Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: [33] Jak kot zepsuł mi alfunię

wynalazek
    Gość

Domyślnie

Po rozkręceniu silnika widać że po prawej stronie tłok pierwszy z przodu ma naplute olejem, czyżby miał problem z pierścieniem? Z drugiej strony jak się spojrzy na głowicę to przez jeden zawór przechodzi światło i wygląda on na taki podparty

Dodano 31.07.2008

Alfa jeszcze niestety nie jest złożona, jestem wkurzony trochę na to wszystko bo władowałem kupę kasy i teraz ta szkoda to kolejny wydatek. Na szczęście był 2 silnik u mnie w garażu. Uszczelki i paski tak lekko 250 zł, wymieniam wszystkie możliwe i tak nie wszystkie bo nie mogłem dostać nigdzie tych uszczelek pod pokrywę zaworów, taka foliowa ona jest. Ale z 2 strony nie mogę się doczekać tego dźwięku i mam nadzieję że będzie wszystko dobrze. Na co zwrócić uwagę przy ustawianiu rozrządu??

ViP Romeo
    Mieszka w
    Potworów/Radom
    Auto
    Alfa 33 Permanent 4, Alfa 166 2.4 Jtd, Alfa 156 SW 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał wynalazek
    Na co zwrócić uwagę przy ustawianiu rozrządu??
    Na znaki na wałkach rozrządu i kole zamachowym.
    Alfa 33 Permanent 4
    Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
    Alfa 33 1,4 imola ---- Była
    Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

Rozrząd jest banalny . Na stronie alfaclubu lubelskiego znajdziesz do sciągnięcia instrukcje po polsku do składania silnika i rozbierania.
    2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
    33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
    www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

Cytat Napisał wynalazek
    Zaraz jadę zobaczyć co i jak, nie było to u mnie pod blokiem tylko bardziej w centrum, za dnia się okaże co się tam jeszcze narobiło

Dodano

Jest masakra! Nie życzę czegoś takiego najgorszemu wrogowi. Opiszę moją diagnozę: siersciuch wlazł do komory silnika chowając się przed deszczem i aby ogrzać swoje cztery litery. Jako że był to młody kot wlazł na samą górę i położył się tuż przy pompie od wspomagania, na wężach od płynu, o czym świadczą kłaki. W momencie kiedy wsiadłem do auta kot pewnie sobie spał, gdy uruchomiłem silnik, rzucił się do przodu w stronę chłodnicy, zaczepił o pasek klinowy, ten od pompy wody i alternatora, silnik pracował więc kota wciągnęło. Pasek ten jest na kole pasowym najbliżej rozrządu, ciało kota pomogło paskowi klinowemu wyskoczyć z koła pasowego właśnie w stronę rozrządu. Pasek pękł i nawinął się na paski od rozrządu, które po prostu pękły obydwa. Cudem będzie to że rozrząd nie popierniczył zaworów, na pewno dostały od tłoków, o czym może świadczyć gwałtowne zgaśnięcie silnika.
    podobno szukają scenarzystów do Piły V. zainteresowany?

sorki za off, ale nie mogłem sie powstrzymać, jednocześnie współczuje tylu uszkodzeń :/
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

wynalazek
    Gość

Domyślnie

Mam pytanie... Czy można kupić tą plastikową obudowę rozrządu do silnika 1,4 8V??

Spirit
    Gość

Domyślnie

Nie powinieneś mieć z tym problemu raczej, dzwoń po handlarzach z alledrogo i pytaj o tą część . Powodzenia w dalszym doprowadzaniu autka do stanu użytkowania

wynalazek
    Gość

Domyślnie

Silnik odpalony! Pracuje ok, tylko problem z wydechem i trzeba naprostować go trochę bo mimo grubych uszczelek przepuszcza i wydaje nieprzyjemne dźwięki. Autko ma teraz głowice z mniejszym przebiegiem i silnik jest wyczyszczony prawie wszędzie tam gdzie się dało