Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: Kostka pod kierownicą. Do czego ona jest???

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Posiedziałem chwilę przy samochodzie i okazało się za mam czujnik do wersji bez tempomatu (styk N.C.). Jest on oczywiście ciągle wciśnięty gdy nie używamy gazu więc styk jest otwarty. Wychodzi na to że Wasze podpowiedzi były słuszne gdyż drugi styk powinien być N.O. czyli bez wciśnięcia gazu powinien być zamknięty i ciągłym sygnałem dawać "zezwolenie" na załączenie tempomatu.
    Z dwojga złego mam przynajmniej wtyczkę wyposażoną w 3 piny i kabel doprowadzony do wtyczki D23A. Pozostaje więc skombinować czujnik i od wtyczki do kompa przeprowadzić kabelek.
    Zanim jednak kupię czujnik spróbuję motyw z dodatkowym przekaźnikiem. Na dłuższą mete nie bedzie to jednak dobre bo przy każdym naciśnięciu hamulca będzie mnie wkurzał dźwięk przekaźnika

Cytat Napisał sq9ord Zobacz post
    A ja mam pytanie bo też interesuje mnie podpięcie tempomatu .

Mam skrzynie automatyczna i czy jest szansa że u mnie też jest taka wtyczka czy trzeba jednak rzeźbić ???
    Najlepszym sposobem sprawdzić - rozkręcasz plastik pod kierownicą (4 lub 5 ampuli w okolicy manetki) i szukasz niepodpiętej 6 pinowej białej wtyczki. Jeżeli jest to od razu rzuci się w oczy.
    Sprawdź także czy z czujnika na pedale gazu po odpięciu wtyczki wychodzą 3 piny czy 2

Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Udało się!!

tempomat działa. Narazie wielka kabelkologia pod nogami pasażera manetka na siedzeniu i wkurzający dźwięk przekaźnika za każdym razem jak nacisnę lub puszczę hamulec. docelowo poszukam czujnika hamulca do wersji z tempomatem i wtyczki do zegarów aby dołożyć pin z sygnalizacją załączenia "cruise" (zakładam ze diodkę mam).

sq9ord
    Gość

Domyślnie

U mnie wystarczyło zmienić "pająka" i doszła dodatkowa opcja TEMPOMAT

Dziwi mnie tylko trochę dlaczego nie było to fabrycznie zrobione skoro funkcja Tempomat (przynajmniej u mnie w AR166 z ASB) polega na innym przełączniku (manetce) .....?

Czyżby chwyt marketingowy....? Może opcja z tempomatem jest droższa i to znacznie niżeli komplet przełączników pod kierownicą...

Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Prawdopodobnie wiązki i czujniki montowane były wg. statystycznych obliczeń zapotrzebowań na wersje. U niektórych trafiało się że mają instalacje do wszystkiego a ogółem w wyposażenie nie było praktycznie nic poza standardem

Użytkownik Ogier Avatar Majes
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa 166 2,4 jtd 2000r.

Domyślnie

kolego sq9ord mam pytanie czy zanim dodałeś pająka z tempomatem ,to przy zapalaniu silnika bez manetki z tempomatem zapalała ci się kontrolka cruise czy dopiero jak dodałem tempomat??

sq9ord
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Majes Zobacz post
    kolego sq9ord mam pytanie czy zanim dodałeś pająka z tempomatem ,to przy zapalaniu silnika bez manetki z tempomatem zapalała ci się kontrolka cruise czy dopiero jak dodałem tempomat??
    Nie nie zapalała się i powiem szczerze że nawet nie przypuszczałem ze takowa jest ... Ciekawie czy żarówka już tam była czy mam wymieniony licznik z wersji z tempomatem...

Użytkownik Ogier Avatar Majes
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa 166 2,4 jtd 2000r.

Domyślnie

ale teraz jak włączasz tempomat to świeci ci się??

sq9ord
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Majes Zobacz post
    ale teraz jak włączasz tempomat to świeci ci się??
    Tak teraz po włączeniu tempomatu na liczniku wyświetla się zółty napis CRUISE