Widzisz - zmartwię Cię - wiem jak jeździ Brera 3.2 V6 i wiem jak jeździ w pełni sprawna Brera 2.4 210KM. I zabij mnie - nic mnie nie przekona do tego, że warto wydawać 2x więcej na paliwo dla tych 50 KM więcej.
Ba - za 1500 PLN w JTD też będę miał zbliżoną moc i o niebo większy moment, niż 3.2 V6, a spalanie nadal pozostanie na poziomie ekonomicznym blisko 50% tego, co trzeba wydać na paliwo do V6.
Idąc dalej - Brera 3.2 V6 Q4, przez swoją absurdalnie wysoką masę - jest autem, w którym absolutnie nie ma wrażeń płynących z 260KM pod maską. Audi A6 z benzynowym 4.2 V8 i napędem quattro paliło mi mniej, niż 3.2 V6 Q4, przy generowanej większej mocy (300KM), w dodatku wyraźnie lepiej odczuwalnej. Możesz mieć oczywiście swoje zdanie i dla Ciebie może być to auto marzeń - dla mnie ten silnik to jest jedno wielkie nieporozumienie. Zwłaszcza, że Alfa miała doskonałe 3.2 V6 Busso...
I nie można podchodzić do tego auta tak, że Brera nie jest dla ludzi, dla których jest ważna ekonomia eksploatacji samochodu. Oczywiście, że jest to auto, które może być ekonomiczne i całkiem fajne w codziennej eksploatacji, ale nie z V6!