Mam ustawiona zbierznosc a po roku oponu sa od wewnecznej strony sciete do lysa.Mechanik stwierdzil ze nie ma regulacj jak ten problem rozwiazac.Prosze opomoc.Pozdrawiam i z gory dziekuje.
Mam ustawiona zbierznosc a po roku oponu sa od wewnecznej strony sciete do lysa.Mechanik stwierdzil ze nie ma regulacj jak ten problem rozwiazac.Prosze opomoc.Pozdrawiam i z gory dziekuje.
Jak to są tylne opony to będziesz miał do wymiany wahacze dolne lub jeżeli masz dostęp możesz wymienić w nich tylko tuleje.
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
Alfa 33 1,4 imola ---- Była
Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm
Ja mam to samo , opony drze od środka, wogóle nawet jak popatrze od tyłu na ustawienie kół to gołym okiem widać , że są ustawione pod kątem(rozchodzą się ku dołowi. Ale juz pracuje nad nowymi wahaczami , do przodu mozna dostać oba i dolny i górny za około 70 zł, nie wiem jak z tyłem , ale za robocizne u mnie zapłacę 50 zł od sztuki. Najbardziej jednka wkurza mnei w tej chwili to że jakaś guma mi skrzeczy i ta najszybciej musze wytropic bo szału można dostać . Lalunia najpiekniejsza na drodze a skrzypi jak stara babcia!
Kup od razu dużą partię. Sporo będziesz mógł na tym zarobić. :mrgreen:Napisał Stanley
Tak tylko na jakie kąty?Napisał alfista x
I rzeczywiście podaj która oś bo tak to trudno Ci pomóc.
w większości przypadków darcia opon są do wymiany wahacze. Widzialem wiele 166 które miały tzw rozkrok kaczki koła stały zamiast |-----| dosłownie /-----\ przecież to żadna przyjemność z jazdy takim autem ...
Jest to przednia os.Nie jestem pewny ale mysle ze chodzi o kat pochylenia.
To niech Ci ustawią zbieżność na "0" mimo, że producent dopuszcza nawet "-4"Napisał alfista x
Tym bardziej, jeżeli masz szerokie opony.
Wymiana wahaczy też powinna pomóc, może tylko górne na poczatek
mam to samo z przodu w mojej alfie , przy ustawianiu zbieżności mechanik powiedzial ze siadaja mcphersony i góra koła ucieka do srodka.
A wczesniej co kolega pisal o skrzypieniu w przednim zawieszeniu, to nalezy wymienic tuleje wahacza dolnego z przodu, przerabialem to w prawym kole.
problem polega na tym że spora część mechaników nawet tych w ASO nie potrafi ustawiać geometrii
dla nich układ ma być zbieżny i liniowy i tyle ale żeby coś po swojemu zrobić to już problem.
nawet nie wiedzą jakie wartości mają ustawiać
w Łodzi jest jeden świetny macher od ustawiania zbieżności gość już powinien dożywać sedziwych dni w spokoju ale łodzki lud nie pozwala i dziadek ciagle działa. Swoja drogą jest niesamowicie dobry i każdy tam jezdzi .Facet ustawia zbieżność na lustrach i nie ma dla niego rzeczy niemożliwych -metoda stara jak świat ale auta które przyjeżdzają czasem potrafią przyprawić o zawrót głowy........ ;-)))))