Witam.
Ostatnio zauważyłem w swoim autku dziwne objawy, chciałbym się podzielić nimi oraz moimi wnioskami na ten temat. Proszę o komentarze i wszelką pomoc.
1. Auto ciężko odpala, siwy dym, potrafi zgasnąć.
2. Czasem jest tak, że do 2000 obr/min auto śpi totalnie... muł, że hej i nagle strzał od tych 2000 obr... moc pięknie ciągnie jak głupie. (EGR mam zaślepiony, ale sterowanie jest włączone wg FES).
3. Również czasami w zakresie powyżej 2300 obrotów przy gazie w podłodze obroty silnika falują (przyspieszenie auta jest stałe... tzn nie szarpie). Wskazówka TURBO też.
4. Termostat mam do wymiany (piszę w celach informacyjnych).
Moje wnioski wyciągnięte z forum oraz zakamarków wiedzy ogólnej:
1. Klapy wirowe? Czy może wtryski? (miałem próbę przelewową, generalnie wtryski średnio działają, ale najgorzej jest z 1 i 3). Czytałem na forum, że kiepskie odpalanie i dupne korekty mogą być spowodowane walniętymi klapami wirowymi. Jak to zdiagnozować? TYLKO DEMONTAŻEM? (kolektor amelinowy)
2. Klapy wirowe? A może fakt, że EGR jest sterowany lecz zaślepiony? Nawet jak auto nie muli tak strasznie, to strzał mocy jest przy 1900 obrotów, a z tego co wiem to przy 1600-1700 powinno już być życie, prawda?
3. Klapy wirowe, czy overboost? A może sprzęgło? Po czym poznać, że sprzęgło siada? Autkiem jeździ się dobrze na normalnych obrotach... no i przyspiesza jak głupie (jak już zacznie); czasem nie ma tych akcji z falowaniem obrotów i wszystko jest ok.
4. Termostat BEHR kupię
Proszę o pomoc. Do wiosny chcę auto odoprowadzić do należytego stanu... i chcę wiedzieć wszystko co powinienem, żeby mnie mechaniory nie wkręcały w drogie wymiany wszystkiego zamiast czujnika za 5zł...