wymiany.
Jeśli stuki to należy się zastanowić czy czasem nie dwumas. Zresztą na pewno trzeba będzie wyjmować skrzynię to po wyjęciu okaże się co na 100% nie gra i wtedy można zakupić potrzebne części. Pozdro
Już odpowiadam, żadnych stuków podczas zapalania/gaszenia/jazdy/pracy na luzie. Jedynie ten dźwięk w początkowej fazie puszczania sprzęgła przy ruszaniu, później podczas zmiany biegów miodzio. Ktoś wspomniał, że sprężynka nie potrzebna - prawda, jak wyciągnąłem na chwilę sprężynkę bo się coś tam rozsypało to i tak wszystko ładnie odbija ; )
Mam jeszcze dwa pytania do Was, po pierwsze czy zna ktoś porządny warsztat w Łodzi, który nie zedrze ze mnie wszystkiego łącznie z ubraniem? Po drugie chciałbym to co mogę, wymienić sam, czyt. sprężynkę pod pedałem, tyle, że tam się nie da dojść do niczego, jakby ktoś miał poradnik jak to zrobić to byłbym wdzięczny, znalazłem niestety poradnik tylko do 156, a u mnie takiego dojścia sobie zrobić nie mogę ; (