a czy nie jest przypadkiem tak ze wariator w górnym zakresie obrotow nie działa? cos mi sie kojarzy ze on daje tylko przyrost momentu obrotowego od okolo 3tys rpm ale moge sie mylic
ja bym bardziej obstawial przeplywomierz
a czy nie jest przypadkiem tak ze wariator w górnym zakresie obrotow nie działa? cos mi sie kojarzy ze on daje tylko przyrost momentu obrotowego od okolo 3tys rpm ale moge sie mylic
ja bym bardziej obstawial przeplywomierz
W górnym zakresie też działa ale nie chce rzucac dokladnie bo teraz nie wiem w kazdym razie to ze stuka przy rozruchu nie znaczy ze nie dziala
zdam sie na waszą wiedze i jutro przetrzepie go od A do Z. te czujniki wszystkie. czsem lekko faluje na wolnych obrotach ale obstawial bym na krokowy. ze do czyszczenia.
Krokowy w alfie to taki nastawnik gdzie nic nie wyczyscisz niestety ale mozesz wyczyscic przepustnice i zaworek na kolektorze od odmy a nastawnik zresetowac jedynie i zrobic adaptacje.Jest na forum temat falujace obroty w TS tam masz biblie![]()
podpiołem dzis jeszcze raz tylko na innym kompie. mialem błędy kąt wyprzedenia wałka ? coś takiego jak patrzyłem na wykresie to na wolnych odbrotach skakał. od 8-13 a na wyskokich obrotach dochodził do 20 czyli ze chodzi ale ma luz. Sonda LAMBDA jak patrzyłem na wykresie to nie chodzi wogule. stoi w miejscu wykres tak jak by była odpięta. jeszcze mialem jakiś ale juz nie pamiętam. wiem ze wszystkie są usunięte. i jak patrzyliśmy jeszcze raz to nie wywalało ich ponownie. i co teraz? Wariator do wymiany i sonda? I bedzie chodzić?
dzialanie wariatora:jesli temp cieczy jest nizsza niz 40*C,predkosc obrotowa rowana predkosci biegu jalowago lub wyzsza niz 4800 obr/min w tym stanie nie nastepuje zmiana faz.przy temperaturze wyzszej niz 40*C predkosci wiekszej niz predkosc biegu jalowego i mniejszej niz 4800 obr/min oraz przy kacie otwarcia przepustnicy wiekszym niz 8* faza rozrzadu zaworow dolotowych zmiena sie.Tak opisuje to Fiat dla silników z wariatorem.Z tego co wiem identycznie jest w TS 16 v.Po za tym działanie wariatora bez problemu sprawdzi się komputerem.
Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 31-10-2012 o 20:44
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
No cóż kolega lesio fajnie skompensował temat wariatora.Co do reszty no to sam widzisz sonda nie dziala-auto nie jedzie jak powinno.Kąt wyprzedzenia wałka to sprawdz rozrząd.Wariator można naprawić albo wymienić.Naprawa to zależy w jakim jest stanie ale jeśli tylko przy rozruchu stuka to jest spoko i do zrobienia-ale sam zestaw z allegro niestety nic nie pomoże.Zacznij może od zmiany rozrządu z ustawieniem konkretnie a potem sonda.
Dzięki masz moze jakieś konkretne info na temat wymiany wariata? bo z rozrządem to sobie poradze w poprzedniej robilem. I z tego co wiem tu tez niedawno był robiony jakies 10tyś. WIEM jak robic to zrobić i mieć z głowy. Wiec jak by ktoś miał jakieś dokładne info. na temat tej wymiany to bardzo chętnie sam to sobie powinienem zrobic. tylko jeszcze te blokady nie wiem skąd dostać.. HYmMMMMM... Piszcie poczytam... Pozdrowionka
W dziale zrób to sam masz skany z autodaty,wariator musisz wykręcić z wałka i wkręcić chyba że będziesz regenerował to nie musisz go demotować ale odradzam ci popisy z sprężynka z allegro bo będziesz zawiedziony i szkoda roboty ogólnie.Blokady kupisz w necie bez problemu na aledrogo lub w jakims sklepie narzedziowym.Wałek ssący trzeba zdjąć i ustawiasz na kołach pływających od wałków zblokowując sobie blokadami owymi wczesniej i najlepiej miec czujnik zegarowy do GMP zeby widziec czy podczas zakladania paska nie przestwisz walu bo na skrzyni wziernik wprawdzie jest ale w pojedynke to tam okiem nie rzucisz
no tak ale jak juz wszysko jest to na wałku ssącym jest regulacjia kola i nie zauważyłem w jakiej pozycji ma byc ustawiony czy na max-a do przodu czy do tyłu? a moze po środku?
- - - Updated - - -
Czy nie powinno byc tam zadnego luzu? bo widzialem filmik na którym koleś normalnie poruszał w lewo i w prawo o jakieś 20* na zblokowanych wałkach. czy to moze był właśnie ten uszkodzony? wariat i dla tego ten luz tam sie znalazł..?