Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Temat: zakup 156 sportwagon

tomasz19830519
    Gość

Domyślnie zakup 156 sportwagon

Witam.
    pisze do państwa z prośba o opinie na temat tego autka.
    miałem wcześniej alfe 166 z silnikiem 3.0 ale sprzedałem ją i kupiłem vectrę B
    po upływie 1.5 roku znowu zaczynam przymierzać się do zakupu alfy teraz tylko w wersji kombi z tytułu dzieciaka.
    chciałbym kupić alfe 156 z silnikiem 1.8 TS lub 2.0 TS b/gaz sekwencja, ale niestety wszędzie gdzie czytam są te same prawie opinie - silniki kiepskie ( mówiąc ogólnie)
    czy to prawda co do tych silników ja miałem doczynienia z 3.0 V6 w 166 i nie narzekałem silnik perełka chodził jak marzenie , ale wiadomo zawsze największym problemem auta jest jego właściciel.
    Proszę o jakieś wskazówki na co zwracać uwagę czego szukać żeby nie napotkać wadliwej jednostki napędowej.

Kayrol
    Gość

Domyślnie

a 2.5 V6 SW to nie ma z gazem, znasz juz v6 to po co w ogóle myślisz o pakowaniu sie w TS

tomasz19830519
    Gość

Domyślnie

dlaczego bo jak żona znowu zobaczy alfę i jeszcze z V6 to mnie z domu wywali.
    a tak na poważnie w v6 jedynie co mnie przeraziło to koszt wymiany rozrządu niestety te 900 zł ( około) trochę boli dlatego tez chce od tego silnika odejść. po zatym spalanie - ja w swojej byłej alfie poniżej 15 l/ 100km nie mogłem zejść a też miałem nowiuteńka sekwencje założona ( sam ja kupowałem za 4000 zł) fakt faktem ze nie oszczędzałem jej podczas np wyprzedzania redukcja do 3 i ogień. ten dźwięk tego silnika to po prostu coś fantastycznego.

Kayrol
    Gość

Domyślnie

to znajdz taki model co poprzedni własciciel dopiero co wymienił rozrząd i po problemie

tomasz19830519
    Gość

Domyślnie

dobre. w sumie fakt o tym nie pomyślałem wiec pozostaje jeszcze problem zony

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał tomasz19830519 Zobacz post
    dlaczego bo jak żona znowu zobaczy alfę i jeszcze z V6 to mnie z domu wywali.
    a tak na poważnie w v6 jedynie co mnie przeraziło to koszt wymiany rozrządu niestety te 900 zł ( około) trochę boli dlatego tez chce od tego silnika odejść. po zatym spalanie - ja w swojej byłej alfie poniżej 15 l/ 100km nie mogłem zejść a też miałem nowiuteńka sekwencje założona ( sam ja kupowałem za 4000 zł) fakt faktem ze nie oszczędzałem jej podczas np wyprzedzania redukcja do 3 i ogień. ten dźwięk tego silnika to po prostu coś fantastycznego.
    Sorry, ale jak ma być z LPG i się nie psuć to tylko V6, chyba ze JTD, tu by żona nie załamywała rąk itd.
    Rozrząd do V6 za 900 złotych, to koszt gratów czy wymiany, rozwiń to????????????
    Bo ja nie dałem rady zejść poniżej 1200 jak sam układałem listę gratów, poza tym wymieniasz go co 80 tysięcy kilometrów, w TSie maks to 60

tomasz19830519
    Gość

Domyślnie

900 zł to oczywiście koszt części ( w sumie to walnąłem ta cenę z głowy bez sprawdzenia) co do roboty to mam swojego "mechanika" wiec tu po kosztach by się obyło.
    co do JTD tez się zastanawiałem, ale nigdy nie miałem do czynienia z dieslem wiec tu nie wypowiadam się po prostu nie znam tych silników.
    wiem tylko ze są jednymi z lepszych jeżeli chodzi o konstrukcję

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Kurde - jeśli 166 paliła 15l i to było za dużo - to 156 v6 duzo mniej nie wezmie. Pewnie wyjdzesz na 13l. Jak to za dużo to szukaj małego autka, bo 13l*2,8 to jest <>45pln. Nie sądzę, że róznica zużycia paliwa na poziomie 2l/100km cos Ci robi. Kupuj coś małego z lpg i smigaj - do Alfy wrócisz jak będzie Cie stać na nią
    Może Fabia z lpg? Spore auto, mało pali?
    Rozrząd to 1kpln z robotą - raz na 60kkm - czyli srednio 3 lata - czyli 330pln rocznie, czyli niecałe 30pln m-cznie. 2 paczki fajek... No kamaaaaaaan...

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał tomasz19830519 Zobacz post
    900 zł to oczywiście koszt części ( w sumie to walnąłem ta cenę z głowy bez sprawdzenia) co do roboty to mam swojego "mechanika" wiec tu po kosztach by się obyło.
    co do JTD tez się zastanawiałem, ale nigdy nie miałem do czynienia z dieslem wiec tu nie wypowiadam się po prostu nie znam tych silników.
    wiem tylko ze są jednymi z lepszych jeżeli chodzi o konstrukcję
    a myslisz ze od 2,0 TS-a to rozrzad ile kosztuje ,jesli doliczysz wariator i drugi pasek

tomasz19830519
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    Kurde - jeśli 166 paliła 15l i to było za dużo - to 156 v6 duzo mniej nie wezmie. Pewnie wyjdzesz na 13l. Jak to za dużo to szukaj małego autka, bo 13l*2,8 to jest <>45pln. Nie sądzę, że róznica zużycia paliwa na poziomie 2l/100km cos Ci robi. Kupuj coś małego z lpg i smigaj - do Alfy wrócisz jak będzie Cie stać na nią
    Może Fabia z lpg? Spore auto, mało pali?
    Rozrząd to 1kpln z robotą - raz na 60kkm - czyli srednio 3 lata - czyli 330pln rocznie, czyli niecałe 30pln m-cznie. 2 paczki fajek... No kamaaaaaaan...
    tu akurat nic nie mam do spalania 15 litrów na 226 KM czy 190KM w przypadku 2.5 V6 sinik to spoko wynik, tylko pisałem odnośnie ile paliła moja poprzednia alfa w tym temacie nie widzę problemu.
    co do fabii to bez komentarza skody stanowczo NIE
    Moje pytanie dotyczyło silników TS ale nieco zboczyliśmy z tematu. potrzebuje autka rodzinnego i w pierwszej fazie pomyślałem o tych właśnie silnikach. nie mówie ze v6 został przekreślony jakby tarfiła mi sie dobra okazja to bym wziął takie autko.
    po kierunku w jakim idzie tak rozmowa można spokojnie już sobie odpowiedzieć ze te silniki TS to faktycznie klapa