Strona 8 z 24 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 236

Temat: Problemy z VDC, ABS, hill holder (VDC / hill holder unavailable)

enx
    Gość

Domyślnie

Sprawdź wszystkie koła, czy się luźno kręcą, może któreś jest lekko przyblokowane. Zerknij też na linki ręcznego...

PawełKraków
    Gość

Domyślnie

Miałem to samo. Odepnij wtyczki od wtrysków i zapnij je na nowo. Najlepiej dociągnij jakimś zipem/terytetką/plastikową opaską zaciskową - tak aby mocniej dociskały do styku.
    Błąd po jakimś czasie sam zniknie...

Pozdro.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek72
    Mieszka w
    Podkarpacie
    Auto
    Alfa 159 SW 2.4 Q4 210KM+wirus

Domyślnie

Cóż, na chwilę obecną problem jakby sam się rozwiązał. Przejechałem 20km po kilku godzinnym postoju i na razie komunikatu brak.

Użytkownik Ogier Avatar lukasz159
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 170KM i 380Nm :)

Domyślnie

Witam, dzisiaj rano podczas jazdy pojawił mi się komunikat "VDC is unavailable ..." a następnie komunikat "Hill holder is unavailable ..." i lampka VDC/ASR cały czas się pali na żółto.

U mnie wszystkie te komunikaty byly zwiazane z pompa ABS dziwne nie? Po zapaleniu sie tych kontrolek pojechalem do ASO podpiecie alficzki pod kompa wykazalo ze fura nie widzi pompy ABS. Facet sie meczyl dwie godziny. Po dwuch godzinach wziol mlotek wywalil mi w pompe ABS i wszystkie kontrolki pogasly Powiedzial ze mam zawieche na tej pompie. Dojechalem do domu 30km i dupa znowu wszystko sie zapalilo. A wiec mlotek w pompe i lata Dzis juz po sprawie pompa naprawiona MLOTKIEM. Moze czasami warto walnac ta wloska pieknosc zeby zaskoczyla
    Ostatnio edytowane przez lukasz159 ; 28-10-2012 o 19:46

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Sory ale muszę się czepić. Nie ma czegoś takiego jak "fakt autentyczny" Fakt z założenia jest autentyczny ponieważ odnosi się do sytuacji która miała miejsce w rzeczywistości co stanowi fakt sam w sobie. Fakt autentyczny to to samo co masło maślane lub cofać do tyłu.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz159 Zobacz post
    U mnie wszystkie te komunikaty byly zwiazane z pompa ABS dziwne nie?
    To co napiszę to rzecz oczywista, ale chyba nie dla wszystkich. VDC i ASR jest realizowane przecież przez pompę ABS. Albo inaczej – pompa ABS została rozbudowana w naszych autach o funkcję VDC, ASR i Hill Holder, a w niektórych nowych autach również o funkcję szpery elektronicznej. Przecież każda z tych funkcji polega na hamowaniu odpowiednio wybranym kołem, wybranym przez algorytm zaprogramowany w sterowniku, który na podstawie odczytów różnych czujników oblicza które koło i na jaki czas zahamować. Blok ABS pełni również funkcję korektora siły hamowania.

A wracając do sedna sprawy – bez odczytania ze sterownika kodów błędów trudno cokolwiek wywnioskować.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 120KM (chip 150KM)

Domyślnie

Niestety okazało się, że uszkodzona jest centralka wtrysków. Wymiana sterownika (udało mi się zdobyć sterownik od 150konnej) + odpowiedni wsad do mojej Alfy i wszystko chula jak przed awarią.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

dzis przed chwila wsiadlem do auta odpalilem i ruszylem.Chcialem sprawdzic czy jest slisko wiec energicznie nacisnalem pedal hamulca i wyskoczyl mi blad VDC i HH.Podjechalem pod dom i odpialem aku.Po podpieciu to samo.Wiem ze akumulator musze troche podladowac bo chyba sie rozladowal z deczka-dawal ostatnio troche znaki pomimo ze nowka aku z lutego tego roku ale jezdze na krotkich odcinkach wiec mogl sie troche rozladowac.Co myslicie o moim przypadku??

Użytkownik Znawca Avatar Paweł_
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

w kwestii akumlatora to wq. mnie dziwne, z tego co piszesz roku nie ma nawet, ja mam akumlator stary, jeszcze za poprzedniego właściciela i również robię krótkie odcinki z reguły i odpukać ani razu nic się nie stało
    Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    dzis przed chwila wsiadlem do auta odpalilem i ruszylem.Chcialem sprawdzic czy jest slisko wiec energicznie nacisnalem pedal hamulca i wyskoczyl mi blad VDC i HH.Podjechalem pod dom i odpialem aku.Po podpieciu to samo.Wiem ze akumulator musze troche podladowac bo chyba sie rozladowal z deczka-dawal ostatnio troche znaki pomimo ze nowka aku z lutego tego roku ale jezdze na krotkich odcinkach wiec mogl sie troche rozladowac.Co myslicie o moim przypadku??
    Trochę wróżenie z fusów, ale może któryś z hamulców trzyma? Jak szybko pojawił się błąd po hamowaniu?
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson