Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Temat: [166] Głośniki, wzmacniacze i reszta jarmarku.

Kayrol
    Gość

Domyślnie [166] Głośniki, wzmacniacze i reszta jarmarku.

Witam, od dłuzszego czasu myślę nad podniesieniem poziomu dB w 166. Juz przerabiałem temat wyjmowania ICS w poprzednim aucie więc to nie jest straszne. Bardziej sie głowie jak zamontować głośniki w tylnią pułke. Czytałem na forum o tym ze jak głośniki juz są zamontowane fabrycznie są do góry nogami xD nie wiem dlaczego akurat tak .. ale czy nieda się zamontowac głosników normalnie? Chciał bym włozyc tam normalne 6x9 helix dark blue ale podobno wchodza tam 20cm okrągłe ... i jest pytanie czy da się ew. zrobic dystans z mdf i wsadzic takie głosniki i czy się zmieszcza pod maskownicą ? Ma moze ktoś zdięcia jak to wygląda po zdjęciu maskownic ? jaka jest głębokośc montażowa? Do bagażnika planuje wsadzic 2 wzmacniacze kondenstator 1f i subwoofer 15"

myślałem nad zabudową z włókna szklanego tak aby zajmowała jak najmniej miejsca czyli wysoka i szeroka po odpowiednich obliczeniach wyszlo ze sub potrzebuje ok 77.9 L obiętosci wewnętrznej nie licząc głosnikam i wytłumienia oraz B-R.

Co o tym myślicie proszę szczególnie o rady na tematy tylniej półki...

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

lepiej zainwestuj w wygłuszenie drzwi i tam umieść głośniki.Nawet w profesjonalnych instalacjach car-audio głośników w półkę sie nie instaluje.W drzwiach bedziesz miał 4 głośniki + sub to spokojnie wystarczy

Kayrol
    Gość

Domyślnie

hmm, bardziej myślałem o zwiększeniu przestrzeni dzwięku większy efekt jest z 10 głosników niz z 8( chodzi mi o doznania przestrzenne jak kino domowe suround ) a co to dzwi to juz są wytłumione bo dzwięk jest czysty i klarowny i raczej ich wymieniał nie będe bo są całkiem spoko. http://youtube.com/watch?v=CFJ0dsBOHLY ( kręcone n70 sory xD )

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

ja przerabiałem u siebie temat dźwięku

z tyłu jest bardzo płytko
    wooferów nie włożysz magnesem do dołu bo się nie zmieszczą
    jeśli chodzi o sposób montowania głosników magnesem do góry co cię dziwi to w zasadzie muszę ci powiedzieć że mnie zadziwiłeś ty :-) w świecie car audio bardzo często sotosowany spoób montażu dużych głośników własnie magnesem do góry.

ja bym na twoim miejscu wymienił tylne woofery z seryjnych na jakieś lepsze wg gustu wygłuszył drzwi i zmienił glosniki w dwiach również na nieco lepsze i zostawił to wszystko na seryjnym wzmaku - bedzie brzmiało baaaardzo dobrze wierz mi ... no chyba że nie masz u siebie seryjnego procesora dźwięku z 10 głośnikami tylko masz wersję podstawową z 8 głośnikami to musisz pokombinować ale w tym temacie ci nie pomogę

Kayrol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166
    zadziwiłeś ty w świecie car audio bardzo często sotosowany spoób montażu dużych głośników własnie magnesem do góry.
    a ty mnie zdziwiłeś tym ze sposób tego montowania nie polega na tym ze " jest za płytko i inaczj sie nie da " tylko dlatego że górna górna ściana membrany ma większe promieniowanie i jest zdolna wytwozyc więcej ciśnienia niz dolna dlatego jest up side down... nie o to mi chodziło. Czy da sie włozyc głosniki na dystansie 6x9 ?

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

instrukcja

otwórz drzwi tylne wszystko jedno które i wejdź do środka samochodu
    palcami - tymi u dłoni postaraj się zdjąć maskownicę woofera
    przy pomocy oka zobacz jak wygląda miejsce na głośnik
    ocen kształt oraz głębokość miejsca na głośnik
    zanotuj dane bo zapomnisz
    zamknij maskownicę głośnika
    wysiądź z samochodu
    zamknij za sobą drzwi
    podejdź do bagażnika i otwórz go
    włóż głowę do środka i obróć ją tak ażeby oczy patrzyły do góry
    zbadaj jak wygląda półka grodziowa która oddziela bagażnik od głośników

teraz możesz już zamknąć bagażnik i wydedukować jak należy zamontować głośniki

kmito
    Gość

Domyślnie

Sprawdź najpierw czy masz głośniki w tylnej półce. (tu patrz instrukcja kolegi blackalfa166)
    Potem sprawdź czy masz wzmacniacz w bagażniku. Powinien się znajdować nad czytnikiem nawigacji, ewentualnie CD.
    Jeżeli masz wzmacniacz i głośniki z tyłu, a wymieniłeś już głośniki w drzwiach to daj sobie spokój z ich wymianą na 6x9, zapewniam Cię że nie będą lepsze.
    Tylne głośniki nie mają nic wspólnego z przestrzenią i szerokością sceny, one mają dawać tylko solidną podstawę basową.
    Cytat Napisał blackalfa166
    zamknij maskownicę głośnika
    wysiądź z samochodu
    zamknij za sobą drzwi
    Możesz chwilowo pominąć bo i tak wrócisz żeby sie upewnić. :wink:
    Jeżeli nie masz wzmacniacza i głośników w półce to użyj opcji szukaj wydaje mi się że już trochę o tym był.
    Niestety ich montaż wiąże się z wyjęciem kanapy, części podsufitki i tylnej półki.
    Pozdrawiam

Kayrol
    Gość

Domyślnie

podobała mi sie instrukcja hehe
    na powaznie- moze byc takze głosniki zostały zamontowane bez wzmacniacza ? glosniki napewno w pułce NIE grają jak są to spoko a jak nie to widocznie cos będe musiał wykroić

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

jeśli masz z tyłu głośniki to znaczy że masz wzmaka innej opcji nie ma chyba że ktoś coś wczesniej podłączyl chałupniczo.

jeśli nie grają to pewnie ich tam nie ma czyli masz wersję bez procesora dźwięku i wzmaka czyli tylko 8 glosników w drzwiach.

mój ojciec ma takie audio w swojej 166 i porównując do mojej z 10 głośnikami ze wzmacniaczem to faktycznie zastanawiałbym się nad zmianą audio

ale postarałbym się raczej wyrwać z allegro oryginalnego wzmaka można to podłączyć pod ICSa dołożyć tylko woofery i będzie ok

Kayrol
    Gość

Domyślnie

ale postarałbym się raczej wyrwać z allegro oryginalnego wzmaka można to podłączyć pod ICSa dołożyć tylko woofery i będzie ok
    po co mi 3ci wzmacniacz fabryczny o małej mocy jak każdy inny ma LPF i mozna ustawic sam bas w zakresie jakim mi sie podoba... mam Clariona i Toxica coś trzeba z nim zrobic P