Witam.
U mnie latem w największe upały silnik trzymał 90 stopni... jak było ciut chłodniej to zdarzało się 83 stopnie (tzn raz 83, a raz 90)... ale wczoraj sobie jechałem krótką traskę i przy toczeniu się z górki temperatura mi spadła do około 70-75 stopni... czyżby mnie też czekała wymiana termostatu?
To chyba jasne... ale wolę zapytać
Przy okazji- jaki termostat skombinować?
Też tak mam, na autostradzie jadąc szybko 90 stopni, ale wystarczy tylko zwolnić i temperatura już spada do jakiś 75. Normalnie jeżdżąc z 2000 - 2500 obrotów silnik nagrzewa się szybko, ale osiąga 70 - 80 stopni, (średnio wskazówka w okolicach 75 stopni), a 90 tylko podczas dłuższej lub dynamicznej jazdy 2500 - 3000 obrotów. Z tego wynika, że diesle wolniej się nagrzewają i szybciej stygną? Ja nie mam osłony pod silnikiem, więc może to też powoduje szybsze tracenie temperatury, ale gdyby termostat był uszkodzony i cały czas duży obieg cieczy to chyba byłoby odwrotnie? Podczas jazdy temperatura za niska i dopiero podczas toczenia po mieście by troche rosła. Jak macie u siebie? Czy temperatyra jak osiągnie 90 stopni trzyma cały czas czy też wskazówka wędruje między 70 i 90 stopni? 90 podczas szybkiej dynamicznej jazy i 75 podczas wolnej przejażdżki?
juz przerabialem temat.jezeli temp.osiagnie 90 *C i spada do 70* albo nie osiaga 90* lub osiaga i szybko spada przy wolnijeszej jezdzie na 100% TERMOSTAT DO WYMIANY.Ja kupilem rok temu Wahlera za ok.250 zl i jest OK do dzis.Czy cieplo czy zimno jak osiagnie 90 *C to nawet gdy stane i stoje 15-30 minut temperatura nie spada.Nie ma innej rady jak wymienic termostat.Pozdrawiam
No to mnie czeka zabawaDobrze, że porobili instrukcje ludziska!
Wtf z tą temperaturą, u Was też tak długo się rozgrzewa? po 15km nadal nie osiąga 90*, a termo wymianiałem w zeszłą zimę, no i przymrozki narazie małe były. Co roku to ujostwo będę wymieniał???
Pozdrawiam serdecznie
Moze sie tylko zawiesil... wyciagnij dziada, wrzuc do garnka z woda, zagotuj i zobacz jak sie zachowuje![]()