Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Jako,iż jestem nowy na forum to wypada przedstawić się.
Nazywam się Darek.Kupiłem na dniach alfa romeo 156 w jednostce benzynowej 2,5 benzyna.Kolor : Srebrny.
Posiadam problem z autkiem taki,że pięknie odpala,obroty są równe,lecz posiada problem z obrotami wysokimi.
Objawia się to w ten sposób,że do około 5 tyś./min obrotów ciągnie pięknie,lecz po przekroczeniu około 5 tyś/min obrotów auto zachowuje się tak jakby odcinało zapłon i nie chcę wejść na wyższe obroty.
Poniżej 5 tyś. obr/min pojazd zachowuje się całkiem normalnie i nie posiada problemów prócz tego,że się trochę grzeje powyżej 90 stopni,ale tak max do 95-100 stopni.
Nie wiem od czego mógłbym rozpocząć sprawdzanie,co może być przyczyną.Kabel posiadam,ale do grupy volkswagen(Vag) i nie wiem czy jego mogę również użyć do diagnozy? Z tego co słyszałem to nie,ale może moi znajomi się mylą.
Dodam,iż autko nie jest zarejestrowane jeszcze i nie mam możliwości podjechana gdzie ingdziej na komputer niż zrobić to samemu.Pojazd nie posiada wydechu końcowego,ponieważ był zardzewiały i sprzedający powiedział,że bez sensu było go trzymać,więc wydech jest do momentu wydech środkowy i z 30 cm rury zostało,aby mozna było zamontować wydech końcowy.
Nie wiem czy brak wydechu końcowego może mieć na to wpływ,że auto nie jeździ normalnie powyżej 5 tyś obrotów?
Pozdrawiam,Dariusz.