U mnie w fabrycznych ksenonach na kloszu też jest oznaczenie HCR do drogowych i w dalszej kolejności DC do świateł mijania.
U mnie w fabrycznych ksenonach na kloszu też jest oznaczenie HCR do drogowych i w dalszej kolejności DC do świateł mijania.
Ja wczoraj sprawdzałem na kolejnej z fabrycznymi ksenonami. Też są oba oznaczenia. Teraz mamy pewność. Bez względu na rodzaj świateł w 166 klosze są homologowane na oba źródła światła. Są identyczne.
Potwierdzone na trzech autach z ksenonami.
U mnie xenonów nie ma (noo... lamp wyładowczych) a oznaczenia DC są...
- - - Updated - - -
oczywiście najpierw jest HCR xxxxx HCR xxxx... a pod kierunkowskazem DC xxxxxx DC xxxxxxx![]()
Niestety nadal się z Tobą nie zgodzę. A dowód stoi na moim podjeździew dodatku rozkręcałem na drobne części
Zgadzać sie nie musisz, ale temat ksenonow mam przeorany ze względu na wieksze i mniejsze przeróbki i bebeszenia takiego sprzętu. Każda, ale to każda soczewka czy reflektor tzw paraboliczny (w skrócie bez soczewki) bedzie dawał płaską powierzchnie.
Poczytaj w takim razie o samych światłach ksenonowych i ich przesłonie. Każda oryginalna lampa ksenonowa ma płaskie zejscie, a nie pod kątem jak typowy halogenowy reflektor.
Sprawdz to w innych autach, bo stawiam Ci skrzynkę wódki jeśli bedziesz miał racje. A wiem że nie bedziesz miał(pomijam fakt że do soczewek zwykłych także można zamontowac ksenony). Mówimy jednak o ORYGINALNYCH i FABRYCZNYCH rozwiązaniach.
Tylko pare przykładów z internetu.
IDEALNY PRZYKŁAD: Po lewej dokładany ksenon - odciecie po ukosie, po prawej fabryczny, ściety i płaski. I tak niestety jest, czy tego chcesz czy nie
Aha - oczywiście poprawne ustawienie swiateł ksenonowych powinno sie zazębiać tworząc taką oto linię
![]()
Ostatnio edytowane przez maestro ; 16-11-2012 o 23:38
Ale chyba nie doczytałeś w temacie że tu się rozchodzi tylko i wyłącznie o soczewki. Ryflów i tzw zwykłych klarów nie bierzemy w ogóle pod uwagę bo tam idą inne żarówki i absolutnie nie nadają się pod hid.
Tak więc ja i poprzednicy mówię (piszę) o porównaniu soczewek do halogenu i ksenonu. Są identyczne. I mają identyczne odcięcie które wynika ściśle z budowy układu optycznego. Rozkręcałem optykę i z ksenonu i z halogenu (powtarzam że obie soczewki) i NIE MA ŻADNYCH RÓŻNIC. Więc zweryfikuj jeszcze raz czy o tym samym piszemy jeżeli już chcesz stracić tą skrzynkę
A te przykłady to ni jak się nie mają bo nie widzimy jakie jest źródło światła. Choć gwarantuję że po lewej masz tam zwykłą lampę (ryfla albo klar) a po prawej soczewkę (z pewnością nie ksenon tylko soczewka z hidem bo fabrycznie w tych "E" nie było soczewek nigdy)
Nadal sie nie rozumiemy.
Nie ważne czy auto ma soczewki czy nie - ale jest fabrycznie wyposażone w ksenony - np Laguna 2 to mimo wszystko i tak odcięcie jest płaskie. Przy zasilaniu halogenowym zawsze ukośne. Nie ma znaczenia soczewka vs reflektor paraboliczny. Przy halogenie ukos, przy xenonie płasko - podkreślam, tylko FABRYCZNE ksenony mają płasko.
Nie ma co dalej kruszyć kopii bo ja wiem jak jest, Ty wiesz co wiesz i tyleW tej kwestii przykłady moge mnożyć.
Jeśli chodzi Ci o samą róznicę to jest ona jedynie (przy soczewce) w przesłonie. Po za tym soczewki są identyczne. Mało tego - doszukaj (bo mi już sie niechce) jak jest przy bixenonie. Wtedy bedziesz miał pewność że to co mówie jest prawdą. Każdy bixenon ma płaskie odciecie (absolutnie każdy), po włączeniu drogowych oczywiście przesłona znika i wali całością. Jeśli masz dostęp to sprawdź na 166 po lifice
![]()