Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Mechanizm podnoszenia fotela. Się zepsuł.

heliogabal
    Gość

Domyślnie Mechanizm podnoszenia fotela. Się zepsuł.

Ułamał się taki mały kawałek zębatki. Fotel się podnosi po zejściu zeń i obniża się do najniższej pozycji po zajęciu w nim miejsca.

Czy ktoś miał podobną sytuację? Da się w ogóle cokolwiek tam dokupić bez kupowania całego fotela? Albo może pospawać się da, czy coś...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Masz na 90% padnięty amortyzatorek w regulacji wysokości. Ewentualnie mechanizm przy dźwigni się wyrobił. Kup najtańsze siedzenie z tą regulacją i zmień sam dół. Wyjmujesz fotel z auta, odpinasz materiał siedziska z gąbką i odkręcasz 4 śruby, które trzymają mechanizm i tam właśnie się znajdują. Około godziny mi to swego czasu zajmowało.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Jak już mam kupować, to może kupię elektryczne. Były w ogóle?

BTW, powtarzam: na bank ułamał się kawałek zębatki. Ale zasada naprawy ta sama pewnie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Zębatka poszła przez większe naprężenia a te się tworzą przy uszkodzonym amortyzatorze albo luzach w mechanizmie. Nie ma elektrycznej regulacji w 156 poza odchylaniem oparcia.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

A, rozumiem. Ok, dzięki za info.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

A siedzenie od 166 miały regulację, nie podejdzie??

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Niewiele w sieci znalazłem, tylko tyle że "not likely".

Poza tym ja mam tam fajną jasną skórę w dobrym stanie i pewnie trochę bym musiał szukać. Najpierw rozbiorę ten mechanizm i zobaczę czy by ślusarz nie dał rady tego dorobić, albo co.

W sumie i tak jeżdżę w najniższej pozycji, ale żona w najwyższej, a poza tym wkurza mnie jak coś nie działa...

Użytkownik Świeżak Avatar Pawlon13
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    156, 1,8 TS

Domyślnie

Ja miałem to samo, z tym że u mnie rozsypała się zębatka całkowicie. Kawałki dałem koledze z zakładów metalowych u mnie w miejscowości i dorobił. Jest to strasznie ciężko zrobić bo trzeba wycinać laserowo inaczej ciężko Ci będzie dopasować idealnie.
    Sam mechanizm przekracza cene całego fotela z mechanizmem więc chyba najprościej kupić właśnie siedzenie, wyjąć zębatkę i włożyć do swojego. Da rade to zrobić bez wyjmowania fotela. Sama wymiana to ok 10 min jeśli wszystko pasuje.