Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Temat: UWAGA: problemy z bagnetem!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    A poważnie - sytuacja o której piszesz może mieć miejsce przy zajeżdżonym (głowica, pierścienie, etc.) lub uszkodzonym silniku (np. problemy z sondą lamba). Ale jest to oczywiście mały margines, dlatego proszę o nie przypisywanie takich sensacji wszystkim silnikom.
    przypomnę tylko, że do samochodów wyposażonych w DPF przeznaczone są inne oleje silnikowe, tzw niskopopiołowe, po to by podczas spalania oleju nie zatkać filtra cząstek stałych.
    Jak więc sam widzisz inżynierowie doskonale zdają sobie sprawę z tego, że każdy silnik (mniej lub więcej) tego oleju zużywa...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    przypomnę tylko, że do samochodów wyposażonych w DPF przeznaczone są inne oleje silnikowe, tzw niskopopiołowe, po to by podczas spalania oleju nie zatkać filtra cząstek stałych.
    Jak więc sam widzisz inżynierowie doskonale zdają sobie sprawę z tego, że każdy silnik (mniej lub więcej) tego oleju zużywa...
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    A ja przypomnę tylko, że mój post był odpowiedzią na Twoje rewelacje o spalaniu oleju podczas rozruchu lub jazdy na zimnym silniku - i jak widać poniżej w swoim poście nie poruszałeś tematyki DPF:

Napisał alces1

Natomiast to, że na bagnecie jest wciąż ten sam stan spowodowane jest tym, że ubytek oleju uzupełniany jest paliwem. Najwięcej oleju ubywa, a paliwa w nim przybywa podczas rozruchu i jazdy na zimnym silniku. Min dlatego należy olej wymieniać.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

i jak widać poniżej w swoim poście nie poruszałeś tematyki DPF:
    a jakie to ma znaczenie?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    a jakie to ma znaczenie ?
    oj, o to musisz zapytać samego siebie, ponieważ najpierw pisałeś o tym, że podczas rozruchu i pracy na zimnym silniku silnik spala olej i zastępuje go paliwem (sic !):

Cytat Napisał alces1
    Natomiast to, że na bagnecie jest wciąż ten sam stan spowodowane jest tym, że ubytek oleju uzupełniany jest paliwem. Najwięcej oleju ubywa, a paliwa w nim przybywa podczas rozruchu i jazdy na zimnym silniku. Min dlatego należy olej wymieniać.
    po czym jak widać w poście poniżej przeskoczyłeś na tematykę DPF:

Pozdrawiam.
    - Rafał
    pozdrawiam.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem co miałbym sobie zarzucać.
    Napisałem że każdy silnik zużywa olej spalając go, a jego ubytek zastępowany jest paliwem, przy czym dzieje się to w największym stopniu podczas jazdy na zimnym silniku.
    Ty mnie wyśmiałeś, więc dla potwierdzenia tego co napisałem przytoczyłem przykład z DPF.
    Co w moich wypowiedziach jest niejasne?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem co miałbym sobie zarzucać.
    Napisałem że każdy silnik zużywa olej spalając go, a jego ubytek zastępowany jest paliwem, przy czym dzieje się to w największym stopniu podczas jazdy na zimnym silniku.
    Ty mnie wyśmiałeś, więc dla potwierdzenia tego co napisałem przytoczyłem przykład z DPF.
    Co w moich wypowiedziach jest niejasne?
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Zacznijmy od tego, że przy wypalaniu DPF udanym czy też nieudanym zawsze większa lub mniejsza niespalona dawka paliwa spływa razem z olejem do miski olejowej i rozrzedza go - i to jest jasne jak słońce.

Ale...wypisywanie tego, że "każdy silnik zyżywa olej spalając go, a jego ubytek jest zastępowany paliwem (...)" to wybacz, ale...jest to brednia. Zapytaj pierwszego lepszego mechanika, napisz do "Auto-Świata" z prośbą o odpowiedź - zrób cokolwiek, ale nie wypisuj tego typu rewelacji, bo to po prostu nie jest prawdą. Ktoś wprowadził Cię w błąd albo coś kiedyś gdzieś usłyszałeś, ale widocznie nie do końca zrozumiałeś.

Pozdrawiam.

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Ale...wypisywanie tego, że "każdy silnik zyżywa olej spalając go, a jego ubytek jest zastępowany paliwem (...)" to wybacz, ale...jest to brednia. Zapytaj pierwszego lepszego mechanika, napisz do "Auto-Świata" z prośbą o odpowiedź - zrób cokolwiek, ale nie wypisuj tego typu rewelacji, bo to po prostu nie jest prawdą. Ktoś wprowadził Cię w błąd albo coś kiedyś gdzieś usłyszałeś, ale widocznie nie do końca zrozumiałeś.
    Ale ja nie mam potrzeby udowadniania sobie tego faktu.
    Wiedza którą się podzieliłem nie jest wyssana z palca, ale pochodzi z prasy o tematyce motoryzacyjnej. Niestety, ale nie podam konkretnego źródła, bo artykuł ten czytałem przynajmniej dwa lata temu i zupełnie nie pamiętam w jakim czasopiśmie.
    Nawiasem mówiąc sam to sobie udowodniłeś:
    przy wypalaniu DPF udanym czy też nieudanym zawsze większa lub mniejsza niespalona dawka paliwa spływa razem z olejem do miski olejowej i rozrzedza go - i to jest jasne jak słońce.
    Więc czym różni się stopień uszczelnienia cylinder/pierścienie/tłok w momencie wypalania DPFu, a podczas normalnej pracy silnika? Bo przecież tędy dostaje się wspomniany olej silnikowy do komory spalania i olej napędowy do układu smarowania.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

- - - Updated - - -

Myszkin nie chce mi się teraz przeszukiwać, ale przeczytaj ten artykuł:
    http://warsztaty.samochodowka.intern...eje/oleje1.htm
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 09-11-2012 o 00:08

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Więc czym różni się stopień uszczelnienia cylinder/pierścienie/tłok w momencie wypalania DPFu, a podczas normalnej pracy silnika? Bo przecież tędy dostaje się wspomniany olej silnikowy do komory spalania i olej napędowy do układu smarowaniał
    Tak ja napisałem wcześniej - mylisz dwie różne sprawy. Przy DPF szczelność nie ma znaczenia - paliwo jest "umyślnie" wstrzykiwane do oleju by obniżyć temperaturę jego zapłonu. Gdyby nie było takiego wynalazku jak DPF, to w normalnym zdrowym silniku ubytek oleju nie ma prawa być "zastępowany", jak to określiłeś, paliwem.

Zresztą, w artykule do którego dałeś namiar, stoi jak byk:

"Zaznaczyć także trzeba, że olej smarowy bywa zanieczyszczany ciekłym paliwem: benzyną lub olejem napędowym."

Jedno magiczne słowo: "bywa" - oznacza to, że taka sytuacja może się zdarzyć (i zdarza się w szczególności w starych, wyeksploatowanych silnikach), ale taka sytuacja nie jest regułą a jedynie wyjątkiem potwierdzającym regułę.

Jasne ??

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

paliwo jest "umyślnie" wstrzykiwane do oleju by obniżyć temperaturę jego zapłonu
    ????
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał Airen Zobacz post
    ????
    Ok, źle to ująłem - następuje późny zapłon paliwa, które razem z nagromadzoną sadzą powinno spalić się w dpf. Ale niespalone najczęściej wraca i rozrzedza olej - i szczelność silnika nie ma tu nic do rzeczy.