Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Temat: Alfa użytkowa - SW 1.8 TS 140 KM.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie Alfa użytkowa - SW 1.8 TS 140 KM.

Ostatnio szukam taniego samochodu do firmy, fajnie jakby można byłoby coś nim przewieść. Rozglądałem się za typowo użytkowymi wozami ale ciężko znaleźć coś w dobrym stanie. Kilka dni temu całkiem przypadkiem wyczaiłem gościa z kartką w Alfie 156 SW i go zagadałem. Trafiłem ciekawy egzemplarz - 2002 polski salon, jeden starszy właściciel który serwisował samochód tylko w ASO do samego końca (ostatni przegląd w tym roku). Oczywiście Alfę dorwał już handlarz ale wszystko sprawdziłem i się zgadzało, nawet do właściciela dotarłem oraz przeglądali samochód w ASO. Stan prawie perfect - jedyne co znaleźli to jakieś zapocenie na górze silnika i lekki lóz na jednej końcówce.
    Ogólnie byli pod wrażeniem i mówili że już dawno takiej 156-tki nie widzieli.
    Już miałem brać wóz ale handlarz był mało przychylny i nieprzejednany odnośnie ceny.
    Następnego dnia zacząłem się zastanawiać czy to jednak dobre rozwiązanie brać taką Alfę. Mały kufer i delikatne zawieszenie jakoś przeżyje ale to nie jtd ale 1.8 TS, który przeleciał już ponad 200 tys. (ostatnia wersja 140 KM) Ze względu na fakt iż samochód przejeżdżał by 20-25 tys. rocznie trzeba by było go zagazować
    Stad moje kilka pytań odnośnie tego silnika -
    1. Jak mocno różni się ta wersja od wcześniejszych 144 KM - wiem że ma gorsze osiągi ale czy jest trwalsza czy wręcz odwrotnie?
    2. Czy taki silnik jest w stanie po zagazowaniu (na dobrej instalacji)przelecieć jeszcze co najmniej 100 tys bez generalnego remontu? Jak duże jest prawdopodobieństwo że poleca panewki w tym czasie? Dodam że teraz silnik chodzi bardzo ładnie i wszystkie parametry są ok.

Ze względu na to, że głównie ja będę tym samochodem jeździł to zdecydowanie bardziej mi taki wózek pasuje niż Panda w Vanie, dodatkowym plusem Alfy jest fakt, iż na teraz samochód nie wymaga dosłownie żadnego wkładu Z drugie strony chce kupić auto które przez kilka lat będzie pewne zakładając że o samochód będę dbał jak o Alfę przystało
    Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi - decyzję musze podjąć dość szybko dopóki handlarz nie wystawi wozu na Otomoto, bo wtedy pewnie ktoś to szybko łyknie

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Kup Focusa II w kombi
    Fajnie sie prowadzi, jest dosc wysoki i ma trwale zawieszenie
    Silniczek 1.8 TDCi daje rade chociaz kultura nie grzeszy

Alfa jako służbówka ..... zapomnij.
    W moim wykonaniu rozpadla by sie chyba na 2 czesci po roku
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Szef Zobacz post
    Kup Focusa II w kombi
    Fajnie sie prowadzi, jest dosc wysoki i ma trwale zawieszenie
    Silniczek 1.8 TDCi daje rade chociaz kultura nie grzeszy

Alfa jako służbówka ..... zapomnij.
    W moim wykonaniu rozpadla by sie chyba na 2 czesci po roku
    Wiadomo ze 156 to nie wół roboczy ale nie ma chyba co przesadzać , we włoszech przecież w policji też jeździły i jakoś dawały radę U mnie nie będzie specjalnie męczona, większe obciążenie około 300 kg będzie musiała przewieść raz na dwa miesiące. Po za tym zwykła jazda głównie po mieście.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

TDCI ??

nie poleciłbym nikomu. Wtryskiwacze czasem wyjazdu z fabryki nie wytrymują..

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Też odradzam Alfę na samochód do tzw."tyrania" póżniej będziesz psioczył na cała firmę i wszystkie jej modele.

- - - Updated - - -

Poszukaj może innej marki.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał emo94 Zobacz post
    TDCI ??

nie poleciłbym nikomu. Wtryskiwacze czasem wyjazdu z fabryki nie wytrymują..
    Następna bzdura.
    Idąc tropem obiegowych opinii to jedynym słusznym wyborem jest VV.
    Kupuj bracie jeśli masz ochotę i nie słuchaj innych.
    Moja Bella

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

Znajmy miał mondeo z takim silnikiem, więc wiem co piszę

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał emo94 Zobacz post
    Znajmy miał mondeo z takim silnikiem, więc wiem co piszę
    Mój szwagier miał 3 Focus'y począwszy od MKI i kończąc na MKIII, roczne przebiegi ponad 40000km i o dziwo nic się działo
    Jakiś felerny ten "Mundek" chyba

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Alfy się nie boję, sam jeżdzę Giuliettą i nie uważam żeby była mniej wytrzymała od nowego Focusa. Jakby była 156 w JTD to już była by moja - obawiam się tylko TS-a bo nigdy z tym silnikiem nie miałem do czynienia a samochód już trochę kilometrów przeleciał.

Stąd pytania do użytkowników tych silników jak wygląda sytuacja z ich trwałością, chodzi mi szczególnie o ostatnią wersję 1.8 TS 140 KM. Przeleci taki 300 tys. przy rozsądnej eksploatacji czy nie ma takiej pewności? W Aso twierdzili że taki przebieg to nic nadzwyczajnego przy takim silniku i oczekuję, że ktoś z właścicieli 156 to potwierdzi

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Skoro był serwisowany na czas i do samego końca, to nie powinno być źle Awarie w TS biorą się z zaniedbań nie rzadko poprzednich właścicieli

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia