Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Lejący wtryskiwacz - stałe napięcie TS 1.4 16V

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek_Jarecki
    Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 16V T.S.

Domyślnie Lejący wtryskiwacz - stałe napięcie TS 1.4 16V

Zauważyłem problem:

Odkręcilem listwę wtryskowa, zeby wyminić wtryskiwacz, który mi nie dzialał...rzekomo.
    Wszystko ladnie pieknie, pozakładalem wtryski do listwy i zanim ją zamontowałem, sprawdziłem poprawność, czy wszystkie działaja jak trzeba - i tak:

Po przekręceniu zapłonu od razu podaje wtryskiwacz nr2(ten, który wymieniłem) reszta nie podaje - i tak powinno być prawda? Bo dopiero po zakręceniu silnikiem, wtryskiwacze powinny wtryskiwać paliwo.

Zrobiłem inna próbę - wtyczkę od wtryskiwacza numer 2 przepiąłem do wtryskiwacza numer 3 i co się okazało - wówczas po przekręceniu zapłonu (tylko zapłon) podaje wtryskiwacz numer 3!

niezależnie, gdzie podepnę "wadliwą" wtyczkę - ten wtryskiwacz podaje i to bez przerwy - tak, jak by był spięty "na krótko"

Co może byc przyczyną tego zjawiska? Zwarcie na masie lub coś?

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Może tak być, trzeba było przekręcić trochę wałem w inna pozycję wtedy nie powinien lać

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Może tak być, trzeba było przekręcić trochę wałem w inna pozycję wtedy nie powinien lać
    A co ma wspolnego położenie wału z wtryskiwaczem, który ma tak jakby zwarcie - w sensie cały czas podaje po przekręceniu zapłonu - samego zapłonu (kontrolek)???

siwy144
    Gość

Domyślnie

Sprawdź instalacje wygląda to na zwarcie.

Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał siwy144 Zobacz post
    Sprawdź instalacje wygląda to na zwarcie.
    no to chyba bez elektryka się nie obejdzie...bo na elektryce w aucie się nie znam

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Jarek_Jarecki Zobacz post
    A co ma wspolnego położenie wału z wtryskiwaczem, który ma tak jakby zwarcie - w sensie cały czas podaje po przekręceniu zapłonu - samego zapłonu (kontrolek)???
    ehhhh
    -------------------------------------------------
    Czujniki

Dla właściwej pracy układu sterującego wtryskiem potrzebny jest szereg danych wejściowych o stanie pracy silnika, pojazdu, intencjach kierującego, itp. Należy zauważyć, że w tak postawionych zagadnieniach regulacyjnych nie ma górnego limitu opomiarowania układu, i liczba czujników i parametrów wejściowych jest ograniczona tylko inwencją producenta i kosztami, jednak pewne czujniki są z definicji niezbędne do właściwej pracy układu, ew. są wymagane przez prawo. Podstawowe w obecnie używanych układach to:

Czujnik położenia wału korbowego - daje informacje o obrotach i fazie pracy poszczególnych cylindrów, synchronizuje pracę układu sterowania z mechaniką silnika i jego stanem pracy (np. obroty jałowe, maksymalne)
    Czujnik przepływu powietrza dolotowego (czasem w formie czujnika ciśnienia) - daje informację o ilości powietrza zasysanego przez silnik w jednostce czasu
    Czujnik lub czujniki zawartości tlenu w spalinach (sondy lambda) - daje informację o rzeczywistej stechiometrii spalania w silniku (mieszanka uboga, bogata) i pozwala utrzymać optymalny skład mieszanki i spalin w danym momencie pracy silnika.

Dodatkowo używa się szeregu innych czujników i parametrów, np:

położenia przepustnicy (lub przepustnicy elektronicznej, bez mechanicznego połączenia z pedałem gazu)
    położenia pedału hamulca, parametry pracy skrzyni biegów
    położenia wałka (wałków) rozrządu
    prędkości pojazdu
    temperatury silnika, powietrza dolotowego, paliwa
    ciśnienia paliwa
    czujnik spalania stukowego (wibracji)

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    Alfa Romeo 155 V6 1996

Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto

Domyślnie

ehhhh
    -------------------------------------------------
    Czujniki

Dla właściwej pracy układu sterującego wtryskiem potrzebny jest szereg danych wejściowych o stanie pracy silnika, pojazdu, intencjach kierującego, itp. Należy zauważyć, że w tak postawionych zagadnieniach regulacyjnych nie ma górnego limitu opomiarowania układu, i liczba czujników i parametrów wejściowych jest ograniczona tylko inwencją producenta i kosztami, jednak pewne czujniki są z definicji niezbędne do właściwej pracy układu, ew. są wymagane przez prawo. Podstawowe w obecnie używanych układach to:

Czujnik położenia wału korbowego - daje informacje o obrotach i fazie pracy poszczególnych cylindrów, synchronizuje pracę układu sterowania z mechaniką silnika i jego stanem pracy (np. obroty jałowe, maksymalne)
    Czujnik przepływu powietrza dolotowego (czasem w formie czujnika ciśnienia) - daje informację o ilości powietrza zasysanego przez silnik w jednostce czasu
    Czujnik lub czujniki zawartości tlenu w spalinach (sondy lambda) - daje informację o rzeczywistej stechiometrii spalania w silniku (mieszanka uboga, bogata) i pozwala utrzymać optymalny skład mieszanki i spalin w danym momencie pracy silnika.

Dodatkowo używa się szeregu innych czujników i parametrów, np:

położenia przepustnicy (lub przepustnicy elektronicznej, bez mechanicznego połączenia z pedałem gazu)
    położenia pedału hamulca, parametry pracy skrzyni biegów
    położenia wałka (wałków) rozrządu
    prędkości pojazdu
    temperatury silnika, powietrza dolotowego, paliwa
    ciśnienia paliwa
    czujnik spalania stukowego (wibracji)
    Ehhh - zaparło mi dech...nie wiem co mam powiedzieć...zdałem sobie natomiast sprawę, jaki jestem gamoniem w temacie mechaniki - elektroniki...

Pytanie:
    Czy teraz, przy wyciagniętej listwie mogę ten zabieg zrobić?
    Jak to zrobić ( w sensie obrócic wałem) - czy jak odepne wtyczki od wtrysków i zakręce silnikiem przekrecając kluczykiem, to czy to bedzie prawidłowe?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

zakręć rozrusznikiem wał raczej powinien ustawic się w innym położeniu, potem wyjmij i sprawdz czy dalej leje ten sam wtryskiwacz jeśli tak to wtedy może to być zwarcie

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    Alfa Romeo 155 V6 1996

Mieszka w
    Świdnica / Legnica
    Auto

Domyślnie

zakręć rozrusznikiem wał raczej powinien ustawic się w innym położeniu, potem wyjmij i sprawdz czy dalej leje ten sam wtryskiwacz jeśli tak to wtedy może to być zwarcie
    Qurcze - myslałem, że to pomoże a tu lipa. Tak więc wszystko wskazuje na to, że to zwarcie...tylko jak je zlokalizować?
    Czy jestem w stanie sam to zrobić? Na domiar złego, mam instalację LPG sekwencja i do kabli wtrysków podpiete sa kable od LPG....więc pajeczyna jest niesamowita

siwy144
    Gość

Domyślnie

Sprawdź czy czasem to Ci instalacja lpg nie robi zwarcia omiń instalacje na tym wtrysku i zobacz.