Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: wariujący nawiew i problem z podgrzewanymi siedzeniami

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 147 2.0 TS Selespeed

Domyślnie wariujący nawiew i problem z podgrzewanymi siedzeniami

Witam Wszystkich,
    Mam problem z nawiewem - działa jak chce. Nie zawsze się włącza. Jest tak, że jadę i mimo włączonego na full nie działa, po czym mija jakiś czas i śmiga. Później znowu przestaje - robi co chce Na wyświetlaczu raz pokazuje np. 3 kreski mocy (tak jak ustawiłem), innym razem sam sobie zmienia.
    Co powinienem sprawdzić? Czytałem, że to może być wina bezpiecznika, ale gdyby był walnięty to nie byłoby tak, że "wichura" wcale nie będzie działać? Może to wina panelu? Co sądzicie o tym?
    Niestety nagle też przestało działać podgrzewanie fotela od pasażera - tak z dnia na dzień. Jak sobie z tym poradzić? Siedzenie jest welurowe. Powiem, że kontrolka świeci z boku siedzenia jednak ciepło w 4 litery nie jest. Na szczęście fotel kierowcy póki co działa Jak mogę z kolei poradzić sobie z tą usterką? Może gdyby dwa na raz nie działały to też można by szukać przyczyny w jakimś bezpieczniku, a tu lipa - tylko prawa strona nie działa. Aha ogrzewanie tego fotela nie działa wcale - czyli nie grzeje ani w plecy, ani w 4 literki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Co do fotela to sprawdź przede wszystkim kostkę pod siedzeniem...Może miałeś na podłodze jakąś butelkę z piciem(która "turlając" się naruszyła mocowanie ) albo w trakcie sprzątania wypieła się przez przypadek kostka bo zahaczyłeś ją odkurzaczem?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał micorl Zobacz post
    Co do fotela to sprawdź przede wszystkim kostkę pod siedzeniem...Może miałeś na podłodze jakąś butelkę z piciem(która "turlając" się naruszyła mocowanie ) albo w trakcie sprzątania wypieła się przez przypadek kostka bo zahaczyłeś ją odkurzaczem?
    Właśnie kostkę sprawdzałem i wszystko jest na swoim miejscu. Nawet odpiąłem i podpiąłem na nowo, ponieważ była szansa, że coś nie łączy. Niestety nie pomogło Dioda na przycisku z boku fotela świeci jak zawsze.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Chyba coś ruszyło... z siedzeniem było tak, że psiknąłem do kostek pod fotelem WD-40. Wcześniej przeczyściłem nóżki każdego bezpiecznika i przekaźnika (niektóre były lekko zaśniedziałe). Włączyłem ogrzewania fotela i zrobiło się ciepło

Co do nawiewu to odkręciłem osłonę wiatraka pod schowkiem i jak go stuknąłem kilka razy to się obudził - nie wiem czy jest już na wykończeniu czy po prostu "ten typ tak ma". Co o tym sądzicie, że dopiero terapia wstrząsowa pomogła?

Mam jeszcze pytanie co do miejsca, które jest na zewnątrz auta pod szybą - jest tam wlot do wiatraka. Czy ten wlot ma być odkryty? Po odkręceniu osłonki plastikowej koło wycieraczki zobaczyłem, że dziura nie jest niczym zasłonięta - kompletnie pustka. Dziura prowadząca do wiatraka nie jest niczym zabezpieczona. Czy tak ma być, czy coś jest nie tak? Może taki stan rzeczy też miał wpływ na działanie wentylatora...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

a nie powinien być tam filtr kabinowy??

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Filtr kabinowy masz na dole. pomiędzy nogami kierowcy a pasażera. A czy powinna być to nie wiem.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Cytat Napisał jaro1984 Zobacz post
    Na wyświetlaczu raz pokazuje np. 3 kreski mocy (tak jak ustawiłem), innym razem sam sobie zmienia.
    Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem. Wprawdzie u mnie klima się włącza, tylko nieraz kreseczki same spadają (nigdy nie podskoczyły). Była i taka sytuacja, że pomimo tego, iż klima była podświetlona to na wyświetlaczu było 0 kresek

Co może być tego przyczyną?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar FerraEnzo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 2.0 jtdm (170cv)

Domyślnie

Ja też sie podepnę pod temat, bo mi podgrzewanie foteli działa elegancko, ale kontrolki na guziczkach sie nie swiecą