Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Temat: Jakie xenony do Alfy 166?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Giulietta 1,4 MA

Domyślnie

U mnie w fabrycznych ksenonach na kloszu też jest oznaczenie HCR do drogowych i w dalszej kolejności DC do świateł mijania.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja wczoraj sprawdzałem na kolejnej z fabrycznymi ksenonami. Też są oba oznaczenia. Teraz mamy pewność. Bez względu na rodzaj świateł w 166 klosze są homologowane na oba źródła światła. Są identyczne.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Ja wczoraj sprawdzałem na kolejnej z fabrycznymi ksenonami. Też są oba oznaczenia. Teraz mamy pewność. Bez względu na rodzaj świateł w 166 klosze są homologowane na oba źródła światła. Są identyczne.
    teraz masz pewność - jak jest u ciebie

a kto wie jak u innych ?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Potwierdzone na trzech autach z ksenonami.

Misiek213
    Gość

Domyślnie

U mnie xenonów nie ma (noo... lamp wyładowczych) a oznaczenia DC są...

- - - Updated - - -

oczywiście najpierw jest HCR xxxxx HCR xxxx... a pod kierunkowskazem DC xxxxxx DC xxxxxxx

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Ta różnica w odcięciu o której pisze kozi to jest pomiędzy soczewką a zwykłą lampą. Soczewka do ksenonu jest identyczna jak do halogenu. Jedynie gdzie w necie napotkałem na ideologię koziego to forum vw i bmw ja rozkręcałem soczewki halogenowe w swojej poprzedniej i przysłona wyglądała normalnie czyli _/- więc nie może siłą rzeczy świecić tak _/
    Chyba koziego trochę uniosły emocje w temacie hidów
    Tak czy siak autor watku z jakiegoś powodu ma klosze DC (co jednoznacznie dopuszcza ksenon) ale nie ma przetwornic. Czekamy na zdjęcia. Jak wygląda w środku ten reflektor, gniazdo żarówki itd.
    Oczywiście nie prawda. Lampy przystosowane do ksenonu nie mają odcięcia do góry tylko jest płaskie. (kropki pomocniczo bo sie rozjechalo)
    ........./
    _____/
    tak ma halogen

a tak ma xenon
    .........______
    _____/

i nie pytajcie dlaczego. tak jest we wszystkich markach i juz.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Niestety nadal się z Tobą nie zgodzę. A dowód stoi na moim podjeździe w dodatku rozkręcałem na drobne części

Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Zgadzać sie nie musisz, ale temat ksenonow mam przeorany ze względu na wieksze i mniejsze przeróbki i bebeszenia takiego sprzętu. Każda, ale to każda soczewka czy reflektor tzw paraboliczny (w skrócie bez soczewki ) bedzie dawał płaską powierzchnie.

Poczytaj w takim razie o samych światłach ksenonowych i ich przesłonie. Każda oryginalna lampa ksenonowa ma płaskie zejscie, a nie pod kątem jak typowy halogenowy reflektor.

Sprawdz to w innych autach, bo stawiam Ci skrzynkę wódki jeśli bedziesz miał racje. A wiem że nie bedziesz miał (pomijam fakt że do soczewek zwykłych także można zamontowac ksenony). Mówimy jednak o ORYGINALNYCH i FABRYCZNYCH rozwiązaniach.

Tylko pare przykładów z internetu.

IDEALNY PRZYKŁAD: Po lewej dokładany ksenon - odciecie po ukosie, po prawej fabryczny, ściety i płaski. I tak niestety jest, czy tego chcesz czy nie

Aha - oczywiście poprawne ustawienie swiateł ksenonowych powinno sie zazębiać tworząc taką oto linię
    Ostatnio edytowane przez maestro ; 16-11-2012 o 23:38

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ale chyba nie doczytałeś w temacie że tu się rozchodzi tylko i wyłącznie o soczewki. Ryflów i tzw zwykłych klarów nie bierzemy w ogóle pod uwagę bo tam idą inne żarówki i absolutnie nie nadają się pod hid.
    Tak więc ja i poprzednicy mówię (piszę) o porównaniu soczewek do halogenu i ksenonu. Są identyczne. I mają identyczne odcięcie które wynika ściśle z budowy układu optycznego. Rozkręcałem optykę i z ksenonu i z halogenu (powtarzam że obie soczewki) i NIE MA ŻADNYCH RÓŻNIC. Więc zweryfikuj jeszcze raz czy o tym samym piszemy jeżeli już chcesz stracić tą skrzynkę
    A te przykłady to ni jak się nie mają bo nie widzimy jakie jest źródło światła. Choć gwarantuję że po lewej masz tam zwykłą lampę (ryfla albo klar) a po prawej soczewkę (z pewnością nie ksenon tylko soczewka z hidem bo fabrycznie w tych "E" nie było soczewek nigdy)

Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Nadal sie nie rozumiemy.

Nie ważne czy auto ma soczewki czy nie - ale jest fabrycznie wyposażone w ksenony - np Laguna 2 to mimo wszystko i tak odcięcie jest płaskie. Przy zasilaniu halogenowym zawsze ukośne. Nie ma znaczenia soczewka vs reflektor paraboliczny. Przy halogenie ukos, przy xenonie płasko - podkreślam, tylko FABRYCZNE ksenony mają płasko.
    Nie ma co dalej kruszyć kopii bo ja wiem jak jest, Ty wiesz co wiesz i tyle W tej kwestii przykłady moge mnożyć.

Jeśli chodzi Ci o samą róznicę to jest ona jedynie (przy soczewce) w przesłonie. Po za tym soczewki są identyczne. Mało tego - doszukaj (bo mi już sie niechce ) jak jest przy bixenonie. Wtedy bedziesz miał pewność że to co mówie jest prawdą. Każdy bixenon ma płaskie odciecie (absolutnie każdy), po włączeniu drogowych oczywiście przesłona znika i wali całością. Jeśli masz dostęp to sprawdź na 166 po lifice