Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Czujniki parkowania - aktywacja wyświetlacza

Użytkownik Rowerzysta Avatar berez
    Mieszka w
    SMI
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 2008r. (Mod: 180KM, 400Nm)

Domyślnie Czujniki parkowania - aktywacja wyświetlacza

Witam,

jak wiadomo w wersjach wyposażenia w których montowano jedynie czujniki parkowania z tyłu, informacje o odległości od przeszkody przekazywane są jedynie w sposób akustyczny. Jednak za pomocą FES można sobie aktywować, wyświetlanie informacji pochodzących z tylnych czujników na wyświetlaczu pomiędzy zegarami. Tak też zrobiłem i niestety nie jestem zadowolony, informacje z wyświetlacza w ogóle nie pokrywają się z rzeczywistością. Na wyświetlaczu można zobaczyć 3 "kolumny", które reprezentują lewą/środkową/prawą stronę tylnego zderzaka.

W moim przypadku:
    - nie zależnie od tego z której strony znajduję się przeszkoda, zawsze "zaświeca" się środkowa kolumna. Boczne są zawsze wyłączone, mimo iż jestem pewny, że to boczny czujnik daje sygnał.
    - środkowa kolumna ma 4 kreski symbolizujące odległość od przeszkody, natomiast nie widziałem jeszcze (a testowałem dość wyczerpująco) aby "zaświeciły" się więcej niż dwie kreski. Te dwie pozostałe są zawsze nieaktywne.
    - sygnał akustyczny wyprzedza (zgodnie z sytuacją za zderzakiem) o ok 1 sekundę informacje wyświetlające się na ekranie.

Chciałbym się dowiedzieć od osób, które mają fabrycznie (mają również czujniki z przodu) uaktywnioną opcję wyświetlania wskazań czujników, jak i również od osób które uaktywniły tę funkcję poprzez FES. Jak u Was wyglądają wskazania wyświetlacza względem rzeczywistości?

Chciałbym się dowiedzieć, czy to u mnie jest coś nie tak. Czy też może jest to błąd FESa, który można zgłosić autorowi programu.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Czujniki parkowania.jpg
Wyświetleń:	1352
Rozmiar:	48.4 KB
ID:	59791
    Ostatnio edytowane przez berez ; 20-06-2012 o 10:21

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

u mnie jak jest przeszkoda z boku to dziala ta kolumna boczna(mruga jedna z krateczek),jak po srodku to srodkowa.Wszystkie kreseczki dzialaja wraz ze zblizaniem sie do przeszkody.Jak jestem najblizej mruga ostatnie pole i sygnal jest bardzo szybki i przechodzi w ciagly jak juz jestem bardzo blisko.Mam seryjne czujniki tyl i przod.

Użytkownik Rowerzysta Avatar berez
    Mieszka w
    SMI
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 2008r. (Mod: 180KM, 400Nm)

Domyślnie

dzięki za szybką odpowiedź, teraz przydałaby się jeszcze wypowiedź osoby która skorzystała z FESa.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    a159 2,4 SW QT

Domyślnie

Cytat Napisał berez Zobacz post
    Witam,

jak wiadomo w wersjach wyposażenia w których montowano jedynie czujniki parkowania z tyłu, informacje o odległości od przeszkody przekazywane są jedynie w sposób akustyczny. Jednak za pomocą FES można sobie aktywować, wyświetlanie informacji pochodzących z tylnych czujników na wyświetlaczu pomiędzy zegarami. Tak też zrobiłem i niestety nie jestem zadowolony, informacje z wyświetlacza w ogóle nie pokrywają się z rzeczywistością. Na wyświetlaczu można zobaczyć 3 "kolumny", które reprezentują lewą/środkową/prawą stronę tylnego zderzaka.

W moim przypadku:
    - nie zależnie od tego z której strony znajduję się przeszkoda, zawsze "zaświeca" się środkowa kolumna. Boczne są zawsze wyłączone, mimo iż jestem pewny, że to boczny czujnik daje sygnał.
    - środkowa kolumna ma 4 kreski symbolizujące odległość od przeszkody, natomiast nie widziałem jeszcze (a testowałem dość wyczerpująco) aby "zaświeciły" się więcej niż dwie kreski. Te dwie pozostałe są zawsze nieaktywne.
    - sygnał akustyczny wyprzedza (zgodnie z sytuacją za zderzakiem) o ok 1 sekundę informacje wyświetlające się na ekranie.

Chciałbym się dowiedzieć od osób, które mają fabrycznie (mają również czujniki z przodu) uaktywnioną opcję wyświetlania wskazań czujników, jak i również od osób które uaktywniły tę funkcję poprzez FES. Jak u Was wyglądają wskazania wyświetlacza względem rzeczywistości?

Chciałbym się dowiedzieć, czy to u mnie jest coś nie tak. Czy też może jest to błąd FESa, który można zgłosić autorowi programu.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Czujniki parkowania.jpg
Wyświetleń:	1352
Rozmiar:	48.4 KB
ID:	59791
    Aktywowałem FESem i było tak samo jak u Ciebie - więc wyłączyłem

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Widocznie jest inna centralka. Zastanawiam się czy dałoby się dołożyć czujniki przednie ze 159 do Brery...

...brzmienie V6 - bezcenne!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Nie wiem czy moja wypowiedź coś pomoże ale swego czasu po zdjęciu i założeniu zderzaka przedniego (mam czujniki przód-tył) cały układ czujników świrował tzn. po włączeniu stały pisk bez względu czy przeszkody były blisko czy daleko, błędne wskazania na wyświetlaczu.Pojechałem z tym do serwisu i przeprowadzili tam kalibrację czujników, po której wszystko wróciło do normy.Może po włączeniu wyświetlacza trzeba taką operację przeprowadzić?Mocno to naciągane ale spróbować nie zaszkodzi Pzdr.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Widocznie jest inna centralka. Zastanawiam się czy dałoby się dołożyć czujniki przednie ze 159 do Brery...
    Ja mam taki sam zamiar, tym bardziej że zderzak przedni mam w nieciekawym stanie i kwalifikowałby się do wymiany. Pytanie tylko, czy dołożenie tych czujników jest wykonalne i ewentualnie jaki byłby tego koszt.
    YonasH znając Twoje predyspozycje do majsterkowania może być coś wymyślił

Użytkownik Rowerzysta Avatar pablitoo24
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDm 8v

Domyślnie

Witam Koledzy,

Dołączam sie do tematu ponieważ chciałem zakupić tylny zderzak z oryginalnymi czujnikami parkowania.Problem jest taki,ze seryjnie auto nie posiada czujników i jakby to wyglądało z zaadaptowniem
    ich w instalację od strony technicznej?..pytam ponieważ nie chcę go kupić na wariata jeśli nie ma takiej mozliwosci ich podłącznia.Domyślam sie,że komputer pewnie nie ma tego programu ale
    czy jest mozliwe zainstalowanie tylko z sygnałem dzwiękowym.Będe wdzięczny za wszystkie sugestie

ketron
    Gość

Domyślnie

Ja też się przymierzam do dołożenia czujników z przodu, kompletny zderzak już mam, rozpytuję teraz okolicznych elektryków, jak by
    to można było sensownie połączyć. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu coś się w tej kwestii wyjaśni.

Użytkownik Rowerzysta Avatar CINEKX81
    Mieszka w
    LIBIĄŻ
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 2019, ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V EX HIGH SPORT 2009

Domyślnie

czy ktoś już to opanował tzn. czy jest możliwa do wykonania jakaś samodzielna kalibracja czujników po włączeniu wyświetlania (mam tylko tylne) u mnie też nie zgadza się wyświetlanie ze stanem faktycznym czy serwis jest w stanie to zrobić orientuje sie ktoś??